BISKUT KACANG MAZOLA
Resepi Asal: KAK LILIDVALLEY MyR
Bahan-bahan ( 1 balang )
- 200gm tepung gandum
- 200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus>>Yg ni kita buat separuh tumbuk separuh lagi blend, nak rasa kacang2 dia tuu :D
- 100 gm gula -kisar halus
- 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
- Kuning telur>>Utk sapuan
- Sedikit garam>> Tambahan, kak madiha yg suggest cuba letak garam kasi lemak2 :D tq!!
Cara-cara
- Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
- Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
- Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
- Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.
9 comments:
Assalam Dzana,
Amie pun suka makan BKM ni.... menu wajib raya, tapi beli je..belum pernah buat, kalau buat sendiri tentu lebih sedapkan, baunya saja tentu sungguh menyelerakan bila keluar dari oven macam Dzana buat tu!
rajinnya. kita pun cadang nak menghabiskan bahan2 yang tak habis hari tu. tapi malas plak le rasanya.
biskut nie mmg fav... tp thn nie x sempat pun diana buat... alahai... tgk biskut nie teringin plak nak makan... sedaaapnya...
biskut yang makan tak pernah jemu.. hihihih sedapnya lama tak makan dan buat
Salam akak uish wangi jek bau biskut kacang ni... x pernah buat tgk adunan cam senang.. selalu senang bila tinggal makan he he he comel2 n kemas jek biskut akak... meh sebalang he he he ...
Salam Kak Zana..Kiranya ni biskut lepas raya lah yaaa....oppps masih bulan Syawalkan..biskut raya lah yaaaa
Wahhhh dah jadi mazolanya tu bestnyaaaaaaa
saya sesungguhnya tak berani nak buat kuih kacang2 ni. sangat kagom tengok hasil kuih akak nii
ni feberet mak akak nih.. akak suka juga...tapi perut tak tahan dengan kacang tanah....
Post a Comment