Saturday, December 31, 2011

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN 2012

 brokoli goreng udang blackpepper.. 
Assalamualaikum dan salam sejahtera... 
Menu2 sempoi  akhir di penghujung tahun 2011.. rasa dah lama blog kesayangan ini tidak berkemas kini.. minta maaf kepada rakan blogger yg berkunjung jika saya tidak sempat berkunjung balas.. Insyaallah jika ada kelapangan waktu pasti saya sempatkan utk menjengah n menurunkan sepatah2 kata.. hari ini memang dah trasa lega bila tugas yg digalas sepanjang cuti persekolahan telah dapat diselesaikan.. selepas ni akan pasti sibuk dengan urusan diawal persekolahan pula..  dan  esok pula  1 Jan 2012.. saya juga kene redha utk melepaskan anak bujang kesayangan saya mengikuti program PLKN di Kuala Pilah.. 

'SELAMAT MENYAMBUT TAHUN 2012'

daging korban... rebus jer..

air asam...

Friday, December 23, 2011

NASI LEMAK BERAS BASMATHI

Nasi lemak beras basmathi.. panjaggggg...
Assalamualaikum dan salam sejahtera...  

semakin hari semakin dekat waktunya...
27 Dis .. mesyuarat guru kali pertama 2012.. rasa hilang semangat nk meneruskan sesi persekolahan yg baru.. semuanya mcm sudah hilang... huuuu

29 Dis .. pendaftaran pelajar Ting 1 - 6 ... rasanya bertugas dikaunter Jualan peralaatan sekolah (Koperasi)

31 Dis .. Mesyuarat di SMK Pekan Baru, Muar, Johor
1 Jan 2012... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... ibu sangat sedih.. abang ke PLKN Kuala Pilah.. 


(untuk ingatan saya : 1 mangkuk beras sukatan airnya 1 mangkuk + lebihkan sikit jer .. )

Tuesday, December 20, 2011

TART NENAS

Projek raya puasa bertanggguh ke raya haji.. dan akhirnya sampai ke bulan 12.. saja letak jem gedabak2.. kasi puas makan.. guna resepi yg sama.. saya mmg suke rspi kak Ina  ni.. kerana pastrynya yg ranggup.. tak hancur di tangan.. kali ni saya bakar selama 30 minit.. tu yg cam gelap jer.. terima kasih kak Ina KL ( cari rspi kt blog akk tak jumpa pulak .. harap2 tak salah. Saya link ke blog akk jugak)

 TART NENAS
(Sumber : Kak Ina KL)
Bahan-bahan
120 gm marjerin -akak gunakan mentega semuanya 250gm jadi kena tambah tepung sikit.
120 gm mentega
60 gm gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh vanila
330-350 gm tepung gandum*
50 gm tepung jagung*
* ayak

Bahan jem nenas
450 gm parutan nenas – tapis
1 camb jus limau nipis
180 gm gula pasir
1 batang kulit kayu manis


Cara membuat:
1. Pukul marjerin, mentega, gula, kuning telur dan vanila hingga sebati.
2. Masukkan bahan ayak. Gaul rata menjadi doh.
3. Canai setebal 4 mm. Terap dengan acuan berbentuk kelopak pecah 6.
4. Angkat dengan hujung pisau dan tekan ke dalam mangkuk kertas yang diletak di dalam tin 'patty' berlubang saiz sama.
5. Tekan jem yang sudah dibentuk bulat di tengahnya.
6. Canai nipis sebahagian doh, potong bentuk jejari dan letak di atas

 

Friday, December 16, 2011

CINNAMON PULL APART BREAD

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Godaan kak nor yang menjadi semalam... saya sangat suka kan nya.. serumah beraroma kayu manis.. makan panas2 lapis demi lapisssss...Semalam Tun @ Life is a contant battle membuat tayangan jugak ... sedangkan saya punya masih OTW... Terima kasih kak nor kerana mengoda dan berkongsi tips ..Resepi saya CP dari dapur Secubit Garam. Terima kasih juga Shidah..
CINNAMON PULL APART BREAD
Recipe: Joy the Baker
source : Shidah & K.Nor

For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
1 cup gula kasar ~ ( saya kurangkan gula 1/2 cwn)
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ ikut kak nor 1 sudu kecil jer
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Cara:
Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.

Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.

*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah.


Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.

Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.

Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

* Kaedah K.Nor bila guna BM:
Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila)
Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam)
On kan BM dan biarkan ia menguli spt biasa.

Tuesday, December 13, 2011

DONUT again...

Assalamulaikum dan salam sejahtera..
Selepas cuti2.. bersambung mesyuarat pulak... ke'buzy'an akan berlanjutan sehingga ke tahun depan.. hari ni sambil mengalas tugas yg diamanahkan.. bertugas jugak mengurus kerja2 pembungkusan alatan persekolahan tahun 2012 bersama rakan2 guru koperasi sekolah... dapur mmg dah lama tak berasap.. kain baju tak berlipat ( hihihi.. hari ni jugak syamira ambil tugas melipat baju.. boleh tahan jugak skillnya..)

Kisah donut yang dah terlepas.. tinggal gambar saja utk dipandang.. resepi donut yg biasa2 jer.. ada kt N3 sebelum ni.. cuma kali ni tambah satu lagi jenis topping.. peanut glaze.. adik manis noorsha yg ajar.. tq noorsha..


Monday, December 5, 2011

BREAD BUTTER PUDDING again..

Menghabis saki baki roti di hujung minggu... sambil mgemas mana2 yang patut ... tuan tanah nak mengantung periuk buat sementara waktu sehingga tak tau bila.. harap2 tidak berpanjangan sehingga ke tahun depan... apapun saya pasti merindui semua dapur kawan2 blogger jika tidak bersiaran..

RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING

BAHAN2 NYA:

6 biji roti burger (saya campur 2 kpg roti gardenia).. plan nk buat burger yg tk mjadi..
2 cwn fresh milk

1 cwn whip@fresh cream - boleh ganti dgn susu .
2 biji telur
1/2 cwn gula
sedikit gula utk ditabur atas puding sebelum dibakar
50 gm raisins
100 gm butter
esen vanilla

Cara2
1. Panaskan susu sekadar suam dan masukan butter.
2.Telur dan gula di pukul hingga gula hancur.Kemudian masukan cream and esen vanilla dan pukul sebati dan masukan ke dalam susu suam tadi.. kacau hingga sebati.
3. Susun roti yg telah dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis
4. Tuangkan bancuhan susu tadi ke atas roti dan biarkan berendam 10 minit.
5. Panaskan oven 170C.
6. Taburkan gula diatas roti tadi sebelum dibakar
secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air panas )selama 40-45 minit.

Saturday, December 3, 2011

BEEHOON SUP UTARA

Siri menghabiskan tulang2 daging korban tempohari.. masak sup utara jer senang.. Malas pulak nak buat nasi impit.. so gantikan nasi impit dengan beehon.. gunakan resepi soto daging utara quinnie.. TQ Quinnie

SOTO DAGING UTARA


Bahan2 sup

1 kg daging cincang
1 kg tulang
5 sudu besar rempah sup adabi
2 sudu besar rempah kurma
2 helai daun pandan disimpul
2 inci halia diketuk..ketuk bagi dia pecah2 skit je..tak mo hancur sgt
1 inci lengkuas*
2 serai*
1 bawang besar*
6 bawang putih* (bahan ni tak yah tumbuk..biar dlm bentuk asal )
1 kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 buah pelaga
1 kiub ayam
1 sudu besar lada hitam- ditumbuk lumat
4 ketul kentang dipotong 8
garam

bahan sampingan

nasi impit/ bihun /mee/ kuetiau
bawang goreng
sambal kicap
sayur taugeh
daun sup dan daun bawang yg dihiris

Cara2

1. mula2 basuh bersih daging dan tulang. kemudian masukkan kedalam periuk...biar besar skit periuknya...lepas tu..masukkan air secukupnya...masukkan daun pandan yg disimpul...rempah sup dan rempah kurma....bawang besar..bawang putih..halia..lengkuas..serai...kulit kayu manis...buah pelaga...bunga cengkih....tutup periuk dan masak selama 1 jam....

2. selepas satu jam...masukkan kiub ayam...kentang dan lada hitam yg ditumbuk. masak lagi selama 1 jam...kiranya masak sampai 2 jam la....masak lama sebab nak bagi daging tu lembut.....rasa daging..kalau dah lembut boleh tambahkan garam..kalau tak lembut lagi...masak lagi hingga daging lembut....lepas tu baru letak garam...jgn letak garam selagi daging tak lembut ye...tambah air jika air berkurang....

3. bila dah masak boleh la dihidang dgn bahan2 sampingan....isi nasi impit dalam mangkok..masukkan taugeh...daun bawang dan sup...cili kicap...dan bawang goreng...lepas tu masukkan kuah sup serta dagingnya...dah siap..boleh la makan..senang je nak buat nya sebab campak2 je semua bahan..:)

4..cili kicap...cara nak buat...bawang putih skit..cili padi skit...kicap cair lemak manis...blend bahan hingga lumat...dah siap..:)

ROTI JALA 3

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !
Mari menjala @mengirai @ mengayam di pagi sabtu yang cerah dini... lepas ni nak menyidai kain yang dah tersadai lembab 2- 3 hr..
Banyak resepi roti jala.. saya try n error rspi ni coz tak nak guna telur..

ROTI JALA 3


( menghasilkan +/- 25 kpg)
Bahan2nya
2 cawan tepung gandum
1 cwn susu segar/cair
2 cwn air
sedikit garam
sedikit mentega @ minyak masak
serbuk kunyit/pewarna kuning

Cara2:
1. Blend semua bahan di atas sehingga adunan sebati
2. Kalau cair boleh tambahkan sesudu tpg/ kalau pekat boleh tambahkan sedikit air.
3. Boleh di kirai atas kuali non- stik

Friday, December 2, 2011

Stir Fried Bok Coy with Crispy Garlic

Lain kali bawang putih tu kene cincang halus2.. goreng cepat2.. sebab bawang putih cepat hangus.. menu dah lama ni.. kemas2 folder terjumpa pulak pic ni.. Resepi AlongRoz.. along guna baby kailan.. saya sudah tersalah beli sayur.. bokcoy pun sedap jugak.. Tq AlongRoz

STIR -FRIED BABY KAILAN WITH CRISPY GARLIC
By: Roz@HomeKreation

BAHAN2:
Sayur Baby kailan/saya guna bokcoy
1 bj Cili Merah - hiris
6 ulas Bwg Putih - cincang halus
2 sb Sos Tiram
saya tambah udang
Minyak

CARA2:
1. Panaskan sedikit minyak & goreng bwg putih sehingga garing.
Angkat & ketepikan
2. Tumis cili merah /udang dlm minyak selebih nya tadi selama seminit.
Masukkan sayur kailan & sos tiram.
Kacau sekejap sahaja, jangan sampai sayur terlebih layu.
Hidangkan & tabur bawang putih rangup.

Thursday, December 1, 2011

SERIMUKA PANDAN

Hasil kecah2 dapur petang semalam... saya kurangkan sukatan pulut.. supaya dapat puas makan lapisan atas yang sangat yummy.. lembut, lemak n berkrim dengan manis2 manja (saya kurangkan juga sukatan gula)... puas jugak mengintai resepi serimuka di sana sini... tak salah kan klau hendak mencuba.. tak cuba tak tau hasilnya.. dan saya sangat2 berkenan dgn resepi ini.. resepi dari Jurnal Resepi Bdaria dari kelas Talam ChefAsma yang hebat dengan talam2nya tu.. bila lah saya nak dapat peluang mengikuti kelas Chef Asma ni.. semoga perkongsian yang baik ini akan memberi pahala n keberkatan yg berpanjangan utk kalian.. amin.. terima kasih Bdaria dan Chef Asma @ Chef Asma Culinary Studio

Nota utk ingatan saya di Inspirasiku :
1. saiz loyang 8" x 8"
2. 250 gm pulut.. sukatan air n santan anggaran 250ml ..
3. bahagian lapisan atas - 150 gm gula
4. saya tambah 1sb tpg gandum.. ni memandai sendiri ye...
5. untuk mengeringkan permukaan talam .. selepas talam masak.. jangan tutup api buka penutup kukusan dan biarkan talam di atas kukusan 9- 10 minit.. klau tak kering boleh tambah masa lagi..

SERIMUKA PANDAN
Sumber: Kelas Talam Chef Asma part 1
Copy Paste : Jurnal Resepi Bdaria

LAPISAN BAWAH
Bahan-bahannya:-
  • 500gm beras pulut /
  • 250ml santan pekat (asal 300ml)
  • 250ml air (asal 300ml)
  • 1 1/2 tsp garam halus (asal 2 tsp)
Cara-caranya:-
  1. Rendam pulut sekurang-kurangnya 4 jam (saya rendam 2 jam sahaja)
  2. Basuh bersih dan toskan sehingga air kering
  3. Masukkan dalam loyang yang tidak berlubang dan kemudian masukkan santan pekat, air dan garam. Kacau rata dan kemudian kukus selama 30 minit
  4. Apabila pulut sudah masak, angkat dan gaul sehingga sebati
  5. Masukkan dalam loyang dan tekan padat...contoh seperti gambar dibawah.
LAPISAN ATAS
Bahan-bahannya:-

Bahan A
  • 250gm gula castor @ 200gm gula pasir (asal 300gm)
  • 80gm tepung kastard
  • 400ml santan pekat
  • 400ml air
  • 20gm daun pandan (diblender dengan air diatas
Bahan B
  • 3 biji telur-dipukul rata (asal 5 biji)
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1/4 tsp pandan esen
  • pewarna hijau secukupnya (jenama starbrand)
Cara-caranya:-
  1. Satukan semua bahan-bahan A dan kacau rata.
  2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau sehingga rata
  3. Tapis dan masukkan kedalam periuk. Masak sehingga naik wap
  4. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit
Sukatan diatas adalah untuk loyang 10 x 10 x 2

Nota:-
  • Saya guna sekotak santan pekat 500gm jadi saya cuma guna 200ml santan pekat dan 300ml air untuk lapisan bawah. Lapisan atas pula saya kurangkan santan pekat menjadi 300ml dan air ditambah menjadi 500ml.
  • Saya sapukan sedikit minyak diatas loyang 10 x 10, lepas tu saya lapik sekeping plastik diatasnya.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin