sebahagian coklat.. bukan ole2 dari Langkawi.. ini lah tugas saya sempena majlis pelancaran jubli emas sekolah ...Jawatankuasa Cenderamata... seminggu mengurus cenderamata untuk VVIP, VIP, Ibubapa, pelajar cemerlang serta pelajar2 yg membantu...
Wednesday, March 30, 2011
BUBUR NASI & SATURDAY APRIL FULL...
sebahagian coklat.. bukan ole2 dari Langkawi.. ini lah tugas saya sempena majlis pelancaran jubli emas sekolah ...Jawatankuasa Cenderamata... seminggu mengurus cenderamata untuk VVIP, VIP, Ibubapa, pelajar cemerlang serta pelajar2 yg membantu...
Sunday, March 27, 2011
Puding Roti Berkaramel
Resepi Puding Roti Berkaramel
(Sumber/Copypaste : DapurKu Sayang)
bahan-bahan :
Karamel :
- 1/4 cawan gula pasir
- 1/4 cawan air panas
- 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
- 1 1/2 cawan susu cair
- 1/2 cawan air suam
- 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
- 1 sk esen vanilla
- 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Thursday, March 24, 2011
Bingka Labu
Bingka Labu
Bahan-bahan
- 5 biji telur Gred A .. ( SAYA GUNA 3 BIJI TELUR SHJ)
- 200 ml air
- 300 ml pati santan (mat guna santan kotak)/SAYA GUNA SANTAN FRESH
- 200 g tepung gandum
- 180 g gula halus... SAYA GUNA GULA PASIR
- 1/2 camca teh garam
- 1 camca teh esen vanilla
- 450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus... SAYA REBUS JER
- 1 SB BUTTER.. SAYA TAMBAH
- BIJAN IKUT SUKA
Cara-cara
1. 1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
2. 2. Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
3. 3. Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.
4. 4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
(CARA SAYA: BLENDER LABU REBUS BERSAMA AIR, GULA, SANTAN,GARAM ESEN VANILA SEHINGGA HALUS, KEMUDIAN MASUKKAN TELUR & TEPUNG, 1 SB BUTTER .. BLENDER SEHINGGA SEBATI).. TUANG DALAM LOYANG YG TELAH DI SAPU MINYAK).. TABUR BIJAN
Monday, March 21, 2011
CREAM PUFF
(Sumber : Sweetlilly kitchen)
Bahan utk kulit
70 gm marjerin
140 gm gandun red ross (kita guna gandum biasa aje cap sauh)
4 biji telur
200 ml air
1/4 sudu garam
1 sudu teh perisa vanila
1. Masak air dgn garam, bila dah menggelak, masukkan marjerin.
2. Bila marjerin cair, masukkan gandum, kacau hingga sebati . Tutup api.
3. Kacau lagi adunan tadi hingga jadi doh seketul. Sejukkan.
4. Bila betul2 sejuk, masukkan kedalam mesin adunan, campurkan vanila dan telur. Putar hingga kembang.
5. Bial sudah kembang dan sebati masukan dalam piping beg, kalau hendak senang bulatkan dgn sudu pun boleh
6. Panaskan oven 180C dan bakar selama 15- 20 min atau hingga masak kembang.
7. Bila dah masak, angkat dan belah. (Bubuh inti)
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cawan) susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega
cara:
1. masukkan bahan dari no. 1 -3 ke dalam mangkuk. masukkan 1-2 sudu besar susu. kacau jangan ada yang berketul
2. masukkan telur dan kacau lagi. kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau ( saya kacau adunan atas api perlahan hingga pekat) n akhir sekali masukan mentega.)
3. tutupkan mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. guna suhu yang tinggi dan masak sehingga pekat. kacau kastard setiap satu min dan ulangi sehingga pekat
4. bila dah siap, masukkan mentega dan kacau
5. krim kastard boleh disimpan di dalam fridge kalau tak habis
Friday, March 18, 2011
Donut Suria
1 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar gula halus @ gula kastor
1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
1/4 camca teh garam halus
100 ml air suam*
1 camca teh instant yeast @ ibu roti*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
Sedikit lagi air (tambahan)
Pewarna makanan merah jambu dan hijau
Gula halus untuk salut dona
Mee Goreng Belacan
500 g mee kuning
1 keping fishcake
5-6 ekor udang
1 ekor sotong sederhana besar
1/2 biji bawang besar dihiris
1 sudu besar bawang putih kisar
2-3 biji telur
sawi & taugeh ikut suka
2-3 sudu besar sambal belacan-(ikut kepedasan)
2 batang cili hijau dihiris
1 sudu besar lada hitam serbuk
1-2 sudu besar kicap manis
sedikit garam-kalau perlu
serbuk perasa secukup nya
1 cube ayam
sedikit air
Method:-
Tumis bawang hiris hingga layu. Masukkan bawang putih kisar, sambal belacan & serbuk lada hitam dan kacau hingga naik bau. Masukkan lada hijau hiris, kicap manis, cube ayam, sotong, udang & fishcake. Gaul rata.Kalau kering boleh masukkan air sedikit.Perasakan dengan sedikit garam jika perlu & serbuk perasa. Masukkan mee, gaul rata, buat lubang ditengah pecahkan telur, biarkan sekejap. Gaul rata, masukkan sawi dan gaul lagi, akhir sekali masukkan taugeh. Siap untuk dihidang.
Wednesday, March 16, 2011
Kek Gulung Kasih
bahan-bahan :
- 70 g tepung gandum (diayak)
- 1 sudu besar susu tepung
- 3 biji telur A
- 60 g gula kastor
- 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu kecil ovalette
- Pewarna merah, hijau dan kuning
cara-cara :
- Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
- Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
- Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
- Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
- Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
- Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
- Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
- Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
- Gulung kek dengan kemas.
- Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Sunday, March 13, 2011
MACARONs
MACARONS
- 2 biji (80gm) telur putih L size
- 60gm gula kastor
- 80gm almond powder
- 120gm gula aising
- sedikit esen vanila
Cara-cara:
- Ayak almond powder dengan gula aising.
- Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
- Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
- Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
- Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
- Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. ( Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
- kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
- kurangkan suhu atau masa bakar..
CHOCOLATE CUP CAKES
KEK COKLAT LEMBAB KUKUS ZAIIMA
(Sumber CP : Home Sweet Home)
Bahan-Bahan:
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan serbuk koko -
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp soda bicarbonate(*x letak jugak )
- 3 biji telur
Cara-Cara:
1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan . (Maz bakar kaedah waterbath selama 1 1/2 jam dgn suhu 150 C) (*akak bakar je mcm biasa selepas letak dlm acuan-acuan cupcakes selama 15 minit, pada suhu 170C) ... mcm kak ummi...
BUTTER CREAM
(Sumber : Sweeetlilly Kitchen)
Bahan2
250 gm butter
250 gm krimwell
150 gm gula aising(ayak)
1/2 tin susu pekat- boleh kurangkan..
Cara
1. putar butter,krimwell dan gula hingga putih
2. Masukkan susu pekat, putar lagi hingga berkilat dan putih.
3. Pewarna ikut cita rasa
Thursday, March 10, 2011
CARAMEL POP CORN
1 sudu besar mentega
Wednesday, March 9, 2011
PUDING SAGO
Tuesday, March 8, 2011
PIZZA
PIZZA
INGREDIENTS:
500g Plain Flour
260g Water
2 tbsp Sugar
11g Instant Yeast
1/2 tsp Salt
2 tbsp Olive Oil
For topping, see below
METHOD:
1. Mix all the ingredients in a mixer with dough hook until smooth.
Knead lightly with hand & rest until it doubled up.
2. Punch the dough & roll to fill pizza pan.
(I used 32" diameter pan & had some leftover dough which I turned into french roll).
Brush surface of dough with olive oil & bake for 10 min.
3. Spread tomato sauce on top of the pizza dough.
Top with canned spinach, big onion ring, capcicum, tuna, olives & mushrooms.
Lastly, sprinkle mozarella cheese on top.
4. Bake for 15-20 min at 180C until cheese is melted & crust at the edge is golden brown.
pizza versi 'square'.. rasa malas pulak nak mengeluarkan loyang2 bulat.. so sambar jer apa yg ada... saya tabur dengan sebungkus (250 gm) mozarella..
dah masak... melimpah2 mozarella cheese ... sangat yummyyyyyyyyy.....
Sunday, March 6, 2011
COFFEE SPONGE CAKE
Kek Span Pandan
Sumber :MYRESEPI
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
· tepong super fine - 150 gram ( saya guna tepung gandum jer)
· gula kastor - 150 gram
· telor - 5 biji telor A
· ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
· air daun pandan - 80ML ( saya tukar susu segar)
· minyak / mentega cair -80ML
· pes pandan - 5ML/ 1sudu teh ( saya guna coffee paste)
· serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
· sedikit pewarna hijau [x] (saya letak 1st serbuk koko - utk warna .. klau tak letak pucat jer jadinya)
Cara-cara
1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
2. perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
Saturday, March 5, 2011
DADIH PERASA ROS
bAHAN2
4300 ml air
15g agar-agar ( saya guna agar2 bertali 25 gm..)
350g susu tepung (saya guna susu segar 1 liter)
300g gula
Esen vanila secukupnya ( ganti sirap ros)
Secubit garam
Rebus agar-agar dgn 3300ml air. Bila dah larut, masukkan gula & masak lagi hingga larut. Dalam bekas lain, campurkan susu tepung dgn air panas (1000ml). Larutkan. Masukkan dlm campuran agar-agar tadi. Masukkan juga esen vanila & secubit garam. Masak hingga mendidih. Tutup api & tuangkan ke dalam bekas. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Friday, March 4, 2011
Tomyam Udang & Telur dadar
bergandingan dengan telur dadar...sedap pulak tu .. tak sangka diluar jangkaan.. berlawan2 menambah nasi.. jom...
Wednesday, March 2, 2011
DULCE DE LECHE BROWNIES
Adapted from The Sweet Life in Paris (Broadway Books) David Lebovitz
(Source: CURLYBABE'S SATISFACTION.)
Ingredients:
8 tablespoons salted or unsalted butter, cut into pieces-(Ayu used 115g)
6 ounces semisweet chocolate, finely chopped-(Ayu used 180g)
1/4 cup unsweetened Dutch-process cocoa powder-(25g)
3 large eggs
1 cup sugar-(225g- Ayu used 90-100g)
1 teaspoon vanilla extract
1 cup flour-(110g)
optional: 1 cup toasted pecans or walnuts, coarsely chopped-(Ayu didnt put this)
1 cup Dulce de Leche-(Ayu used 1 can dulce de leche)-or up to taste
Cooking Directions:
Preheat the oven to 350 degrees.(170c)
Line a 8-inch square baking dish with a sheet aluminum foil that covers the bottom up over the sides. If it doesn’t reach all the way up and over all four sides, cross another sheet of foil over it, making a large cross with edges that overhang the sides. Spray the bottom and sides of the foil with cooking spray.
In a saucepan melt butter, add the semi-sweet chocolate, stirring constantly over very low heat until the chocolate is melted. Remove from heat and whisk(Ayu used electric hand mixer) in the cocoa powder until smooth. Add in eggs one at a time, then stir in the sugar, vanilla, then the flour and nuts if using.
Pour half of the batter into baking dish. Spoon one-third of the Dulce de Leche, over the brownie batter evenly in dollops, then drag a knife or spatula through and swirl. Pour the remaining brownie batter over, then spoon the remaining Dulce de Leche in dollops over the top of the brownie batter. Use a knife or spatula to swirl the Dulce de Leche creating a marbled effect.
Bake for 35 to 45 minutes. The brownies center will be slightly firm when they are done. Remove from the oven and allow cool completely.
Sources:-From http://www.missinthekitchen.com
Tuesday, March 1, 2011
DULCE DE LECHE
nk ber'riak' sikit.. multi purpose pressure cooker jenis non stick .. guna elektrik.. sayang nk guna lasak2.. takut meletup pulak.. hihihi
hahhh .. guna versi lama ni.. guna gas jer..
Unopened can of condensed milk.
-I don’t see how dangerous this as, as canning is also done with unopened jars/cans in heated in boiling water for an amount of time. Just don’t leave the pot dry and the heat on. Read:http://www.mykitchensnippets.com/2008/05/dulce-de-leceh-cheesecake.html
1. Simmering a can of sweetened condensed milk for 2-3 hourshttp://notwithoutsalt.com/2009/09/12/dulce-de-leche/
2. Pressure Cooker : cook a can of unopened sweetened condensed milk for 30-40 minutes, everywhere on the internet.
3. Simmering in slow cooker/crockpot: http://www.mangiodasola.com/2010/01/crockpot-dulce-de-leche.html
I tried out method (C)2.Boiled them in pressure cooker. for 1hr.