Saturday, February 26, 2011

Donut Mayo & Pengat Pisang Tanduk..

Dessert basah tekak hari ini.. lepas masak ..sejukkan dalam peti ais.. selepas tukeluarkan .. baca Bismillah...(hingga habis) .. dan makanlah sesudu demi sesudu...
pisang tanduk (saja potong begitu) + biji sago + gula + garam + santan kotak jer + daun pandan..
Kerja2 mendonat yg dah lepas sebenarnya .. buat sebelah petang.. bila dah malam anak2 mcm tak layan pulak.. geram betul.. akhirnya buatlah donut frozen.. tpi terlebih goreng pulak.. cuma taklah sampai rentung.. pagi2 sempat goreng, nak ambik gambo pagi2 mmg tak munasabah kan.. ada yg dpt kuliah free pulak nnti.. yg sempat potong2 kecil untuk bekal ke sekolah..Resepi asal oleh Ros Jintanmanis yang memang hebat dengan resepi berjenis2 roti dan saya CP dari dapur Mas Duniaku.. terima kasih Ros dan Mas..

Donat Mayo

Resepi asal : Ros Jintanmanis
Bahan :
  • 330 gram tepung gandum
  • 1 1\ 2 sudu besar mayonis - Ros guna mayonis jenama kimball
  • 1 sudu besar susu tepung@skim milk
  • 1 biji telur - dipukul sedikit mengunakan garpu
  • 140ml air suam
  • 1 1\ 2 sudu besar marjerin
  • 3 sudu besar gula
  • 4 gram yis @ 1 1/2 sudu kecil
  • sedikit serbuk gula sebagari salutan pada donut mayo ni nanti.
(gambar ambik kt sekolah .........)
Cara membuatnya :
  1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
  2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
  4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

Friday, February 25, 2011

CHOCOLATE OATS CRIPS

Agak sibuk jugak 2 - 3hari ni.. rabu dan khamis bertugas untuk acara akhir sebelum temasya sukan jun nanti .. dan hari ni nak ke pusat bowing di pacific mall bp .. ini biskut yang dibuat pada malam hari selasa lepas.. dah 2-3 kali saya menggunakan rspi ni .. ringkas n crispy ...terima kasih maklang azie..

Chocolate Oats Crips
Bahan
130g tepung gandum }
30g tepung jagung }
20g serbuk koko } ayak
½ sk serbuk penaik }
¼ sk serbuk kulit kayu manis }
¼ sk garam
90g Quaker Oat Segera
200g mentega
120g brown sugar
½ sk esen vanilla
badam nips(saya tambah sendiri)
Cara
1. Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas.
2. Masukkan garam dan Quaker Oats segera dan gaul rata.
3. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu.
4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
5. Uli hingga kental. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.
6 Potong atau terap dan letak atas dulang.
7 Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit atau sehingga rangup.


Tuesday, February 22, 2011

KEPUTUSAN STPM 2010

(gambar : Ihsan mykampung.sinchew.com.)

Cerita semalam.. di SIN CHEW DAILY hari ini ... mungkin ada juga di akhbar lain.. cuma hari ni mmg rasa seronok walaupun tak boleh nak baca kerana mendapat liputan akbar berbahasa Cina .. akhbar berbahasa melayu mmg jarang kelihatan disini.. mungkin tiada menteri @ YB maka tiadalah kepentingan untuk membuat liputan.. fullstop zana .. hahaha.. Terima kasih Pn Lee kerana mengalih bahasa untuk kami..pada tahun ni SDBL mengekalkan pencapaian 100% untuk 3 th berturut2.. dengan 2 orang pelajar dari SDBL merupakan pelajar terbaik peringkat negeri Johor. Tahniah untuk semua pelajar ting 6 2010 serta semua warga pendidik di SDBL..
antara beberapa pelajar sastera yg mendapat keputusan cemerlang..
pelajar2 aliran sains yg mendapat keputusan cemerlang..

Monday, February 21, 2011

Cili Hijau Goreng Telur

Cuaca di luar panas.. dlm rumah pun panas.. kt sekolah pun panas juga.. result STPM diumumkan hari ni.. bertambah2 lagi panas.. jam 2.00-430 ptg tadi berjemur panas dengan pelajar2 kelab petanq mengadakan pertandingan petanq.. lagi panas.. berbelang2 muka jadinya.. balik rumah memang lah lapar sangat.. teringat sambal telur ala hasue di blog nya tempohari.. sungguh ringkas n meyelerakan .. layann.. abis nasi 2 pinggan... panas2 n pedas... TQ Hasue... atas rspi yg ringkas n sedap ini..

Cili hijau Goreng Telur
(Sumber: Hasue I Love My Live)
Bahan2:
  • 10 btg cili hijau
  • 1 btg cili merah
  • 5 biji cili api(optional-kalau cili hijau n merah dah pedas takyah laa letak)
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 biji telur ayam
  • Garam n perasa/gula secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara2:
  1. Cili hijau dipotong memanjang kemudian dihiris agak halus. Buang bijinya
  2. Tumbuk halus-cili merah,bawang merah dan bawang putih
  3. Telur dipecahkan dalam mangkuk n dipukul sedikit
  4. Panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan yang sudah ditumbuk sehingga wangi kekuningan
  5. Masukkan garam n perasa/gula.
  6. Masukkan cili hijau yang sudah dipotong,kacau sebentar
  7. Masukkan telur,kacau kaup balik perlahan lebih kurang 5 saat dan padamkan api.

Sunday, February 20, 2011

Cekodok Pisang

Hari ni masak menu2 biasa jer.. asam pedas ikan mayong fav en hb, sup petola n ikan goreng.. kul 12 dah lunch... tak ada nk cerita sebenarnya.. cuaca diluar pun tengah panas.. nak keluar membeli barang dapur pun rasa malas.. petang2 memang sedap makan2.. n air teh 'o'
Cekodok pisang..tak susah menyediakannya.. kalau nk sedap pisang kene lebih n masak ranum tepung secukupnya, gula ikut rasa, sikit soda bicarbonat n garam, tak perlu letak air... guna jari2 jer untuk masukkan dalam kuali...

Saturday, February 19, 2011

Belimbing vs Asam Kulit Limau

Cuaca panas.. kepala rasa pening2 , makan pun rasa mcm tak lalu..memang best dapat makan buah2.. tabur pulak dengan asam kulit limau yang dikisar(pengisar kering) terlebih dahulu.. menyegarkan...

Tempee Goreng & Sambal Kicap

Hari ini hari persekolahan ganti.. semalam program Maulidur Rasul di sekolah.. tahun ni tak ada aktiviti rewang masak.. pihak sekolah menggunakan perkhidmatan Md Shah Nasi Bryani Batu Pahat untuk memasak 2 ekor lembu akikah , dalca dan nasi bryani.. so kuranglah kecah2 kt belakang dewan .. mood nk memasak pun mcm dah kurang sikit.. tambah2 cuaca panas masa ni.. smlm mkn nasi pun cuma jamah2 pun dah rasa pening2 lalat.. hari ni belasah sup tulang akikah pulak di kantin.. bertambahlah pening2 lalat n rasa loya.. naik mendadaklah kolestrol yg dah sedia ada ni.. jangan lupa makan ubat ibu!!!...

tempe goreng .. selalu goreng plain jer.. tetiba terasa nk gigit tempe yg ada ada ketumbar, jintan .. mmg sedap tempe digoreng begini..

Thursday, February 17, 2011

KEK PUDING KARAMEL 2..

Hajat hati nak makan kek yang beralun2 tu.. dalam pada tu terasa pula nak makan karamel.. bila rajin melompat dari satu blog ke satu blog gitulah jadinya.. Projek malam yang lepas.. kali ni buat versi lain.. versi berbelang2.. cuma lainkali saya nak tambah adunan karamel tu.. utk rspi ni rasa tak puas pulak makan karamelnya.. mungkin saiz loyang yang saya gunakan besar..untuk bahagian kek nya memang menjadi.. gebu n sedap.. terima kasih kepada pemilik resepi asal Pn Munira.. resepi saya CP dari dapur Teratak Impian.. terima kasih Kzai..

RESEPI KEK KARAMEL
Source : Pn. Munira
Bahan-bahan
(A)Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
  • >>tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
(B) Bahagian Atas
  • 1/2 tin susu cair FN (200ml)
  • 70gm gula kastor
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
(C) Lapisan Kek
  • 140gm tepung gandum
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45ml minyak msk@butter cair
  • 2sb susu pekat manis - resepi asal xde.yg nih anna tambah
(D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar

Cara-cara
  • Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.
  • Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
  • Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.(masa ni bolehla tambah susu pekat manis tu)
  • Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.
  • Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
  • Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
  • Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
  • Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.


Wednesday, February 16, 2011

Nasi Goreng Cina & Tom Yam Ayam

Hari ni balik cepat.. balik cepat maksudnya tak sampai pukul 330 ptg kt sekolah.. kebetulan ada acara Sukantara di sekolah hari ni dan syamira tak bersekolah kerana demam.. balik rmh tgok banyak pulak nasi semalam.. nasi semalam mmg best buat nasi goreng.. lepas tu terasa nk menghirup kuih masam2.. si tomyam.. perggg.. memang sesuai gabungan nasi goreng cina yg pedas2 manja dengan tomyam ayam .. berpeluh2 makan di petang hari merangkap mkn malam sekali... resepi nasi goreng saya CP dari blog kak liza (Chef/Hanieliza's Cooking).. terima kasih kak..

NASI GORENG CINA
(Sumber: Hanieliza's Cooking)

BAHAN2
1 mangkuk besar nasi sejuk [peroikan].. saya guna nasi semalam lebih 2 mgkuk..
2 biji telur.. boleh lebihkan
isi ayam.. (ayam budget nk buat tomyam..)
udang.. .
sayur campur [boleh gantikan dgn potongan kacang buncis dan carrot]
daun bawang
salad
minyak
garam
2sb sos tiram ( saya tambah)
sos ikan (saya tambah)

Bahan Tumis [tumbuk]
2 ulas bawang putih
1 s/k lada hitam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehinga wangi.
2. Masukkan telur dan biarkan sebentar.
3. Bila nampak telur separuh masak kacau supaya hancur sedikit.
4. Masukkan kacang campur dan udang. Kacau rata.
5. Masukkan nasi dan garam. Kacau supaya rata.
6. Masukkan potongan daun bawang dan kacau.
7. Angkat dan hidangkan dalam pinggan bersama dengan salad.

Tomyam ayam... guna paste tomyam...

Tiramisu Biscotti

TIRAMISU lagiiii... smlm nampak cik mimi mbuat tayangan, seblum tu kak nor ganu kita... cik mimi n kak nor guna biskut tiramisu.. saya mencari juga biskut ni .. tapi belum nak ketemuan agaknya.. yg melambak2 ada biskut marie jer.. so guna lah biskut marie.. kali ni saya letakan 4 keping biskut marie utk setiap lapisan.. biar nampak muai gitu.. rasa tetap maintain sedap.. tak terguris sedikit pun.. Resepi sy CP lagi kt sini.. terima kasih Noorsha .. juga umi_e MYR pemilik asal resepi

RESEPI TIRAMISU
Resipi Asal : umi_e, Myresipi

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )

  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek - guna biskut mery
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
  • Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cream cheese dan whipping cream
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 3 bahagian
  5. Susun 1 bahagian dalam bekas
  6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
  7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
  8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
  9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
  10. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...


Untuk yang guna biskut merie bagi menggantikan kek, boleh ikut cara dibawah.

1. Patahkan biskut dan celupkan 2 keping biskut kedalam air nescafe.kalau size biskut sama besar ngan dasar bekas, tak perlulah patahkan..
2. susun ke dasar gelas. gunakan sudu k... pastuh masukkan adunan cream cheese.
3. celup 2 keping biskut lagi ke dalam air nescafe dan susun molek² atas dasar cream cheese tu..ulang sampai penuh gelas @ bekas tu.. pastu leh ikut cara no 9 & 10 diatas )

yang ni untuk adik ku yang sedang mengidam ... di kurier oleh adikku yg buzy memanjang..

Tuesday, February 15, 2011

Sotong Bakar & Air Asam

Sotong grill atas kuali..
Salam Maulidur Rasul..merajinkan diri bakar2 ikan n sotong vs air asam killer pedass..... resepi dik Ika bangkok.. dah lama menghilang Ika ni.. smga Ika sekeluarga sihat n gembira selalu.. Kita kongsikan resepi ika di sini.. Terima kasih ika..

Air Asam

Untuk air asam blend sekali Cili, air asam jawa, sos ikan, gula, belacan, bwg putih, sos tomato dgn sos cili sikit.. Rasa agak2lah ya nak manis masam2 pedas.. last sekali hiriskan bwg merah besor tuu dgn daun ketumbar..siap!.... (CP ayat Ika)

Ikan bakar pun ada..

Monday, February 14, 2011

Cream Cheese Waffle

Makan2 yang dah lepas.. cream cheese waffle dari dapur 1001 cerita 1001 rasa.. cik adik manis Noorsha..waffle dengan gaya bebas.. aiskrim, whippping cream, coklat syrup, strwbry jem.. dan apa2 saja yg tergerak di hati.. anak2 memang suka kuih2 begini berbanding kuih2 tradisional..
Terima kasih noorha.. akk minta izin CP resepi di sini...

RESIPI CREAM CHEESE WAFER

Bahan-Bahan

2 biji telur ( Gred B )
1 cawan susu segar / susu cair
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar butter cair / minyak jagung
1 sudu teh garam
3 sudu besar gula
80 - 100 gm cream cheese (suhu bilik)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder


Cara-Cara

1. Satukan telur, esen vanila, susu segar / susu cair, garam, gula dan cream cheese. Kacau hingga garam dan gula hancur serta cream cheese larut sepenuhnya dan tidak berketul-ketul.
2. Masukkan butter / minyak jagung. Kacau lagi.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Kacau sebati.
4. Panaskan Waffle Maker. Sapukan dengan sedikit butter.
5. Masukkan 2 senduk adunan waffer tadi, ratakan dan tutup waffle maker.
6. Biarkan waffle sehingga perang.
7. sedap dimakan begitu sahaja atau boleh makan ngan madu,karamel, butter, sos coklat, ice cream atau jem pilihan mengikut citarasa.. Selamat Mencuba !

Sunday, February 13, 2011

Talam Kastard Jagung

Hasil menalam malam tadi.. Talam Kastard Jagung... Resepi oleh Yatie di Sinar Kehidupanku.. saya buat setengah adunan dari rspi asal.. bagi saya talam ni memang sedap.. kombinasi rasa kastard berjagung dan lemak2 talam.. cuma saya tersalah beli jagung tin semalam.. sepatutnya mengkut rspi ialah jagung manis krim.. bila menggunakan jagung berbiji.. agak sukar untuk memotong ... tq yatie atas perkongsian rspi.. minta izin CP resepi yatie di sini ya..


Bahan-Bahan- loyang 10 inci
(Sumber : Yatie Sinar Kehidupanku)
Lapisan Bawah
  • 1 1/2 cwn tepung beras
  • 1/2 cwn tepung jagung
  • 1/2 cwn tepung kastard
  • 1 cwn gula
  • 1 cwn jagung krim manis
  • 3 1/2 cwn santan
  • sedikit perwarna kuning
  • sedikit garam
Cara Menyediakan Lapisan Bawah
  1. Satukan kesemua jenis tepung dlm sebuah mangkuk.
  2. Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
  3. Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dlm periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
  4. Alaskan loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.
** Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yg terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit.(utk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih..)

Bahan Utk Lapisan Atas
  • 2 cwn santan pekat
  • 1 cwn air pandan ( 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cwn jumlahnya)
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar tpng ubi
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar gula pasir
  • secubit garam
  • Pewarna hijau/pandan
Cara Menyediakan Lapisan Atas
  1. Masukkan kesemua bahan dlm sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
  2. Masukkan adunan ke dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
  3. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
  4. Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yg terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit.(jumlahnya 20 minit juga kan..)
Tips.
** Sekiranya terdapat sedikit air di permukaan kuih, sengetkan loyang sedikit dan buangkan air yg terdapat di permukaan kuih...guna sudu je...atau lapkan guna tisu dapur.
** Sejukkan kuih, kuih ni hendaklah betul2 sejuk barulah cantik bila di potong.
** Gunakan pisau plastik utk memotong apa2 jenis kuih talam atau kuih lapis supaya cantik.

Friday, February 11, 2011

Roti Goreng Rangup

Minum petang dengan roti goreng rangup Hasue.. TQ hasue berkongsi resepi .. akk CP kt sini.. memang sedap roti digoreng begini.. n lainkali saya nak buat filling sardin pulak.. untuk resepi ni saya buat 1/2 adunan.

Roti Goreng Rangup

Bahan-bahan:

* 8 keping roti
* Serikaya - Secukupnya
* 2 cawan Tepung gandum
* 2 1/2 cawan air
* 2 sm Marjerin
* 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nak bagi perasa tp nak bg kuih sdikit berkilat je)
* Sedikit pewarna kuning

Cara-cara

1. Di dlm bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg sng)warnakan kuning dan ketepikan.
2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
4. Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!)
5. Tips: Roti yg dipotong pd saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.. SELAMAT MENCUBA! :)


Thursday, February 10, 2011

KUIH BAKAR PISANG@BINGKA PISANG

Semalam memandang dari dapur Izah Muffin Lover.. rupanya memang dah lama tak buat kuih bakar ini.. balik sekolah, singgah kedai,beli pisang n kecah2 dapur mengadun kuih.. teringat pulak kat kwn2 sekolah.. buat lebih untuk makan2 pagi seblum masuk kelas..
bakar 2 try terus.. jimat elektrik..

Kuih Bakar Pisang@ Bingka Pisang
Bahan2
1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar .. byk ni coz sy suka pisang.. klau tak suka boleh kurangkan...
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*

Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 45 minit.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt
satu .. bawa ke sekolah.. n satu lagi utk mkn2 di rmh..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin