Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Godaan kak nor yang menjadi semalam... saya sangat suka kan nya.. serumah beraroma kayu manis.. makan panas2 lapis demi lapisssss...Semalam Tun @ Life is a contant battle membuat tayangan jugak ... sedangkan saya punya masih OTW... Terima kasih kak nor kerana mengoda dan berkongsi tips ..Resepi saya CP dari dapur Secubit Garam. Terima kasih juga Shidah..
CINNAMON PULL APART BREADRecipe: Joy the Bakersource : Shidah & K.NorFor the Dough (in BM)2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract
For the Filling1 cup gula kasar
~ ( saya kurangkan gula 1/2 cwn)
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon)
~ ikut kak nor 1 sudu kecil jer1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)
~ k.nor skip sbb tak ada stok4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown
Cara:Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan
Pukul telur, ketepikan
Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)
Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.
*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah.
Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.
Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.
Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.
* Kaedah K.Nor bila guna BM:Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila)Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam)On kan BM dan biarkan ia menguli spt biasa.