Thursday, February 21, 2013

SERIKAYA PULUT

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Sekaya/Serikaya/ Egg Custard..  yang sangat sedappp (tekak saya ye..) lemak2 dengan manis yang sederhaha.. sengaja saya kurangkan sedikit kandungan pulut kerana nak menikmati lapisan sekaya sepuas2nya... terima kasih kepada LISA pemilik blog MY LEMONY KITCHEN... kerana sudi berkongi resepi.. resepi boleh klik di SINI..



Monday, February 18, 2013

MEATBALL ALA-ALA IKEA


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera...

Menu  sarapan pagi sabtu yang lepas.. tak pernah pun sampai ke Ikea tu.. tapi teringin nak makan Meatball Ala-ala Ikea.. tapi memang tak menyesal punya bila dah mencuba.. aimman tak suka sangat dengan meatball nya.. so dia makan dengan sosej sahaja .. en hb kata sedap.. oppps tak boleh makan banyak2.. tinggi kandungan garamnya.. 2 biji cukup ye.. mcm biasa la.. ibu n adik makan lebihhh.. Terima kasih SARI  di Seri Kandi Tanah jauhar dan Faa Rosli penyumbang resepi..smga pahalanya berpanjangan..

MEATBALL ALA-ALA IKEA
Sumber : FAA ROSLI

*Meatball jenama MARINA secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. pastikan selalu balik-balikkan. jangan sampai hangus. (Seri Kandi sedih, puas cari jadi Seri Kandi guna jenama lain)
*Kentang goreng secukupnya.
*1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit

Sosnya :
2 sudu mentega
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam (Seri Kandi tukar dengan 1 sb serbuk Cukup Rasa Maggi)
1 sudu gula
1 kiub pati daging (Seri Kandi tak letak)
Caranya :
1. Cairkan mentega guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan (Jangan sampai garing)
2. Masukkan tepung gandum, kacau hingga berubah warna sedikit coklat. Kemudian masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.
3. Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan serbuk cukup rasa. Kacau rata dan biar sampai mendidih.
4. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. 
5. Kacau sebati. tutup api dan biarkan suam sekejap kemudian masukkan dalam mesin pengisar, kisar sampai halus dan bolehlah dihidangkan bersama meatball, kentang goreng dan jem blueberry.


Saturday, February 16, 2013

SNOW CHEESE STRAWBERY CAKE

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera... 

Kek Cheese Bersalji
Resepi : Sherry mz@MyR
Sumber: Kzai@Teratakimpian
  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan) 
  • Saya tambah perisa strawbery
  • saya letak sedikit esen vanila.
  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya./lainkali kena beli parut yg halus matanya..
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin