Wednesday, November 26, 2008
Nasi Goreng..
pas ni cuti sementara dok kat dpur..
esok hingga 30 Nov nak bawa anak2 gi bcuti.. ke mana tu.. lum final lagik nak gi mana.. rasa nak ke Cherating ada, nak ke PD ada, nak ke KL pun ada.. cuaca pun tak brpa baik..hujan mcm nak banjir ....ikut jerk ler HB nak bawa ke mana..
Lunch di McD....
Paratha Puff
butter utk menggris
Cara-cara
1. potong paratha kepada 4 bhgn
2. letakkan sosej n gulong.
3. susun atas tin yg telah dilenser
4. sapu telur rata2 hiris2 atasnyer dgn pisau n bakar pd suhu 180c selama 15-20min
Hadiah Noorsha
**Sapa yang dapat award ni bolehlah letak dalam blog masing-masing.
**Link semula kepada orang yang bagi award ni kat korang
**Bagi award ni kat 7 orang yang bertuah.
**Tinggalkan lah mesej pemberitahuan yang korang dah bagi award kat tuan punya.
Nak beri pada sapa lagik ni.. fenin2 ..
1. Hazila
2. Ladyell
3. Alongroz
4. Edazman
5. Syazwani
6. sapa2 yg sudi....ikhlasss
Tuesday, November 25, 2008
Puding Labu
Bahan-bahan ( 1 biji labu kecil )
1 biji labu kecil yg cukup masak (diameter lebih kurang 4-5 inchi) -
Agak2 1/2 peket santan intant (tuang air dlm labu pas tu ukur brp ml ..hehe..nak tau brp isipadu..cam experimen dlm lab gitu..)
2 biji telur
2 sudu mkn tepung gandum
4 sudu mkn gula - kalau nak lebih manis boleh tambah lebih
1/4 sudu teh garam (lupa nak letak.. tapi boh esen vanila)
Cara-cara
1. Labu di cuci bersih & kemudian potong bahagian atas nya. Korek biji di bahagian dalam nya.
2. Santan, telur, tepung, gula & garam di pukul sehingga sebati. Tuangkan ke dlm labu tadi. 3. 3.Letakkan tutup nya (tangkai labu mesti dibuang )
4. Masak dlm microwave suhu "High" selama 5-7 minit i.e. lepas 5 minit check & tambah every 1 minit. Kalau puding nya masih belum set/keras, buka tutup nya & masak lagi 2-3 minit. (Kukus smpai masak.. kurang 45 minit kot..)
Iced Chocolate
Bahan-bahan
Hersheys chocolate syrup
Magnolia fresh milk
Cara-cara
1. Masukkan hersheys syrup ke dlm gelas. Biarkan dia mendap.
2. Tuang fresh milk slow2. Masukkan ice cubes.
3. Kalau ade whiped cream semburkan.
Blueberry Jam Muffin
Bahan-bahan ( 12 biji- small size )
70g butter-suhu bilik
60g gula
1 biji telur-suhu bilik
2-3 titik esen vanila
4 sudu besar susu segar
100g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
blueberry jem secukupnya.
Cara-cara
1. Pukul butter sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula pukul sehingga putih.
2. Masukkan pula telur dan kacau. Diikuti dgn esen vanila dan susu segar. Pukul sehingga sebati.
3. Ayakkan tepung + baking powder ke dalam no.2. Kacau dengan spatula.
4. Isikan 1/2 bekas muffin dengan adunan tadi. Kemudian isikan 1/2 sudu jem. Masukkan 1 sudu besar lagi adunan muffin.
5. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 25 minit.
Monday, November 24, 2008
Coffee Muffin
pagi2 ni pulak ternmpk mufin cheese kat dpur ummi.. tmbh lgik le WL tu...rspi ni copypaste dr dpur wani..TQ untuk semua sumber inspirasiku...
Kim's Moist MuffinsSubmitted by: Kim-Marie
Serves: 12
Preparation time: 15 minutes or less
No melting butter or beating sugar until fluffy!
Easy to cook and easy to eat!
Ingredients
220 g self-raising flour (1 1/2 cups)
1/2 - 3/4 cup vegetable oil (dinasihatkan guna 1/4 - 1/2 cawan je)
3/4 cup buttermilk or regular milk (guna susu sejat...)
1/2 - 3/4 cup caster sugar
1 egg, lightly beaten
1 teaspoon vanilla extract ( guna coffee paste)
150 g added flavours (frozen raspberries, dark/milk/white choc bits, grated apple, mashed banana) (...guna almd nibs)
Method
1. Preheat oven to 180°C.
2. Grease muffin tins or use liners.
3. Mix all dry ingredients together and make a well.
4. Mix all wet ingredients together and pour into the well.
5. Add flavourings and mix well until just combined.
6. Place in tins and bake for 15-20 minutes or until lightly browned.
Saturday, November 22, 2008
Vegetarian Frittata
Bahan2
1 biji bwg besar, dicincang halus
2 ulas bwg putih, dicincang halus
4 biji telur
2 sudu bsr mayonis
1 biji tomato dicincang halus
4 biji mushroom hiris nipis
sedikit daun bwg
garam n pepper secukupnya.
cheddar cheese secukupnya ( guna slice cis)
Cara-cara
1. Panaskan oven 180C
2. Goreng bwng bsr n bwg putih hingga wangi dgn sedikit minyak
3. Pukul telur n mayonis hingga sebati, tambah bwg, keju parut, mushroom, daun bwg, tomato. Perasakan garam dan lada.
4. Ceduk adunan 3/4 penuh ke dlm tin pembakar yg telah digris minyak.
5. Bakar 15 min or hingga msk.
Cup Cakes
Bahan-bahan ( 10 biji )
1 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
3 1/2 sb (55g) mentega
1/4 cawan gula halus
1/2 cawan mix fruits
1 biji telur - dikocok
4 sb susu manis/pekat
1 sk perasa oren
secubit garam
secukup mangkuk kertas
Cara-cara
1. Tepung dan baking powder diayak di dalam sebuah mangkuk dan masukkan mentega dan gaul dgn hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Masukkan gula,garam,mixfruits dan gaul rata dgn menggunakan garfu dan masukkan pula susu,telur dan perasa oren dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan 1 sudu besar penuh adunan ke dlm mangkuk kertas hingga habis.
4. Masukkan ke dlm oven yg tlh dipanaskan dulu dan bakar selama 1/2 jam pd suhu 180C atau hingga masak.Sejukkan cup cakes di atas redai kek.
Friday, November 21, 2008
Nasi Tomato
Thursday, November 20, 2008
Bubur Terigu
Wednesday, November 19, 2008
Apple Tart
Frangipan Filling:
100g butter
90g serbuk badam -ground almond (boh 50 gm jer..konon nak kurangkan rasa lemak tu..)
2 biji telur - 1 biji buang putih ( boh semua.. nak jimattt..)
30gm tepung gandum (boh 40 gm)
Cara:
Pukul butter sampai lembut, masukkan telur, pukul lagi, masukkan gandum & serbuk badam, pukul sampai sebati.
Ratakan atas sweet pastry yg telah masak. susun pear. bakar @ 180degC 40 min atau hingga masak.
Saturday, November 15, 2008
Award Lagi...
Roti Manis n Mexican Bun
Hadiah From Wani
Terima kasih wani...You are my sweet tart also..... sesiapa yg singgah disini silalah ambil yer..yum..yum.. yum...ikhlassss..
huuuuuuu...nak tart..nak tart.. kat sbelah tu projek tart terbengkalai..coz byk sgt waiting lis....
Friday, November 14, 2008
Thursday, November 13, 2008
Tag Hana ...My Workstation
<k.chik> <ela> <k.ctdelima> <hana><zana>
yang nak tgok sangat port ni dik ina Hana tu..aah..
Ini ler port buat kerja2 mengendap.. hehehe..slalu tak cun mcm ni..sbb nak show off kene ler general cleaning...kat belakang tu penuh dgn kerja2 yg tak siap...
Sapa lgi mangsa yg nak kene tag nih.. rasa2nyer cam Hazila, Edazman, Ladyell, Syazwani, Aliyanuar, Are dan Tirana..
Wednesday, November 12, 2008
Chicken Ball Spaghetti
Hadiah Fiza, Ladyell n Aliyannuar
Taraaaa.. ini ole-ole dr Aliyannuar..ampun Aliya..bru post ari ni.. mmg lum smpai tempt ni.. tak apa tgok pic dulu..pas ni InsaAllah ada rezeki,pjg umur..sampai la agaknya..TQ Aliya..
Tuesday, November 11, 2008
Cream Puff versi Coklat...
Sunday, November 9, 2008
Puding Karamel.
Bahan-bahan
400ml susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
4 biji telur
2-3 titik esen vanila
[ Karamel]
5 sudu besar gula
2 sudu besar air
Cara-cara
1. karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
2. Masukkan telur ke dalam mangkuk, masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.