tengok tuh sapa punya jempoll.. jempol ehsan dpd nida n jai...hahaha..
Ampun untuk tuan asal usul resepi ni.. saya telah permudahkan untuk kwn2 yg baru nak mencuba ..resepi asal ada di dapur kak zai, pas tuh hana dan Hasue.... kek ni mmg sedapp.. n tq semuaaa...
125 gm mentega dicairkan
Bahan-bahan ( 18cm )
Bahan-bahan A:
250 gm biskut marie125 gm mentega dicairkan
Bahan B
Cara-cara
1. Kupas kulit epal dan potong kecil-kecil. Masukkan semua yang bertanda(*) ke dalam periuk. Masak sehingga epal jadi lembut. Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga nak digunakan.
2. Kisar biskut sehingga hancur dan gaulkan dengan mentega cair. Kemudian masukkan ke dalam springform pan, tekan biar padat-padat. Simpan dalam peti sejuk sehingga nak digunakan.
3. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi bentuk cream.
4. Masukkan pula aiskrim dan lemon jus. Kacau biar semuanya bercampur.
250g cream cheese
30 g gula halus
40 ml lemon jus
200 g vanilla aiskrim
Bahan C
15 g gelatin halal/halalgel 20gm/bgks
100 ml air panas
Bahan D
*2 biji epal merah /hijau
*50g gula
*3 sudu besar lemon jus
*2 biji epal merah /hijau
*50g gula
*3 sudu besar lemon jus
Cara-cara
1. Kupas kulit epal dan potong kecil-kecil. Masukkan semua yang bertanda(*) ke dalam periuk. Masak sehingga epal jadi lembut. Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga nak digunakan.
2. Kisar biskut sehingga hancur dan gaulkan dengan mentega cair. Kemudian masukkan ke dalam springform pan, tekan biar padat-padat. Simpan dalam peti sejuk sehingga nak digunakan.
3. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi bentuk cream.
4. Masukkan pula aiskrim dan lemon jus. Kacau biar semuanya bercampur.
5. Campurkan gelatin dengan air panas , kacau hingga larut dan masukan ke dlm adunan cheese n kacau sebati.
6. masukkan epal, kacau rata n tuangkan adunan ke dalam aduan biskut. Simpan dalam peti sejuk.