Monday, January 31, 2011

NASI LEMAK

Nasi Lemak Sambal Udang di petang hari @ makan tengahari merangkap makan malam..
Dessert.. Bubur Kacang panas2...
Sarapan pagi.. permintaan syamira roti gulung sosej telah ditunaikan.. esok giliran abang pulak..
tambahan.. roti canai telur... tak berkuah... hihihi.. makan jer.. jgn banyak cakap..

MEMOTONG!!!!

Hari ini saya ada acara memotong dan menjahit... harap2 sangat sebelum naik sekolah nanti siaplah baju kerja saya ni.. saya memang suke menjahit.. tpi masa jer yg tidak mengizinkan.. tapi bila rasa tak sabar nak memakai baju baru penyelesainya ialah kenalah menjahit sendiri... dalam pada itu ada 3 helai baju saya di tailor yg dihantar dari bulan Nov 2010 hingga skrg tak siap2... macam2 perasaan ada... huuuu

Sunday, January 30, 2011

RAISIN ROLL BUN

Sarapan di pagi Ahad.. resepi CP dari dapur Izah Muffin Lover.. bila terbaca ayat2 gramatik cik izah tu memang terus terasa nak buat ARB.. hihihi.. malangnya bila dah sampai masa.. malas pulak nk memarut apple.. so belasah jer lah apa yang ada di dapur ... maka jadi lah raisin roll bun.. anak2 memang mengomen.. syamira nak makan roti gulung sosej, aimman nak mkn piza.. lasty ibu buat bun untuk melayan selera ibu dulu.. hihihi.. anak2 ambik giliran nanti.. tq che mat gebu kerana berkongsi rspi.. juga Izah yer..


APPLE ROLL BUN
Sumber : Che Mat Gebu

BAHAN DOH ROTI :

250 gram tepung roti
50 gram gula halus
1/2 camca teh garam halus
125 ml air
10 gram susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur (pecahkan 1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
20 gram mentega
6 gram instant yeast (mauripan)

BAHAN TABUR :

2 camca besar mentega, dicairkan... saya tak cairkan .. sapu jer..
3 camca besar gula perang
2 biji epal hijau, dikupas dan parut kasar, perah sedikit airnya.. saya guna raisin..
1/2 camca teh serbuk kayu manis (optional)

CARA MEMBUATNYA :

1.UNTUK DOH :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).

2.UNTUK APPLE ROLL BUN:- Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Tekan2 dan canai sehingga menjadi 4 persegi (tabur sedikit tepung jika melekat). Sapu dengan mentega cair, tabur dengan gula perang+serbuk kayu manis(jika guna) tadi rata2. Akhir sekali ratakan parutan epal hijau. Gulung seperti swissroll, gulung ketat2. Kerat dengan pisau tajam kepada 10 bahagian sama besar.
3.Isi setiap potongan dalam paper cup bersaiz 4 inci, tekan sedikit biar leper. Buat hingga siap dan perap 45 minit. Sapu telur (baki dari 30 gram tadi) rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Keluarkan dari oven dan sapu dengan baki mentega cair. Biarkan sejuk dan boleh hidangkan.... Selamat mencuba.



Tahniah Yatiememories@Sinar Kehidupanku

Tahniah buat Yatiememories@ Sinar Kehidupanku sempena kehadiran jumlah follower yang telah mencecah 1000 orang .. Semoga Yatie terus aktif berblog n berkongsi resepi didapur dan semoga persahabatan maya kita berterusan...


Saturday, January 29, 2011

KUIH KETAYAP

Kisah semalammm....

Kuih Ketayap

(Sumber :SELERA RASA)

Bahan kulit :
1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan
[mesinkan 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan]
1/2 cawan santan/susu segar
1 biji telur
beberapa titik pewarna hijau
secubit garam

Bahan inti:
150 gm gula merah
3 sb gula pasir
1/2 cawan air kelapa muda [jika ada]
½ biji kelapa parut muda

Cara menyediakan:

1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.
2. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan
4. Panaskan non-stik pan yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis.
6. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
7. Masukkan inti di tengah-tengahnya.
8. Kemudian lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan kemas-kemas.
9. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan

Thursday, January 27, 2011

TALAM KELADI

Talam keladi versi capuk2.. saya memang suka makan keladi.. baik digoreng, direbus, dipengat atau ditalam.. yang saya tak suke ialah warna purple kuih talam ni.. huuu.. menyebabkan sekali pandang memang tidak berselera.. bila buat kuih talam memang nak kene rajin.. rajin menjengok n mengelap tutup kukus.. supaya air kurang menitis di atas talam.. bila saya malas .. maka jadilah talam ni begini.. selepas saya keringkn permukaan talam dengan kitchen towel.. esok dapatlah kawan2 di bilik guru merasa talam keladi saya yang lemak2 manis ni..
Resepi asal dari dapur Citarasawan.. dibawah ni ialah resepi yang telah saya ubahsuai.. resepi asal boleh lihat di SINI..

TALAM KELADI
Lapisan Bawah :
200gm tepung beras
20gm tepung ubi
1 1/2 tsp garam
300 ml santan pekat
550 ml air
70 gm gula kaster
200gm Keladi .. saya rebus jer..

Cara-cara :
1. Satukan semua bahan kecuali keladi , gunakan whisk gaul hingga sebati dan tapis.
2. Saya masak adunan ini sehingga naik wap. kemudian masukkan keladi dan tuangkan ke dalam loyang Kukus selama 25 minit. Angkat

Bahagian Atas
100 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
3 biji telur
600 ml santan pekat
200 gm gula
pewarna makanan purple
esen keladi

Cara-Cara
1. Masukkan kesemua bahan diatas dan kacau diatas api hingga naik wap.
2 Tuangkan adunan purple tadi dan kukus semula dengan api sederhana perlahan
selama 30 minit.
ini lebihan keladi rebus.. sementara menunggu talam masak.. saya makan dengan kelapa bergula.. hujan2 ni mmg sedap makan macam ni..

Wednesday, January 26, 2011

AGAR-AGAR ROTI

Agar2 versi terkurang gula.. bukan resepi yang salah.. saya yang tersilap percaturan.. dalam cuaca yang sejuk(musim hujan di BP) ni.. rasa2nya lambatlah agar2 ni nak habis.. dahlah terkurang gula.. tersalah masa pulak.. resepi dari dapur Duniaku Mas.. terima kasih mas berkongsi resepi.. lain kali saya kena letak lebih gula..
Agar - agar Roti
Bahan :
  • 1 peket agar - agar
  • 6 cawan air ( ikut sukatan plastik agar - agar tu )
  • gula - ikut manis
  • 1 tin susu cair
  • 6 keping roti - Mas guna kulit roti sekali
  • 1 biji telur
  • 3 jenis pewarna
  • 1 sudu teh esen vanila
Cara membuatnya :
  1. Roti ,susu cair dan telur disatukan, apabila roti kembang, blender hingga halus.
  2. Agar - agar direndam sekejap kemudian toskan, satukan agar - agar dengan 6 cawan air dan masak hingga agar - agar hancur dan tapis. Masukkan semula kedalam periuk.
  3. Masukkan gula ikut manis sendiri, apabila gula sebati masukkan bahan - bahan yang diblender tadi. Kacau sekejap dengan api perlahan.
  4. Bahagikan ke3 bahagian dan masukkan warna tiap2 bahagian tu. Kacau rata.
  5. Tuang 1 warna ditengah loyang hingga habis ( sekali tuang habis 1 warna ) dan diikuti dengan warna lain juga ditengah loyang, tak payah tunggu keras.
  6. Sejukkan didalam peti sebelum dipotong.

Monday, January 24, 2011

Cerita Semalam ..

Pagi2 ahad ber'ia'2 saya memasak soto.. siap jer memasak soto terus memasak Puding susu koktail ni.. tiba2 hilang pulak perasaan nak merakam pic semalam .. bila balik petang hari ini (isnin) selepas bermesyuarat di PPD.. tekak memang terasa nk makan yg sejuk2 maka ini sahaja yg tinggal...

Puding Susu Koktail
Bahan-bahan ( 1 loyang besar )
1 paket serbuk agar2 (11gm)
2 biji telur ..
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 cawan gula
2-3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail


Cara-cara
1. masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
2. pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
3. bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal.
4. masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan
.

buat lagi petang semalam (ahad)... TIRAMISU...
makan hari ini.. nasi ayam tasik Y...

Saturday, January 22, 2011

Kek Kukus Velvet Prune (versi bakar)

Hasil kerja dapur Khamis lepas sebenarnya... tergoda dengan tayangan di dapur doc Inahar yang membakar kek kukus velvet kak fida ni.. dah banyak kali membuat kek kukus ni.. cuma kali ni membuat kelainan dengan membakarnya.. minta maaf lah kerana lapis2 kek ni agak serabai.. sy mmg hilang sabo bila melapis2 ni.. ini jer yang termampu..klau nak melihat yang cantik bolehlah ke dapur Doc Inahar ya..
Kek Kukus Velvet Hawflakes
Bahan-bahan ( loyang 10x7 )
5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
225 g gula halus ( 200 gm.)
220 g tepung gandum* ( guna tepung naik sendiri)
1 sk rata baking powder* (tak letak)
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak ( butter 125 gm dicairkan)
1 sk esen vanilla
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka (hijau)
secukup hawflakes (guna raisins)

Cara-cara
1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3.Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
4.Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.

5.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
Pesanan kak fida..***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
6.Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.

(Nota : Lapisan pertama saya bakar 10 minit /kekuningan (175C) api atas n bawah, lapisan kedua 10 minit/kekuningan menggunakan api atas, lapisan akhir saya mggunakan api atas n bawah anggaran 15 minit )

Thursday, January 20, 2011

TALAM SERIMUKA

Kisah semalam... menalam lagi.. sangat berkenan pada talam serimuka di dapur Nur My Little Kitchen...walaupun tahu kuih2 begini tidak mendapat sambutan dirumah.. saya membuatnya juga.. jadi dapatlah kawan2 di sekolah merasa hasil kerja dapur saya semalam.. terima kasih Nur untuk resepi talam yang sangat sedap.. teringat2 rasa lemak2 n manisnya..terimakasih juga kepada Puan Azimah.. saya ubah suai sedikit untuk lapisan atas dan bawah..
Talam Seri Muka - Resipi Puan Azimah Mansor
(Sumber : Nur My Little Kitchen)
Bahan-Bahan
Lapisan Bawah
700gm beras pulut (direndam selama 6 jam)/ sy guna 1 1/2 cwn pulut.. rendam 2 jam..
500 ml santan cair/ 1 1/2 cwn santan cair
1/2 tsp garam

Cara-Cara
1. Toskan beras pulut, masukkan kedalam loyang (10x10)
yang dialas kertas plastik (14x14)
2. Masukkan santan cair yang dicampur dengan garam.
Kukus hingga pulut kembang dan kacau sebati.
Bahagian Atas
5 biji telur / saya guna 3 biji telor shj
600 ml santan pekat yang dicampur dengan jus pandan
350 gm gula pasir/ saya kurangkan kepada 250 gm
30 gm tepung jagung
60 gm tepung gandum
1 tsp perasa pandan

Cara-Cara
1. Masukkan kesemua bahan diatas dan kacau diatas api hingga naik wap.
2. Turunkan pulut dan tekan padat. Bancuh 1 tbsp tepung jagung dan 2 tbsp air.
Sapu rata diatas permukaan pulut. Kukus sebentar.
3. Tuangkan adunan hijau tadi dan kukus semula dengan api sederhana perlahan
selama 25 minit.

Tuesday, January 18, 2011

SAMBAL TELUR 'CEPLOK'

bila dah petang.. memang rasa malas nak masak.. tahap kerajinan hari ini setakat masak ini shj.. hahaha... penat sehhh...
masak sambal seperti biasa (sambal tumis)... selepas diperasakan garam dan gula.. dengan api sederhana pecahkan telur dalam sambal.. biarkan sehingga telur masak..
balik kan telur... dah masak boleh makan...
makan!!!.. SyukurAlhamdullilah...

AIS KRIM GORENG LAGI !!!

Tiba2 teringat stok ais krim goreng hari tu.. balik sekolah layan aiskrim goreng dulu sebelum masak2... harap2 lepas makan aiskrim ni jangan tido pulak yer ibu.. hihihi.. ibu tak janji... resepi boleh tgok di SINI...
rasa nak makan baru goreng yer...

Monday, January 17, 2011

TALAM CENDOL

Suka tengok berjenis2 kuih talam yang dibuat oleh yatie dan kawan2 blogger yang lain... teringin nak membuatnya.. tapi di rumah ni anak2 memang tak berapa suka makan kuih-muih jenis talam.. maka bila buat tentulah menjadi rezeki kwn2 di bilik guru hari ini.. saya membuat talam cendol malam tadi... resepi oleh chef asma yang saya CP dari blog Jurnal resepi bdaria.. terima kasih chef asma n bdaria kerana berkongsi resepi talam cendol yang sangat sedap.. saya minta izin CP resepi di sini untuk rujukan saya pada masa depan..

TALAM CENDOL
Sumber: Kelas talam chef asma
Lapisan bawah
Bahan A
  • 200gm tepung beras*
  • 250ml santan pekat*
  • 450ml air*
  • 1 tbsp tepung jagung*
  • 150gm gula caster(saya kurangkan kepada 120gm)
  • 1 tsp garam
Bahan B

200gm cendol @ 1 paket kecil

Cara-caranya:-
  1. Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
  2. Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
  3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
  4. Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
  5. Kukus selama 25 minit
  6. Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu
Lapisan Atas
Bahan-bahannya:-

Bahan A
  • 300gm gula merah (saya guna gula melaka/gula kampung)
  • 50gm gula castor
  • 500ml air
Bahan B
  • 150gm tepung gandum
  • 3 biji telur (boleh guna 5 biji kalau nak banyak telur)
  • 250ml santan pekat
  • 1/2 tsp garam
Cara-caranya:-

  1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
  2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
  3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
  4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
  5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit

Sunday, January 16, 2011

CREAM CHEESE BUTTERCAKE

Kek tertunda.. sempena hari jadi en hb.. semalam baru ada kesempatan untuk mengadun..bila dah masak tak sempat pula nak berdeco2 .. rancangan awal nk membuat japanese cheese cake, selepas tu zebra cheese cake pulak spt di dapur kak rusnah... walaupun dah berkali2 berjaya membuat JCC tetapi pengalaman membuat JCC yang bantat baru2 ini ...terasa fobia pula untuk membuatnya lagi.. tak tau di mana silapnya.. tpi mesti ada silapkan..

CCBC ni pun tak berkali2 saya membuatnya..boleh juga lihat di SINI sangat sedap .. pada saya lah.. resepi oleh Diana saya CP dari dapur kak ummi kuantan.. terima kasih kak ummi..
aaa.. bergaya dengan CC 2 kg...kedai ni tak jual saiz kecil.. nk buat apa lagi ni..1 1/2 kg...

Cream Cheese Butter Cake
Sumber: Diana
Bahan:- (loyang 8x8 inci)
200 gm mentega
200 gm cream cheese (..guna Philladelphia cheese)
250 gm gula kastor

5 biji telor
250 gm tepung gandum (..guna tpg naik sendiri..)
1 sudu teh baking powder(..tak letak..)
sedikit jam (ikut pilihan) untuk hiasan (*guna Rasberry jam)


Cara Membuat:-
1. Ayak tepung bersama baking powder. (ayak 3 x)
2. Dalam mangkuk besar, pukul mentega, cream cheese dan gula hingga sebati (kembang dan memutih).
3. Masukkan telor sebiji demi sebiji. (Pukul telor setiap kali dimasukkan hingga sebati baru dimasukkan yang seterusnya.) Setelah semua dimasukkan, pukul agak lama sedikit hingga kembang, putih dan ringan.
4. Kemudian barulah dimasukkan tepung dan kaup balikkan satu arah hingga adunan sebati.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas dengan baking sheet. Ratakan.
6. Tabur/sapu perlahan jem di atas adunan tadi. (Sebahagian jem akan mendap masuk dalam kek ketika dibakar.)
7. Bakar dengan suhu 180 C hingga masak. (bakar pada suhu 165C selama 45 minit). Bila masak, buka pintu oven dan biarkan kek selama 5 minit di dalam oven baru dikeluarkan dan sejukkan di atas redai.


ROTI GULUNG SOSEJ

Sarapan hari ini.. inspirasi dari hasue.. teruja bila melihat cheese yg sedang 'melting' di n3 nya semalam.. malam2 mgulung roti untuk projek sarapan hari ini.. 2 hari dlm seminggu jer dapat peluang memasak bagai.. itu pun kalau rajin.. hihihi.. kalau malas menyerang... nescafe n biskut pun dah ok.. resepi saya CP dari dapur Hasue.. kwn2 blogger yg lain pun rasanya ramai yg dah mencuba.. resepi asal oleh ustazah Azie ada di MYR ... terima kasih Azie dan hasue...

Roti Gulung Sosej
Sumber :Aziemas@myresipi.com
Bahan-bahan ( 4 orang )
• 8 keping roti tawar (gardenia @ apa saja) - dibuang tepinya
• 8 sosej ayam @ daging
• 1 biji telur - dipukul sedikit
• secubit garam
• sedikit serbuk lada sulah
• breadcrumbs (serbuk roti) - secukupnya
• minyak untuk menggoreng

Cara-cara
1. Gelek roti hingga nipis/leper
2. Balut sosej dengan roti yg leper tadi..gulungkan( saya letak 1/2 kpg slice cheese..)
3. Potong lebihan sosej yg lebih ditepi roti supaya nmpk kemas.
4. Masukan garam & serbuk lada sulah dlm telur. Celup gulungan roti td ke dalam telur
5. Salut @ golek2kan roti yg dh dcelup dgn telur ke dlm breadcrumbs
6. Goreng gulungan roti td ke dalam minyak yg panas hingga kuning keemasan
7. Dh siap..enak dmkn bercicah sos & mayonis

nasi goreng bodo pun ada...
versi belum potong... mmg sedap...


Saturday, January 15, 2011

TIRAMISU

Macam ganas pulak .... perasan hari ini ialah rasa nak masak semua makanan yg dah di 'list'kan dalam kepala.. siapa lah yg jadi mangsa agaknya.. hihihi.. ini ialah hasil pecah dapur noorsa petang semalam .. tiramisu versi gelas n mangkuk kaca.. menggunakan biskut marie perasa coklat.. untuk versi gelas, setiap lapisan saya masukkan 2 kpg biskut marie..rasanya lainkali klau letak 3 kpg pun tak ape..saya guna coklat rice sahaja utk hiasan.. resepi saya CP dari Noorsa.. dan saya ikut step yang noorsa berikan.. resepi asal umi_e di MYR. terimakasih mama dhira n darwish, umi_e dan MYR...
RESEPI TIRAMISU
Resipi Asal : umi_e, Myresipi

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )

  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek - guna biskut mery
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
  • Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cream cheese dan whipping cream
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 3 bahagian
  5. Susun 1 bahagian dalam bekas
  6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
  7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
  8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
  9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
  10. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...


Untuk yang guna biskut merie bagi menggantikan kek, boleh ikut cara dibawah.

1. Patahkan biskut dan celupkan 2 keping biskut kedalam air nescafe.kalau size biskut sama besar ngan dasar bekas, tak perlulah patahkan..
2. susun ke dasar gelas. gunakan sudu k... pastuh masukkan adunan cream cheese.
3. celup 2 keping biskut lagi ke dalam air nescafe dan susun molek² atas dasar cream cheese tu..ulang sampai penuh gelas @ bekas tu.. pastu leh ikut cara no 9 & 10 diatas )

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin