Wednesday, March 30, 2011

BUBUR NASI & SATURDAY APRIL FULL...

Masak2 yang sangat ringkas.. sekadar dapat menghilangkan rasa lapar.. n dapat melenakan tidur di kala malam.. hihihi.. nak berpanggang-manggang, berkari-mari ..memang ada hajat di hati.. tapi semuanya KIV...
sebahagian coklat.. bukan ole2 dari Langkawi.. ini lah tugas saya sempena majlis pelancaran jubli emas sekolah ...Jawatankuasa Cenderamata... seminggu mengurus cenderamata untuk VVIP, VIP, Ibubapa, pelajar cemerlang serta pelajar2 yg membantu...

penghujung mac hingga april yang sangat sibukkk...
26 mac - aktiviti gotong royang,
2 april -mesyuarat agong pibg serta pelancaran sambutan jubli emas sekolah,
9 apr.. persekolahan ganti depavali,
16 april- pertandingan kawat kaki peringkat sekolah & pep MUET,
23 apr- persekolahan ganti depavali,
30 apr- karnival bowling ting 6 daerah....
maka habis lah sabtu april di borong oleh pelbagai program...
saya yang menurut perintahhhhh....

Sunday, March 27, 2011

Puding Roti Berkaramel

Sedap.. n tektur yg lembut..ramai kawan2 blogger yg dah mencuba rspi ni.. tpi anak bujangku aimman pandai pulak merasa.. 'kenapa lain jer rasa puding karamel ni bu..'.. kata si ibu ..'makan jer la.. jgn byk komlen'.. maknanya si aiman tak kisah tu ambik kisah pulak rasa puding ni.. macam tak bekenan la tu.. dia lebih suke puding karemel yg ori.. tapi saya tetap suke puding ni..kurang rasa ke'telur'annya... TQ kepada Rosaliza tuan punya resepi ni..(rasa2nya la).. rspi saya copy paste dari Dapurku sayang.. TQ Dayang..

Resepi Puding Roti Berkaramel
(Sumber/Copypaste : DapurKu Sayang)
bahan-bahan :

Karamel :
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.

Puding :
  • 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara :
1. Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi.
2. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda.



Thursday, March 24, 2011

Bingka Labu

Bingka labu.. i like it... lemak2 dengan manis manja2.. menyuap sepotong demi sepotong macam tak mahu berhenti... menghabiskan kisah si labu separuh yg dah seminggu terperap di peti ais.. memujuk en hb supaya mengupas kulit si labu utk membuat pengat langsung tidak di layan.. huuuu.. abis kisah pengat yg tak menjadi .. saya potong 4 si labu dan rebus dengan kulit2nya.. bila dah lembut tentu lebih mudah untuk memisahkan kulit labu ni dengan isinya.. hihihi.. betapa malasnya 'aku' nk mengupas kulit labu yg keras itu.. Terima kasih CikMat Gebu kerana berkongsi resepi bingka labu yg sedap ini.. resepi saya CP dari MYR ...

Bingka Labu

Bahan-bahan

  • 5 biji telur Gred A .. ( SAYA GUNA 3 BIJI TELUR SHJ)
  • 200 ml air
  • 300 ml pati santan (mat guna santan kotak)/SAYA GUNA SANTAN FRESH
  • 200 g tepung gandum
  • 180 g gula halus... SAYA GUNA GULA PASIR
  • 1/2 camca teh garam
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus... SAYA REBUS JER
  • 1 SB BUTTER.. SAYA TAMBAH
  • BIJAN IKUT SUKA

Cara-cara

1. 1. Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.

2. 2. Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.

3. 3. Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.

4. 4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

(CARA SAYA: BLENDER LABU REBUS BERSAMA AIR, GULA, SANTAN,GARAM ESEN VANILA SEHINGGA HALUS, KEMUDIAN MASUKKAN TELUR & TEPUNG, 1 SB BUTTER .. BLENDER SEHINGGA SEBATI).. TUANG DALAM LOYANG YG TELAH DI SAPU MINYAK).. TABUR BIJAN


Monday, March 21, 2011

CREAM PUFF

Perkerjaan di petang semalam.. melayan selera adik2 kesayangan ku yang mengandung dan tidak mengandungi... mmg kebetulan dah lama tak membuat puff ni.. dengan bilangan rakyat yg agak ramai semalam saya buat 2 adunan puff ni.. balik sekolah hari ni .. ada lagi yg menanya kemana perginya puff semalammm... hihihi.. anak oh anak.. begitulah.. saya gunakan resepi puff Nina pemilik sweetlilly kitchen.. dan untuk cream oleh Noreen My home Cooking blog.. sebelum ni saya dah pun dah menggunakan resepi ni..boleh lihat DISINI resepi memang cukup memuaskan hati saya.. Terima kasih Nina & Noreen.

CREAM PUFF
(Sumber : Sweetlilly kitchen)
Bahan utk kulit
70 gm marjerin
140 gm gandun red ross (kita guna gandum biasa aje cap sauh)
4 biji telur
200 ml air
1/4 sudu garam
1 sudu teh perisa vanila

Caranya:
1. Masak air dgn garam, bila dah menggelak, masukkan marjerin.
2. Bila marjerin cair, masukkan gandum, kacau hingga sebati . Tutup api.
3. Kacau lagi adunan tadi hingga jadi doh seketul. Sejukkan.
4. Bila betul2 sejuk, masukkan kedalam mesin adunan, campurkan vanila dan telur. Putar hingga kembang.
5. Bial sudah kembang dan sebati masukan dalam piping beg, kalau hendak senang bulatkan dgn sudu pun boleh
6. Panaskan oven 180C dan bakar selama 15- 20 min atau hingga masak kembang.
7. Bila dah masak, angkat dan belah. (Bubuh inti)

CREAM KASTARD
Bahan2 krim kastard:
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cawan) susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega

cara:

1. masukkan bahan dari no. 1 -3 ke dalam mangkuk. masukkan 1-2 sudu besar susu. kacau jangan ada yang berketul
2. masukkan telur dan kacau lagi. kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau ( saya kacau adunan atas api perlahan hingga pekat) n akhir sekali masukan mentega.)
3. tutupkan mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. guna suhu yang tinggi dan masak sehingga pekat. kacau kastard setiap satu min dan ulangi sehingga pekat
4. bila dah siap, masukkan mentega dan kacau
5. krim kastard boleh disimpan di dalam fridge kalau tak habis


Friday, March 18, 2011

Donut Suria

Sarapan pagi tadi.. Donut suria tak berpelangi.. memang saya tak brann cik mat.. hihihi.. klau nk tgok yg berpelangi bolehlah datang bertandang ke dapur tanpa sempadan milik Cik Mat Gebu.. saya memang belum rajin nk bermain dengan warna.. fisrt time melihat donut cik mat mmg teruja juga nk mewarna.. tpi bila dah sampai masanya.. mcm biasalah.. malas pulak... semuanya nk cepat.. kerja2 menguli pun saya guna kudrat BM .. banyak kerja2 rumah n sekolah nk dikerjakan jugak.. dah nak abis pun cuti sekolah.. huuuuu.. balik cerita donat.. saya CP resepi donat ni dari blog Cik Mat Gebu.. terima kasih Cik Mat.. saya suke resepi ni.. senang nk ingat lepas .. tektur nya masih lembut walaupun sampai ke petang...

Donat Suria
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar gula halus @ gula kastor
1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
1/4 camca teh garam halus
100 ml air suam*
1 camca teh instant yeast @ ibu roti*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
Sedikit lagi air (tambahan)
Pewarna makanan merah jambu dan hijau
Gula halus untuk salut dona


Mee Goreng Belacan

Hasil selongkar2 gobok resepi Ayu Curlybabe's Satisfaction untuk sarapan pagi semalam.. tq ayu for sharing.. akk CP resepi ayu di sini..

Mee Goreng Belacan
Ingredients:-
500 g mee kuning
1 keping fishcake
5-6 ekor udang
1 ekor sotong sederhana besar
1/2 biji bawang besar dihiris
1 sudu besar bawang putih kisar
2-3 biji telur
sawi & taugeh ikut suka
2-3 sudu besar sambal belacan-(ikut kepedasan)
2 batang cili hijau dihiris
1 sudu besar lada hitam serbuk
1-2 sudu besar kicap manis
sedikit garam-kalau perlu
serbuk perasa secukup nya
1 cube ayam
sedikit air

Method:-
Tumis bawang hiris hingga layu. Masukkan bawang putih kisar, sambal belacan & serbuk lada hitam dan kacau hingga naik bau. Masukkan lada hijau hiris, kicap manis, cube ayam, sotong, udang & fishcake. Gaul rata.Kalau kering boleh masukkan air sedikit.Perasakan dengan sedikit garam jika perlu & serbuk perasa. Masukkan mee, gaul rata, buat lubang ditengah pecahkan telur, biarkan sekejap. Gaul rata, masukkan sawi
dan gaul lagi, akhir sekali masukkan taugeh. Siap untuk dihidang.

Wednesday, March 16, 2011

Kek Gulung Kasih

Orang mengulung.. saya pun rasa nk mengulung... klau org punya gulungan cantik rupa paras.. saya punya gulungan versi comot2 n serabai jer.. hahaha.. kalau nk tengok rupa paras sebenar kek gulung ni bolehlah ke Dapurku Sayang.. tuan punya asal resepi ni.. resepi saya CP jer dari dapur Dayang..saya suke resepi begini sebab tak perlu byk bekas yg digunakan..masuk dlm mangkuk adunan n putar jer..tektur kek ni agak padat, lembut n mengenyangkan.. klau nk yg ringan2 n span .. yg terkini boleh merujuk di dapur hana yg sedang berkemas2 untuk pulang ke tanah air..semoga hana sekeluarga dipermudahkan urusan n perjalanan .. saya menggunakan loyang saiz 9" x 9" n filling buttercream n jem rosselle.. terima kasih Dayang..

Kek Gulung Kasih
(Sumber: Dapurku Sayang)
bahan-bahan :
  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • Pewarna merah, hijau dan kuning

cara-cara :
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
  2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
  6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
  8. Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
  9. Gulung kek dengan kemas.
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan.


Sunday, March 13, 2011

MACARONs

Suke hati sangat hari ini dan sangat2 berpuas hati....teruja & penuh saspen.. hihihi.. pertama kali mncuba macaron dan pertama kali juga merasa apa itu macaron.. untuk merasa nikmat macaron & rasa almond kenelah mengunyahnya perlahan2.. klau mengunyah laju2.. maka akan merasa gulanya sahaja.. bagi saya hasilnya sangat memuaskan .. menggunakan resepi yani dan tips2 dari rakan blogger yang telah mencuba.. 'macam' semuanya menjadi dengan cantik..macam riak pulak dah ni.. ok.. ok.. Kalau ada kawan2 yg pernah mencuba dan pakar macaron bolehlah komen rupa paras macaron saya ni.. untuk cikmin yg hari2 bermacaron tu .. smga cikmin terus sukses.. cikmin juga menjadi inspirasi saya coz hari2 memandang macaron cikmin di FB.. untuk ain yg telah meniup semangat ni.. terimakasih akk ucapkan dan jgnlah berputus asa.. tak lupa Azlita Masam Manis yg puas saya inai macaronnya... resepi saya copy dari dapur Yani Deco Choco.. terima kasih Yani..
MACARONS
(Sumber : Yani Deco Choco)
Bahan-bahan(+-24 set,48 keping):
  • 2 biji (80gm) telur putih L size
  • 60gm gula kastor
  • 80gm almond powder
  • 120gm gula aising
  • sedikit esen vanila
inti :- sy guna chocolate filling je.. ;)

Cara-cara:
  1. Ayak almond powder dengan gula aising.
  2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
  3. Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
  4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
  5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
  6. Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. ( Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
** utk rujukkan sendiri lain kali:
  • kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
  • kurangkan suhu atau masa bakar..
Filling chocolate.. macambiasa la.. tuan tanah memang malas nk berwarna warni.. malas nk basuh berbekas2 so.. belasah pink kaler jer.. saya makan cam tu jer.. tak suke filling2..


CHOCOLATE CUP CAKES

Mood cuti.. walaupun esok (Isnin) akan mengikuti lawatan pelajar ke ALAM Melaka, Selasa & Rabu ada kelas tambahan di sekolah.. nampak gayanya cuti sekolah kali ni tak dapat lah nak berlegar jauh.. Adik balik semalam n kebetulan adik sibuk menyiapkan tempahan hantaran coklat n cupcake utk kwnnya di pt sulong.. so dapatlah kak long ni kacau2 lebihan cake n buttercream tu.. Inilah Hasil kacau2 adik Hanya Coklatku mendeco... Resepi kek coklat oleh Zaimma Nor Masri yang di CP dari dapaur Kak Ummi Home Sweet Home.. terima kasih Zaiima & kak ummi kerana berkongsi resepi. Untuk buttercream .. resepi dari tauke kek Sweetlilly Kitchen.. TqNina..
KEK COKLAT LEMBAB KUKUS ZAIIMA
(Sumber CP : Home Sweet Home)
Bahan-Bahan:
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko -
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate(*x letak jugak )
  • 3 biji telur

Cara-Cara:

1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.

2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.

3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan . (Maz bakar kaedah waterbath selama 1 1/2 jam dgn suhu 150 C) (*akak bakar je mcm biasa selepas letak dlm acuan-acuan cupcakes selama 15 minit, pada suhu 170C) ... mcm kak ummi...

BUTTER CREAM

(Sumber : Sweeetlilly Kitchen)

Bahan2

250 gm butter

250 gm krimwell

150 gm gula aising(ayak)

1/2 tin susu pekat- boleh kurangkan..

Cara

1. putar butter,krimwell dan gula hingga putih

2. Masukkan susu pekat, putar lagi hingga berkilat dan putih.

3. Pewarna ikut cita rasa

Thursday, March 10, 2011

CARAMEL POP CORN

Pop corn di malam jumaat... buat sendiri memang sedap.. semua boleh letak lebih.. lebihkan butter & gula .. untuk merasa nikmat pop corn yang manis2 n rasa lemak2 butter... resepi CP dari blog Cik Mimi (Aku dan kehidupan) dan pemilik asal oleh Aludra di MYR..

POP CORN
(Sumber : Aludra MYR)
Bahan-bahan
1 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
jagung kering secukupnya
garam secukup rasa
Tambah Karamel [Optional]
1 sudu mentega/margerin3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
Tambah Coklat [Optional]60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada

Cara-cara:
Panaskan mentega dan minyak dalam periuk.
Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
Untuk Karamel [Optional]Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.
Untuk Coklat [Optional]Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat

Wednesday, March 9, 2011

PUDING SAGO

Dessert yang saya bawa ke sekolah hari ini untuk 'pot luck'... macam rasa dah lama tak buat puding ni.. sekali2 makan memang best.. di rumah ni klau dessert2 macam ni memang berkelajuan tinggi...

PUDING SAGO
Bahan-bahan
300 gm biji sago
Air secukupnnya untuk merebus
Santan ( saya guna santan kotak)
Air gula melaka/merah
Ketulan ais

Cara2
1. Didihkan air dalam periuk.. masukkan biji sago ..kacau sekali sekali...hingga masak..( bahagian putih dlm biji sagu semakin mengecil) dan jernih...kemudian tutup api .. biarkan sebentar atas dapur.. masa ni biji sagu akan terus masak n menjadi semakin jernih.
2. selepas 7- 8 minit... sendukkan 2-3 senduk biji sagu ke dalam penapis kelapa.. basuh biji sagu di paip air yg mengalir untuk membuang kanji2.. bilas dengan air bersih.. tuangkan dalam acuan n sejukkan dlm petiais..
3. Makan bersama air gula melaka , santan (akk guna santan kotak ayam brand) , ketulan air batu.. Selamat mencuba...

Tuesday, March 8, 2011

PIZZA

Dah lama berangan nak buat pizza ni.. hasil bertangguh dari ke hari ... jam hampir jam 10 mlm semalam dapatlah makan pizza panas fresh dari oven.. kali ni menggunakan resepi doh dari dapur AlongRoz HomeKreation dan bahan2 toping menggunakan stok yang ada di peti ais.. minta izin along CP resepi di sini yer.. utk rujukan akan datang dan tatapan kawan2 yg bertandang ke Inspirasiku.. terima kasih Along..
PIZZA
(Source: HomeKreation)
INGREDIENTS:
500g Plain Flour
260g Water
2 tbsp Sugar
11g Instant Yeast
1/2 tsp Salt
2 tbsp Olive Oil
For topping, see below

METHOD:
1. Mix all the ingredients in a mixer with dough hook until smooth.
Knead lightly with hand & rest until it doubled up.

2. Punch the dough & roll to fill pizza pan.
(I used 32" diameter pan & had some leftover dough which I turned into french roll).
Brush surface of dough with olive oil & bake for 10 min.

3. Spread tomato sauce on top of the pizza dough.
Top with canned spinach, big onion ring, capcicum, tuna, olives & mushrooms.
Lastly, sprinkle mozarella cheese on top.
(UNTUK TOPPING.. saya menggunakan capcicum, mushrooms n sosej yg direbus dahulu kemudian di potong2)..

4. Bake for 15-20 min at 180C until cheese is melted & crust at the edge is golden brown.

pizza versi 'square'.. rasa malas pulak nak mengeluarkan loyang2 bulat.. so sambar jer apa yg ada... saya tabur dengan sebungkus (250 gm) mozarella..
dah masak... melimpah2 mozarella cheese ... sangat yummyyyyyyyyy.....

Sunday, March 6, 2011

COFFEE SPONGE CAKE

Makan2 kek di petang hari.. kek yang agak mudah menyediakannya.. sukat2 n putar.. bakar .. melayan tekak adik ku yg nk makan mengalahkan org mengidam.. adik yg mengadun.. saya hanya remote control jer... resepi Sweet4ever di MYR.. mmg dah kerap menggunakan rspi ni.. hari ni memandai tukar perasa..

Kek Span Pandan

Sumber :MYRESEPI

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

· tepong super fine - 150 gram ( saya guna tepung gandum jer)

· gula kastor - 150 gram

· telor - 5 biji telor A

· ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar

· air daun pandan - 80ML ( saya tukar susu segar)

· minyak / mentega cair -80ML

· pes pandan - 5ML/ 1sudu teh ( saya guna coffee paste)

· serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh

· sedikit pewarna hijau [x] (saya letak 1st serbuk koko - utk warna .. klau tak letak pucat jer jadinya)

Cara-cara

1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)

2. perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.

3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.

4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius

5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.

Saturday, March 5, 2011

DADIH PERASA ROS

Dadih berhias fruit koktail... memang sedap.. resepi oleh Lynn Sham yang di CP dari blog ain (Sweet thots) Terima kasih Lynn & Ain kerana berkongsi resepi..
DADIH
(Sumber: Lynn Sham)
bAHAN2
4300 ml air
15g agar-agar ( saya guna agar2 bertali 25 gm..)
350g susu tepung (saya guna susu segar 1 liter)
300g gula
Esen vanila secukupnya ( ganti sirap ros)
Secubit garam

cARA2
Rebus agar-agar dgn 3300ml air. Bila dah larut, masukkan gula & masak lagi hingga larut. Dalam bekas lain, campurkan susu tepung dgn air panas (1000ml). Larutkan. Masukkan dlm campuran agar-agar tadi. Masukkan juga esen vanila & secubit garam. Masak hingga mendidih. Tutup api & tuangkan ke dalam bekas. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.


Friday, March 4, 2011

Tomyam Udang & Telur dadar

Bila ibu dah malass... malas nak ke kedai.. malas nak masak bagai.. guna baki2 stok yg ada...potong2, campak2 n rebus..
bergandingan dengan telur dadar...sedap pulak tu .. tak sangka diluar jangkaan.. berlawan2 menambah nasi.. jom...

Wednesday, March 2, 2011

DULCE DE LECHE BROWNIES

Hasil bersilat di petang hari semalam.. walaupun rupa tak se ayu di dapur Ayu.. yg penting rasanya yg hebat.. dengan perangai tuan tanah yg kurang sabar nk menunggu brownies ni menyejuk .. begini lah rupa brownies de leceh yg terhasil selepas di potong2.. saya buat 2 adunan kerana loyang saya bersaiz 12" x 12".. dengan setin DDL jer.. rasa macam dah banyak .. tpi bila di potong2.. n makan .. masih mencari2 di mana DDL tu.. terasa tak puas mengunyah DDL.. untuk melihat hasil yang hebat boleh lah ke dapur AYU Curlybabe's Satisfaction ye.. TQ ayu kerana sudi berkongsi rspi..
Dulce de Leche Brownies
Adapted from The Sweet Life in Paris (Broadway Books) David Lebovitz
(Source: CURLYBABE'S SATISFACTION.)
Ingredients:
8 tablespoons salted or unsalted butter, cut into pieces-(Ayu used 115g)
6 ounces semisweet chocolate, finely chopped-(Ayu used 180g)
1/4 cup unsweetened Dutch-process cocoa powder-(25g)
3 large eggs
1 cup sugar-(225g- Ayu used 90-100g)
1 teaspoon vanilla extract
1 cup flour-(110g)
optional: 1 cup toasted pecans or walnuts, coarsely chopped-(Ayu didnt put this)
1 cup Dulce de Leche-(Ayu used 1 can dulce de leche)-or up to taste

Cooking Directions:
Preheat the oven to 350 degrees.(170c)
Line a 8-inch square baking dish with a sheet aluminum foil that covers the bottom up over the sides. If it doesn’t reach all the way up and over all four sides, cross another sheet of foil over it, making a large cross with edges that overhang the sides. Spray the bottom and sides of the foil with cooking spray.
In a saucepan melt butter, add the semi-sweet chocolate, stirring constantly over very low heat until the chocolate is melted. Remove from heat and whisk(Ayu used electric hand mixer) in the cocoa powder until smooth. Add in eggs one at a time, then stir in the sugar, vanilla, then the flour and nuts if using.

Pour half of the batter into baking dish. Spoon one-third of the Dulce de Leche, over the brownie batter evenly in dollops, then drag a knife or spatula through and swirl. Pour the remaining brownie batter over, then spoon the remaining Dulce de Leche in dollops over the top of the brownie batter. Use a knife or spatula to swirl the Dulce de Leche creating a marbled effect.

Bake for 35 to 45 minutes. The brownies center will be slightly firm when they are done. Remove from the oven and allow cool completely.
Sources:-From http://www.missinthekitchen.com

Tuesday, March 1, 2011

DULCE DE LECHE

Projek kecah2 dapur petang ahad.. kali ni rasa tergoda dengan DDL di dapur Ayu tu.. sebelum ni pernah juga melihatnya di dapur AlongRoz .. selepas tu Hana .. Noorsha pun ada.. masih berperasaan 'leceh jugak nk menyediahkan de leceh ni...' masa tu... setelah meneliti step2 yg diberi oleh Ayu... menjelma rasa keberanian utk menyediakannya.. memang teruja untuk menatap hasilnya selepas menunggu 1 jam ...
nk ber'riak' sikit.. multi purpose pressure cooker jenis non stick .. guna elektrik.. sayang nk guna lasak2.. takut meletup pulak.. hihihi
hahhh .. guna versi lama ni.. guna gas jer..
Hasil terbongkok2 mencari n membelek2 label.. condensed milk.. kalau jenis krimer mmg melambak2..

rebus 1 jam .. 4 tin sekali gus.. 2 tin nak beri pada kwn.. n 2 tin tuan tanah punya... terima kasih Ayu atas perkongsian info.. guna kaedah C.. seperti Ayu.. Lain2 info boleh tgok di dapur AYU yer..

DULCE DE LECHE.
Method(C)
Unopened can of condensed milk.
-I don’t see how dangerous this as, as canning is also done with unopened jars/cans in heated in boiling water for an amount of time. Just don’t leave the pot dry and the heat on. Read:http://www.mykitchensnippets.com/2008/05/dulce-de-leceh-cheesecake.html
1. Simmering a can of sweetened condensed milk for 2-3 hourshttp://notwithoutsalt.com/2009/09/12/dulce-de-leche/
2. Pressure Cooker : cook a can of unopened sweetened condensed milk for 30-40 minutes, everywhere on the internet.
3. Simmering in slow cooker/crockpot: http://www.mangiodasola.com/2010/01/crockpot-dulce-de-leche.html

I tried out method (C)2.Boiled them in pressure cooker. for 1hr.

hasilnya... tuan tanah dah tak sabar nk buke tin.. abis kemek2 tin dikerjakan...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin