Assalamualaikum & Salam sejahtera... Saya memang suke beli labu.. tapi paling tak suke nak kupas kulit labu tu.. kalau ada menu2 berasaskan labu.. tentu boleh teka siapa yg jadi mangsa mengupas kulit labu... hihihi... tq my dear hb... selain pengat labu.. bingka labu mmg menjadi pilihan.. kali ni mencuba resepi dari dapur Yatie Sinaran Kehidupan yang terkenal dengan talamnya yg sedap2 tu.. Terima kasih yatie .. saya sangat suke resepi ni.. .
BINGKA LABU LEMAK MANIS
(Sumber : Sinar Kehidupan)
BAHAN-BAHAN-Yatie guna loyang bulat 9 inci
- 2 biji telur
- 2 cwn santan (Yatie guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)
- 1/2 cwn susu cair
- 2 cwn tepung gandum
- 1/2 cwn gula pasir halus
- 1/2 cwn susu pekat manis
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu besar butter/minyak sapi-Yatie guna minyak sapi
- 2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
- sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih
- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
- Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
- Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
- Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
- Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
- Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.