Monday, September 29, 2008
Sunday, September 28, 2008
Tart Nenas
- Gaul butter n gula sebati jer.. guna senduk senang..
- Masukkan kuning telor n esen vanila gaul rata.
- Masukkan tepung2 n adun sebati
- Bulat2 adunan sebesar guli, leperkan n sepit keliling.. pas tu boh jem kat tengah
- Bakar pd suhu 150C selama 20 minit.
Duit Raya Hana n Kad Raya Alongroz
Saturday, September 27, 2008
Cornflakes Bermadu
Rspi ni mudah n mcm2 rspi ada.. lain org lain caranya.. n ikut citarasa n stok yg ade...
Bahan2nya:
200 gm butter
1 cwn gula perang
3/4 cwn madu
cornflakes secukupnya (+/- 350 gm)*
sedikit kekacang/badam panggang*
sedikit ceri n kismis*
paper cup
white coklat utk hiasan.
Cara2nya:
- Masak butter, gula perang n madu hingga cair n sejukkan.
- Masukkan bahan bertanda * gaul rata
- Sudukan adunan kedalm papercup
- Bakar 10 minit pd suhu 150C
- Sejukkan dan hias dgn white choc
Biskut Cornflakes
Projek lepas sahur tadi.. fenin gak nak layan 2 box cornflakes tu..tamak masa mbeli..mudah jer mmbuatnya..crispy n yummy..rspi milik junjs11 di MYR.. TQ jun.. dah 2 x buat sekut ni..
BISKUT CORNFLAKES
Bahan2nya:
250gm butter
1/2 cawan gula
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 kotak cornflakes - diramas sedikit
Papercup dan ceri untuk hiasan
Cara-cara :
Friday, September 26, 2008
Buah Tin Versi Kering..
Thursday, September 25, 2008
Ramadhan 25 Berlawak Jepun
Lawak Nama Jepun.
1.yg pemarah - Keji cacimaki
2.yg tk suke brg mahal-Sato sukamura
3.yg bisu - Kita tadasuara
4.yg suka mkn tose - Manachi hitosi
5.yg sgt kedekut - Matimati tamokasi
6.yg suka tido - Meka tidomati
7.yg slalu wat kecoh -Wakasi huruhara
8.yg suka belajar - Asiko ulakaji
9.yg suka lagu blues - Apo nadikato
10.yg slalu bangkrap - Sakurangi ashikoya
p/s.. sila baca dengan dengung yg betul....
Wednesday, September 24, 2008
Ramadhan 24..
Kerepek pagoda, kerepek bawang n kerepek 'gunting '... tak ingat nama kepek apa tah
Biskut Badam..
Tuesday, September 23, 2008
Nasi Tomato..
Bahan:-
3 cawan beras basmathi - cuci dan toskan.
1/3 cwn susu cair
2 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 sb mentega/minyak sapi
5 sb minyak
garam
air (ikut sukatan - 3 cwn)
daun pandan/daun sup
Bahan Tumis:-
3 ulas bawang putih - hiris
3 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
2 biji buah pelaga
2 kuntum cengkih
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Cara Memasak:-
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah tumis ke dalam minyak hingga naik bau (dlm rice cooker)
- Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata.
- Tambahkan air dan biar mendidih.
- Masukkan beras dan daun pandan.
- Biarkan nasi masak seperti biasa. Bila telah masak, kacau rata perlahan-lahan. Hias dengan bawang goreng dan daun sup.
Ayam Masak Merah
Ni lauk utk mkn dgn nasi tomato..Masak simple jer..
Bahan2:-
1/2 kg ayam - potong kecil
3 sb lada kisar
5 sb sos tomato
5 sb sos cili
1 sb gula
garam secukup rasa
sedikit air
Bahan2 Tumis:-
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
1 btg serai- kisar
5 biji bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
1 biji bwg besar - dihiris
2 biji tomato- belah 4
Cara2:-
- Ayam dilumur dengan sedikit garam n kunyit. Goreng kekuningan dan ketepika
- Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, cengkih, kulit kayu manis dan bahan kisar.
- Kacau hingga naik bau dan masukkan cili kisar. Masukkan sedikit air dan biarkan cili masak sambil dikacau.
- Masukkan hirisan bwg besar, sos tomato dan sos cili, gula dan garam.
- Masukkan tomato dan sedikit air , biar didih.
- Masukkan ayam dan kacau balik hingga kuah pekat
Monday, September 22, 2008
Kad Raya Untuk Kengkwn Semua !!!
Kad raya untuk kengkwn cyber yg singgah ke sini..
Esp Dik Ina Hana yg raya kat Jepun tu.. jgn sedih yerr.., Alongroz yg cun.. pandai memsk n myulam lak ,Ustazah Azie yg buzy sokmo, Hazila yg buzy.. cam biskut chipmore.. ,SL tokeh kuih raya yg akan kaya raya, kak ummi yg selalu kene intai dpurnya, CheIza yg se town,Cik Epel yg byk koleksi rspi , Intan JB..,Edazman.. n kengkwn cyber yg lain..
'SELAMAT HARI RAYA,MAAF ZAHIR & BATIN'..dr Dzanariah sekeluarga..
Tag Cikgu Azie...
1. Berapa pasang baju raya anda taun ni dan kaler apakah?
2 psg..jahit sendiri u,tema anak branak kaler ijau,
2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda
ketupat, rendang, sambal kacang, syur lodeh dr dapur mak.. mmg best.. satu lgi ayam mask kicap/merah..
3. Apakah biskut raya kegemaran anda?
tart nenas..tak smpt nak buat lgi.., biskut kcg n kerepek keladi..
4. Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak
dapt tak der ler.. kuar mmg byk..anak2 sedara RM20/org..nsib baik ada 3 org jer..anak sdra HB RM 5/org coz ramai sgat..Ank2 kengkawan klau sorang RM 5 lbih sorang RM 3/org..bbdk marhbn RM1/org..bbdk sek..pun kkdg beri gak..
5. Apakah aktiviti malam raya korang?
kat kg ler ni..kul 10 ke atas anak2 n HB main bunga api n mercun,apa lagi kita pun jadi ler guru disiplin..sambil tu sembg adik bradik,kemaskan apa yg patut,mkn2, tgok TV ..pas tu tertido..
Sunday, September 21, 2008
Hadiah dari AlongRoz
TQ Along atas penghargaan ini..bertuah rasa bila ada kwn yg best macam Along ni..sayang utk along n kwn2 cyber yg lain..
Kwn2 cyber yg lain..termasuk along, dik ina hana, azie, hazila,ummi..n sapa yg jenguk kat sini..juga dlm lis my best friend blog awards
Kad Raya dari Hana
Klau boleh nak kad raya yg canggih tu.. tapi apakan daya..ilmu pjg sejengkal jerr..so dapt ler kad raya yg statik ni..hehehe..mcm tak sedo diri lak..
Terima kasih dik ina, nnti akak belajo cari kad raya yg special khas utk dik ina.. Terima Kasih, terima kasih, terima kasih.. bila blik mesia nnti ajo akak camna nak ambik ya..
Friday, September 19, 2008
Kuih Cara Manis
- Masukkan bahan * ke dlm blender n blender sehingga sebati
- Panaskan acuan dgn api yg kecil,sapukan minyak pada lubang2 acuan.
- Tuangkan bancuhan ke dalam lubang acuan.
- Masukkan sedikit gula (1/2 sudu kecil) pada setiap kuih yg separuh masak.
- Tutup acuan dgn penutup periuk n biar hingga masak. Ulang sehingga habis
Ramadhan 19..
Thursday, September 18, 2008
Biskut Kacang Mazola
- Satukan tepung gandum, kacang kisar, gula halus, vanila dan kuning telur. Gaul rata.
- Tuang minyak jagung/mazola sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang boleh dicanai.
- Canai 1/2 cm, terap dan susun atas dulang pembakar, sapu kuning telur dan hias dengan kacang tanah.
- Bakar dalam oven pada suhu 150C, selama 10 - 13 minit. Biarkan biskut atas dulang sehingga suam, baru dialihkan kerana biskut agak rapuh semasa panas.
Biskut Semperit@ Butter Cookies
Bahan2 nya
1 tin (340g) butter 'Golden Churn'
1 cwn gula halus
1 biji kuning telur
tepung gandum secukupnya..(disangrai n diayak)
Ceri/coklat rice utuk hiasan
Cara-cara
- kacau butter n gula hingga berkrim/guna wisk
- masukan kuning telur kacau sebati
- masukkan tepung secukupnya n adun sebati, terap mengikut acuan kegemaran.. kalau terlebih tepung, tambahkan sedikit butter.
- hias dengan ceri/coklat rice
- Bakar dalam oven pada suhu 150C, selama 10 - 13 minit.
Wednesday, September 17, 2008
Hadiah lagi..
Hadiah dr dik ina Hana .. cam perasan lak bila dpt hadiah ni.. cun ke.. eeee.. tak tau le yer..apa2 pun org mberi kita merasa.. TQ dik ina atas penghargaan ini..
Tuesday, September 16, 2008
Agar-agar Lapis Pandan
Desst buka pose smlm.. saja nak test thp kesabaran melapis tu...
Bahan2:
11 gm serbuk agar2
200 gm gula
1 liter air
1/2 cwn santan
Perisa Pandan
Pewarna hijau
Cara-cara
- Didihkan air, serbuk agar2 n gula hingga larut.
- Masukan perisa pandan n pewarna hijau
- Sendukkan separuh agar2 ke dlm periuk lain(Periuk B)
- Masukan santan dlm periuk B n kacau rata atas api kecil.
- Ceduk 1 senduk agar2 warna hijau n masukkan dlm loyang yg sesuai, biarkn 2-3 min(separuh beku)
- Tuangkan perlahan 1 senduk agar2 bersantan atas lapisan pertama, n biarkan 2 -3 min
- Ulangi sehingga habis.. masukkan dalam peti ais.
Agar-Agar Lapis Pandan..
Monday, September 15, 2008
Program Kecemerlangan...
Aktiviti untuk meningkatkan Kecemerlangan STPM for my subjek start kul 740 till 1020 am di Dewan ASBENTA..
Bersemangat mencatat tips menjwb soalan..
Kelako.. selingan .. takut ada yg dah tetido....
Sunday, September 14, 2008
Nasi Ayam Madu
Cara-cara >
- Rebus ayam n halia ,angkat ayam n ketepikan.
- air rebusan bhg 2. utk sup n nasi
- UTK NASI - tumis bwg,rempah tumis hingga naik bau.
- masukkan air rebusan ayam,halia, serbuk pati ayam,daun pandan,garam.kacau rata.
- masukkan beras n masak seperti biasa.
- UTK SUP - tumis bwg, rempah tumis sampai naik bau. masukkan lebihan air rebusan n masukkan serbuk pati ayam knorr n garam.
- ketika menghidang taburkan daun sup n bwg goreng.
- > UTK SOS - blend yang bertnda *.
- Masukkan dlm periuk/kuali dan masukkan sos,cuka, gula n garam.
- Didihkan sehingga kuah agak2 pekat n matikan api.
- > UTK AYAM MADU - ayam yg dh direbus td campurkan ngan kicap manis n madu.
- Perap dlm 10-15 minit. Panaskan minyak boleh la menggoreng. ati2 kadang meletup2 sbb ayam nih agak berair. bleh juga dbakar menggunakan oven. alaskan plate ngan aluminium foil n masak smpai kehitaman sedikit. ( Kita bakar ayam tuh...)
- > SOS KICAP - lebihan perap ayam madu masukkan sedikit sup ayam.
Getuk Pisang..
Cara-cara:
- Rebus pisang sehingga masak (didih 5 -6 minit)
- Keluarkan pisang ,buang kulitnya dan hancurkan(mashed) dlm bekas yg sesuai
- Masukkan kelapa, gula n garam n digaul rata..
Puding Roti lagi..
Ini menu dsrt smlam.. anak2 mmg suka puding roti..gi ngendap umh dik ina ada pulak pding roti..bhan2 asas ikut jer dik ina punya.. tak boh epal coz dah abis dibuat jus 3 hari berturut2.. tak sempat pun nak buat kuah.. dah pun azan so anak2 bedal jer dgn whipping cream.. Rspi ni kopipes dr dpur dik ina, pemilik asal Yani (MYR) TQ ke dua2 krna berkongsi rspi..
Bahan-bahan
[ Apple syrup ] (Tak boh apple.. boh raisin jerrr.. klau ada lain kali nak try..
2 biji epal hijau (small size)
60g raisin
60g butter
30g gula perang
1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
[ Sos puding ]
3 biji telur gred A
125g gula halus
500ml susu segar
sedikit esen vanila
1 bungkus roti sandwich
Cara-cara
Sediakan Apple Syrup:
- Kupas kulit epal dan potong kecil-kecil lebih kurang 1cm.(Tak boh..)
- Kemudian masukkan epal dan semua bhn sirap yang lain ke dalam periuk.
- Panaskan sehingga butter cair. Kemudian padamkan api.
- Biarkan sirap ni sejuk selama 15-20 minit.
Sediakan sos: - Masukkan telur,gula dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sehingga gula semua larut.
- Kemudian masukkan susu sikit demi sedikit sambil dikacau perlahan-lahan.
Sediakan puding: - Sapukan loyang dengan sedikit butter.
- Potong roti kepada 4(sekeping roti bahagi 4) Aturkan kepingan roti ke dalam loyang.
- Kemudian letakkan sedikit apple syrup ke atas roti dan juga sosnya.
- Lepas tu letak pula roti di atasnya.Buatlah lapis-lapis sehingga abih. Akhir sekali dgn kepingan roti.
- Letakkan loyang tadi ke dlm dulang oven. Masukkan sedikit air ke dalam dulang tersebut.
- Bakar selama 30 minit dengan suhu 140 degree.
- Bila dah masak biarkan sejuk sebelum dihidangkan.- sos yang lebih panaskan sekejap then curahkan atas pudding.
Kuih Makmur
Bahan2 doh : (sy buat 1/2 adunan sahaja)
11/2 kilo tepung gandum (anggaran- ikut sehingga boleh dibentuk)
250 g mentega - lembut (Golden Churn)
1 sb minyak sapi
1 sk garam halus
Bahan2 inti :-
600 g kacang tanah di panggang, buang kulit n dikisar*
250 g mentega - lembut *
400 g gula serbuk*
sedikit garam*
Cara2 membuat doh :
- Pukul mentega dan minyak sapi hingga 1/2 kembang dan masukkan tepung sedikit2 dan uli hingga boleh dibentukkan.Bubuh sedikit pewarna hijau jika ingin kuihnye kelihatan seperti daun.
- Ambil sedikit adunan,leperkan dan isikan dgn inti yg tlh disediakan. Sepit diatasnya seperti bentuk daun , atur dlm dulang pembakar .
- Bakar pada suhu 150C selama 25-30 min. Setelah masak,tabur rata dgn gula.
Cara2 membuat inti(disediakan awal) :-
- Satukan bahan bertanda *
- Ambil sedikit inti dibulat2kan seperti guli2 kecil dan disimpan didlm petisejuk supaya inti tidak berderai ketika diisi ke dlm adunan doh
Tag dari Hazila..
1. Nama timangan-
Kengkawan panggil zana, adik2 pggil kak long.
2. Saya seorang yang -
Peramah, happy go lukcy,kkdg tu sensitif, suka shoping, suka mjahit, tidak suka bertangguh..konon jerr..
3. Insan2 teristimewa -
Mak,Abah,HB, anak2, , adik2 n Kawan kawan...
4. Makanan -
Thai food.. bestnya kerabu mangga n siakap stim..
5. Favourite colour -
Coklat kkdg oren, merah pun suka.
6. Favourite song -
7. Benda yg membuat anda stress -
Bila nak tanda ketas peksa
8. 3 benda dalam wallet -
Duit , IC n Lesen memandu
9. Kali terakhir menangis beriya-iya-
Semalam le.. masa kursus PERASA 2 tu.. air mata kuar sdiri.. tak suruh2 pun..EQ n SQ tinggi le katakan..
Saturday, September 13, 2008
Ramadhan 13.. Profesionalisme 4
Friday, September 12, 2008
Udang Goreng Kunyit
Puff Serunding Ayam..
Thursday, September 11, 2008
Ramadhan 11.. Soto..
Rese nak buat soto ni dtg ttiba jer.. dah smpi umh bru ingt taugeh tak de..nak kuar mmg males n rasa nak layann mata ni jab.. sedo2 jer trus gi dapor.. nsib baik tak kering air rebus ketupat segera tu..pesan kat adik 4 kedai gi taugeh tak de..rupanya pasar bsr tutup ari ni(ada psar tani).. makan le anak beranak soto botak ni.. sempat buat bergerdel lak tu.. asal ada sambal kicapp..apa jek akan jadi sedapppp... n nak anto kat dik ina kat jepun tu..