Monday, January 31, 2011
NASI LEMAK
Dessert.. Bubur Kacang panas2...
Sarapan pagi.. permintaan syamira roti gulung sosej telah ditunaikan.. esok giliran abang pulak..
tambahan.. roti canai telur... tak berkuah... hihihi.. makan jer.. jgn banyak cakap..
MEMOTONG!!!!
Sunday, January 30, 2011
RAISIN ROLL BUN
Tahniah Yatiememories@Sinar Kehidupanku
Saturday, January 29, 2011
KUIH KETAYAP
Kisah semalammm....
Kuih Ketayap
(Sumber :SELERA RASA)
Bahan kulit :
1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan
[mesinkan 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan]
1/2 cawan santan/susu segar
1 biji telur
beberapa titik pewarna hijau
secubit garam
Bahan inti:
150 gm gula merah
3 sb gula pasir
1/2 cawan air kelapa muda [jika ada]
½ biji kelapa parut muda
Cara menyediakan:
1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.
2. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan
4. Panaskan non-stik pan yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis.
6. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
7. Masukkan inti di tengah-tengahnya.
8. Kemudian lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan kemas-kemas.
9. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan
Thursday, January 27, 2011
TALAM KELADI
Resepi asal dari dapur Citarasawan.. dibawah ni ialah resepi yang telah saya ubahsuai.. resepi asal boleh lihat di SINI..
200gm tepung beras
20gm tepung ubi
1 1/2 tsp garam
300 ml santan pekat
550 ml air
70 gm gula kaster
200gm Keladi .. saya rebus jer..
1. Satukan semua bahan kecuali keladi , gunakan whisk gaul hingga sebati dan tapis.
Wednesday, January 26, 2011
AGAR-AGAR ROTI
- 1 peket agar - agar
- 6 cawan air ( ikut sukatan plastik agar - agar tu )
- gula - ikut manis
- 1 tin susu cair
- 6 keping roti - Mas guna kulit roti sekali
- 1 biji telur
- 3 jenis pewarna
- 1 sudu teh esen vanila
- Roti ,susu cair dan telur disatukan, apabila roti kembang, blender hingga halus.
- Agar - agar direndam sekejap kemudian toskan, satukan agar - agar dengan 6 cawan air dan masak hingga agar - agar hancur dan tapis. Masukkan semula kedalam periuk.
- Masukkan gula ikut manis sendiri, apabila gula sebati masukkan bahan - bahan yang diblender tadi. Kacau sekejap dengan api perlahan.
- Bahagikan ke3 bahagian dan masukkan warna tiap2 bahagian tu. Kacau rata.
- Tuang 1 warna ditengah loyang hingga habis ( sekali tuang habis 1 warna ) dan diikuti dengan warna lain juga ditengah loyang, tak payah tunggu keras.
- Sejukkan didalam peti sebelum dipotong.
Monday, January 24, 2011
Cerita Semalam ..
1 paket serbuk agar2 (11gm)
2 biji telur ..
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 cawan gula
2-3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail
Cara-cara
1. masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
2. pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
3. bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal.
4. masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan.
buat lagi petang semalam (ahad)... TIRAMISU...
Saturday, January 22, 2011
Kek Kukus Velvet Prune (versi bakar)
5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
225 g gula halus ( 200 gm.)
220 g tepung gandum* ( guna tepung naik sendiri)
1 sk rata baking powder* (tak letak)
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak ( butter 125 gm dicairkan)
1 sk esen vanilla
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka (hijau)
secukup hawflakes (guna raisins)
Cara-cara
1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3.Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
4.Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
5.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
Pesanan kak fida..***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
6.Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
(Nota : Lapisan pertama saya bakar 10 minit /kekuningan (175C) api atas n bawah, lapisan kedua 10 minit/kekuningan menggunakan api atas, lapisan akhir saya mggunakan api atas n bawah anggaran 15 minit )
Thursday, January 20, 2011
TALAM SERIMUKA
Tuesday, January 18, 2011
SAMBAL TELUR 'CEPLOK'
masak sambal seperti biasa (sambal tumis)... selepas diperasakan garam dan gula.. dengan api sederhana pecahkan telur dalam sambal.. biarkan sehingga telur masak..
AIS KRIM GORENG LAGI !!!
Monday, January 17, 2011
TALAM CENDOL
- 200gm tepung beras*
- 250ml santan pekat*
- 450ml air*
- 1 tbsp tepung jagung*
- 150gm gula caster(saya kurangkan kepada 120gm)
- 1 tsp garam
200gm cendol @ 1 paket kecil
Cara-caranya:-
- Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
- Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
- Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
- Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
- Kukus selama 25 minit
- Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu
Bahan A
- 300gm gula merah (saya guna gula melaka/gula kampung)
- 50gm gula castor
- 500ml air
- 150gm tepung gandum
- 3 biji telur (boleh guna 5 biji kalau nak banyak telur)
- 250ml santan pekat
- 1/2 tsp garam
- Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
- Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
- Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
- Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
- Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit
Sunday, January 16, 2011
CREAM CHEESE BUTTERCAKE
200 gm mentega
200 gm cream cheese (..guna Philladelphia cheese)
250 gm gula kastor
5 biji telor
250 gm tepung gandum (..guna tpg naik sendiri..)
1 sudu teh baking powder(..tak letak..)
sedikit jam (ikut pilihan) untuk hiasan (*guna Rasberry jam)
Cara Membuat:-
1. Ayak tepung bersama baking powder. (ayak 3 x)
2. Dalam mangkuk besar, pukul mentega, cream cheese dan gula hingga sebati (kembang dan memutih).
3. Masukkan telor sebiji demi sebiji. (Pukul telor setiap kali dimasukkan hingga sebati baru dimasukkan yang seterusnya.) Setelah semua dimasukkan, pukul agak lama sedikit hingga kembang, putih dan ringan.
4. Kemudian barulah dimasukkan tepung dan kaup balikkan satu arah hingga adunan sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas dengan baking sheet. Ratakan.
6. Tabur/sapu perlahan jem di atas adunan tadi. (Sebahagian jem akan mendap masuk dalam kek ketika dibakar.)
7. Bakar dengan suhu 180 C hingga masak. (bakar pada suhu 165C selama 45 minit). Bila masak, buka pintu oven dan biarkan kek selama 5 minit di dalam oven baru dikeluarkan dan sejukkan di atas redai.
ROTI GULUNG SOSEJ
Bahan-bahan ( 4 orang )
• 8 keping roti tawar (gardenia @ apa saja) - dibuang tepinya
• 8 sosej ayam @ daging
• 1 biji telur - dipukul sedikit
• secubit garam
• sedikit serbuk lada sulah
• breadcrumbs (serbuk roti) - secukupnya
• minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Gelek roti hingga nipis/leper
2. Balut sosej dengan roti yg leper tadi..gulungkan( saya letak 1/2 kpg slice cheese..)
3. Potong lebihan sosej yg lebih ditepi roti supaya nmpk kemas.
4. Masukan garam & serbuk lada sulah dlm telur. Celup gulungan roti td ke dalam telur
5. Salut @ golek2kan roti yg dh dcelup dgn telur ke dlm breadcrumbs
6. Goreng gulungan roti td ke dalam minyak yg panas hingga kuning keemasan
7. Dh siap..enak dmkn bercicah sos & mayonis
Saturday, January 15, 2011
TIRAMISU
Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
- 1 biji sponge kek atau apa2 kek - guna biskut mery
- 250ml whipping cream
- 200ml cream cheese
- 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
- 1 sudu makan serbuk nescafe
- serbuk koko untuk hiasan
- Cara-cara
- Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
- Satukan gula, cream cheese dan whipping cream
- Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
- Potong kek pada 3 bahagian
- Susun 1 bahagian dalam bekas
- Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
- Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
- Susun lagi bahagian yang selebihnya
- Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
- Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...