Wednesday, September 4, 2013

SNOW CHEESE CAKE


Asalammualaikum dan Salam Sejahtera ..

Resepi : Sherry mz@MyR
Sumber: Kzai@Teratakimpian

  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder.
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan) 
  • Saya tambah perisa strawbery
  • saya letak sedikit esen vanila. 
  •  
  •  Cara-cara:
    1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
    2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
    3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
    4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
    5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
    6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
    7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
    8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek.
  •  

  • Topping
    250 g cream cheese
    150 g susu pekat manis
    250 g nondairy whiping cream 
     
    Parutan Cheddar cheese  secukupnya

    Cara:
    1.Pukul non diary whiping cream hingga bertanduk.
    2.pukul cream cheese hingga kembang kemudian masukkan susu pekat. pukul sebati pastu masukkan non diary whiping cream. pukul/gaul  hingga sebati.

yang ni versi .. makan guna sudu.. buat utk bekal aimman balik shah alam hari tu..

yang ni versi potong2.. utk mkn dgn kwn2 di BG... mmg lomak bertingkek-tingkek...

Friday, August 16, 2013

KEK LUMUT

 Assalamualaikum  dan Salam Lebaran ... mood raya lagi.. 
mencuba kek yang lemak2, lembut2 , lembab2 n  boleh lemu ( bahasa jawa) kalau tak beringat ..

RESEPI KEK LUMUT
resepi asal : dayangjack.blogspot.com
sumber 1: AlongRoz.blogspot.com
sumber 2 : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1 cwn Tepung Gandum*
  • 1 cwn Horlicks* (* mixed)
  • 3/4 cwn Gula
  • 250g Butter
  • 4 biji Telur Grade A
  • 1 sb Pandan Paste
  • 4 sb Serikaya
  • 1/4 cwn Susu Pekat
  • 1/2 cawan nestum kisar - hana tambah
Cara-cara
  • Pukul butter & gula sehingga putih & kembang.
  • Masukkan telur satu persatu sambil di pukul perlahan.
  • Masukkan susu pekat, serikaya, pandan paste & pukul rata setiap campuran.Masukkan tepung campuran horlicks.
  • Tuangkan ke dlm tin@loyang yg di lapik & di'gris'. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus 3 jam dgn api sederhana. (hana kukus 2jam setengah shj)



Thursday, August 15, 2013

AIDIL FITRI 2013

Assalamualaikum dan Salam Lebaran buat semua.. semoga semuanya dlm limpahan rahmat yang maha esa.. amin..

Raya yang serba ringkas sahaja tahun ni, masih terkenang2kan abah yang dah 10 bulan meninggalkan kami semua... al fatihah buat abah tersayang..

MAAF ZAHIR DAN BATIN DARI KAMI SEKELUARGA .

Tuesday, August 6, 2013

DODOL DURIAN BY PRESSURE COOKER (NOXXA)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 
Salam Ramadhan alMubarak buat semua muslimin dan muslimat.. sehari lagi ramadhan pasti berakhir.. smga dipanjangkan umur untuk menemui ramadhan pada tahun hadapan.. 
Mencuba membuat dodol menggunakan PC Noxxa.. mudah dan cepat.. saya berpuas hati dengan hasilnya seperti dodol tradisi dan dodol komersial di pasaran.. cuma ketahanannya jer yg tidak pasti..


DODOL  DURIAN
Bahan-bahannya
500 gm tepung pulut
3 cawan gula melaka*
2 cawan gula pasir*
3 cawan air*
2-3 helai daun pandan *
1 kg santan pekat
2 cwn isi durian

Cara-cara :
1. Masak bahan * hingga gula larut kemudian tapis.
2. Masak bahan yg telah ditapis,  santan dan isi durian  sebentar sahaja.
3. Masukkan tepung pulut dan bahan yg di masak tadi dlm pengisar (blender) hingga sebati (tidak berketul2)
4. Tuangkan  adunan tepung ke dalam periuk,pasang penutup
5. Tekan  butang  "Steam"  20 minit.
6.  Selepas itu , buka penutup , dan tekan butang ' Stir Fry' ..
7. Kacau adunan selalu untuk mengelakkan dodol berkerak (anggaran 20 minit)
8. Adunan akan meletop2 dan pecah spt gambar di bawah. kacaulah  sehingga terbit minyak pada dodol trsbt.. siapp.. sejukkan.. sedappp.. tak melekat dijari..
sedia utk set ' Steam"

 waahhh... dlm set ' Stir fry.. meletop2 mcm dlm kawah... tidak melekat diperiuk, juga tidak melekat ditangan..

Thursday, July 18, 2013

UDANG LEMAK BERTOMATO & CENCARU GORENG SAMBAL BELACAN.

Assalamualaikum, Salam Ramadhan ... dah masuk hari ke 8 kita berpuasa.. masih bertahan dengan menu di dapur sendiri.. hati masih belum ada keinginan utk ke bazar ramadhan.. tak tau la pulak esok lusa.. harap berpanjangan hingga kepenghujungnya..

Masak ringkas2 sahaja.. yg penting memenuhi selera org berpuasa..

UDANG LEMAK BERTOMATO
Bahan:
400 gm udang (bersihkan)
1 biji bawang besar , potong2
3 ulas bwg putih, dimayang
6 biji lada hijau, dimayang 
2 biji tomato ( potong ikut suka)
1 sb sos tiram
1/2 cwn santan
garam secukupnya
sedikit minyak utk menumis

Cara2
1. Panaskan minyak dan tumiskan bwg putih dan bwg besar, kemudian masukkan lada hijau.gaul rata
2. Masukkan udang, gaul rata, biarkan separuh masak, masukkan sos tiram.
3. Masukkan santan , hampir mendidih masukkan tomato dan perasakan garam.

CENCARU GORENG SAMBAL BELACAN
bahan2nya
Ikan cencaru di goreng
Sambal belacan + perahan air limau kasturi + hirisan kulit limau kasturi..


Friday, July 12, 2013

NASI DAGING & KUIH BAKAR PANDAN

Assalamulaikum, Salam Ramadhan AlMubarak & Selamat Sejahtera

Terima kasih Cikmin dan Ika ..

NASI DAGING UTARA
(Sumber : cikmin.comhttp://cikmin.com/2010/08/nasi-daging-utara/
1 kilo daging batang pinang – dipotong sebesar kotak mancis / 600 gm
1 kilo beras basmathi – bersih dan toskan / 3 cwn
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak masak / saya kurang
3 s/b planta
1 tin tomato sup Kimball – boleh ganti dengan sos tomato beberapa sudu besar / sos tomato jer
3 s/b rempah nasi daging-boleh ganti serbuk kurma
sudu kecil rempah sajira – rempah ni boleh cari kat kedai mamak .. tak letak
sedikit gula batu – saya letak gula melaka... hihihi.. suke ati jer..
dan garam secukup rasa
sedikit kismis dan bawang goreng untuk taburan
Bahan tumis :-
4 sekawan – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan Pelaga
sedikit daun ketumbar – untuk wangikan nasi
3 helai daun pandan
1 batang serai – diketuk
1 labu bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
3 cawan air
Cara :
1. Panaskan minyak masak dan masukkan planta
2. Tumis 4 sekawan, daun ketumbar, daun pandan dan halia
3. Masukkan bahan yang dikisar
4. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air,kacau biar wangi
5. Masukkan daging,tomato sup kimball dan air yang telah disukat dengan sukatan beras.
6. Setelah air mendidih, masukan gula batu dan garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair
7. Masukkan beras dan kismis. Masak dgn rice cooker untuk nasi masak sekata..
8. Gemburkan nasi…boleh ambil daging yg tertanam dalam nasi untuk dicicah bersama air asam

AIR ASAM
Sumber : IKA@ARAH
Bahan2
  • 4 biji Cili >terpulang nak pedas tambahkan kuantiti cili
  • 1 biji Lada Merah Besar
  • 1 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Belacan yg di bakar
  • 1 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • 1 sb sos ikan
  • 60 ml air asam jawa>>kalau nak cair boleh tmbhkan air
  • 1 sk gula >> terpulang nak manis mcm mana
  • secubit garam

**Kesemua bahan di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali. Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang bersama nasi daging :-)




KUIH BAKAR PANDAN

(MY Resepi : zana08  @dzanariah.blogspot.com)

Bahan-bahan 

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu cair (sejat)
  • 3 biji telur
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
  2. Blender hingga sebati
  3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
  4. Taburkan bijan (jika suka)
  5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak. Untuk dapat kan permukaan yg berkerak/garing bolehlah tambah masa membakar.
# guna acuan bahulu pecah 8- dpt 3 keping)

Monday, July 8, 2013

BISKUT FAMOUS AMOS lagi...


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

Jom kita buat  untuk kunyah2... kalau rajin bolehlah buat comel2.. yg nak cepat macam saya .. boleh buat saiz gedabak... baru puas hati mengunyah...terima kasih mrnamie dan Naz ..

RESEPI BISKUT FAMOUS AMOS
(Sumber : MRNAMIE) 
(Boleh  juga rujuk  di SINI (Naz- Cute Oven, Small Kitchen)
Bahan-bahan ( 70-80 biji )
* 250g mentega
* 280g tepung gandum
* 10g serbuk koko
* 150g gula kastor
* ½ sudu kecil esen vanila
* ½ sudu kecil soda bikarbonat
* 2 sudu besar susu tepung
* 2 sudu besar tepung jagung
* 1 biji kuning telur
* 100g sebarang kekacang (walnut, badam, hazel, gajus, etc, yang dicincang)
* 100g coklat cip
* Secubit garam

Cara-cara
1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanila hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
3. Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, susu tepung, soda bikarbonat, serbuk koko dan garam ke dalam bahan yang dipukul tadi.Kemudian kacau hingga rata.
4. Masukkan coklat cip dan cincangan kacang. Kacau rata.
5. Sudukan adunan di atas dulang pembakar. Bakar pada suhu 160°C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan.
6. Sejukkan biskut terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam balang kuih.



Thursday, July 4, 2013

CHEEZY LAYER


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..
woooo... sedapp n berbaloi2 dapat buat sendiri terima kasih Nuanza..
 
CHEEZY LAYER
250 g cream cheese
150 g susu pekat manis
250 g dairy whiping cream (UHT)
1 peket biskut marie jenama munchies
cup secukupnya
1 cawan fresh milk 

cara:

pukul cream cheese hingga kembang kemudian maukkan susu pekat. pukul sebati pastu masukkan whiping cream

cara lapis:

1- adunan cheese
2- filling
3- biskut marie (celup susu tp jgn sampai lembik..jap je)
4- adunan cheese
5- filling
6- biskut marie
7- adunan cheese
akhir- lorekkan filling

utk perisa tiramisu:

biskut celup ngan air nescafe (bancuh 1/2 sudu nes + 1/2 cawan air suam
atas sekali, tabur dgn serbuk koko

biskut disuggestkan guna jenama munchies- ngam2 utk bekas comel tu, kalo jenama lain, biskutnya agak besar

filling leh guna apa2 perisa yg disukai..leh dapat di kedai bakery atau pasaraya HERO...
masa sudukan adunan cheese, x perlu byk..sekadar ratakan bekas...kalo byk sgt, x muat nk buat byk lapis
sama dgn filling...just ratakan nipis- aku suka gunakan piping beg, dan paipkan secara zig zag shj (aku x ratakan pun)

tp kalo x suka biskut marie 2 lapis, leh just letak 1 lapis... ikut suka la kretiviti dan citarasa sendiri...

sejukkan dlm peti ais...dan nikmatinya sejuk2...




Wednesday, July 3, 2013

ROTI NAIK PAHANG

 
AUTO PUBLISH...
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

Resepi CP dari dapur MamaFami's Spice n Splendour..

Source : Tok Mak via Mlong Tipah
Ingredients :
1 egg
2 tablespoons condensed milk
Water (weigh egg + condensed milk + water to make 300ml)
3/4 cup sugar
500 g flour
1 tablespoon milk powder
2 teaspoons instant dried yeast (I used Mauripan)
2 tablespoons margarine
1 teaspoon shortening

 

Topping :
A bit of margarine
Coarse sugar
Bread maker method :

1. Into the breadmaker pan, pour in the water, egg and condensed milk. Add sugar.
2. Top it with flour, milk powder and instant dried yeast.
3. Set the bread maker to DOUGH setting and press start. When the dough is just combined, add in margarine and shortening. Leave the bread maker to finish the cycle which will takes about 1 1/2 hour or so.
4. Remove the dough from the pan and divide the dough into 20 equal portions. Roughly about 49 to 50g each.
5. Form each portion into a ball and arrange on a baking tray. Leave to rise for another 30 minutes or so.
6. Bake in a pre-heated oven at 180c for 30 minutes or till golden brown.
7. Once out of the oven, brush with a bit of butter. Place on a wire rack to cool. Keep in an airtight container.





Tuesday, July 2, 2013

BUBUR SOMSOM

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..
Dah lama buat... mudah dan sedap, nanti masa puasa bolehlah buat lagi.. resepi copypaste dari dapur Alongroz.. terima kasih along!

BUBUR SOMSOM
Source: Nana Resipi di bawah ni Along sudah separuhkan dari asal & buat sedikit perubahan
Bilangan: 9 biji
50g Tepung Beras
50g Tepung Jagung
800ml Santan
1 helai Daun Pandan
1/2 st Garam

CARA2:
1. Campur sebati kesemua bahan2 dan masak sehingga pekat & berkilat.
2. Tuangkan ke dlm acuan2 kecil & sejukkan dlm petisejuk.
3.  Hidangkan dengan sirap.

SIRAP 
150g Gula
100ml Air
1 helai Daun Pandan
3 sb Sirap Ros
- Didihkan sehingga gula hancur. Sejukkan dlm petisejuk sebelum di hidangkan.

Saturday, June 8, 2013

SOTONG BAKAR BERSAMBAL

 Assalamaualaikum dan Selamat Sejahtera.
Menu ringkas sahaja hari ini.. mencuba memanggang  sotong dengan pemanggang ajaib.. baru punya.. dah lama berangan nak membelinya, tpi bila memikirkan byk gadget2 yg berabuk di rumah, terus pendamkan sahaja.. tapi bila memandang org berebut2 membelinya semasa melawat Langkawi baru2 ni.. saya pun ikut sama tergoda n TERbeli... murah sahaja  saiz besar berharga RM79.90, jenama HIG.. klau tak guna rasanya tak lah menyesal sangat.. hihihi.. gitu pulak niatnya.. 


Resepi saya olah sendiri, ikut stok yang ada didapur.
SOTONG BAKAR BERSAMBAL

Bahan-bahannya
Sotong (saiz besar).. pemberian jiran hasil mencandat di pantai Mersing.
10 tangkai lada kering - dikisar
4 ulas bawang kecil
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih 
4 biji buah keras
1 btg serai
2 sudu besar sos tiram
air asam jawa -secukupnya
garam dan gula
Sedikit minyak masak

Cara2:
1. Sotong dibersihkan dan dikelar (tidak putus)
2. Kisar semua bahan (lada, bawang. buah keras dan serai)
3. Masukkan sos tiram dan air asam jawa.
4. Perasakan garam dan gula dan akhir sekali masukkan minyak masak
5. Ratakan sambal ke atas pemanggang letakkan sotong dan tutup permukaan sotong dengan lebihan sambal.
6. Masaklah lebih kurang  5 -6  minit, untuk keringkan air saya buka tutup pemanggang dan teruskan memanggang (balik2kan sotong) sehingga masak. jgn terlalu lama kerana sotong akan menjadi liat.

Thursday, June 6, 2013

CINNAMON BREAD

 Assalamualaikum /Salam Israk Mikraj /Selamat Sejahtera... 
 Bagi yg berpuasa hari ini, diucapkan selamat berpuasa, tuan tanah berpuasa jugak hari ini, smga terus diberikan kekuatan.. aminn.
Menu memanaskan BM semalam, sambil semak2 tepung n bahan2 roti/kek  dalam petiais, mana yg dah hampir tarikh luput tu kenalah bertindak segera.. kalau tidak ke tong sampahlah tempatnya..  4 hari lagi dah nak bertugas semula secara formal ke sekolah... tentu semakin sibuk di penggal ke 2 nanti..

  
 CINNAMON BREAD
Sumber : Sinaran Menu
Bahan-bahan untuk roti
1 cawan susu suam 
2 biji telur
1/3 cawan(75 grm) margarine(Puan Ro guna butter)
1/2 cawan gula halus
4 1/2 cawan tepung roti (High protein flour)
2 1/2 sudu kecil yeast
1 sudu kecil garam 

Bahan tabur
1 cawan gula perang 
2 1/2 sudu kecil cinnamon
1/3 (75 grm) butter lembut

bahan untuk cream cheese  (saya tak buat cream cheese)
 85 ke 100 grm (3 ounce cream cheese)
1/4 cawan butter
1 ke 1/2 cawan gula icing
1/2 sudu vanilla
secubit garam

Cara memasak
1- campukan susu suam bersama yis dan biarkan selama 10 minit
2-Dalam mangkuk besar,campurkan semua bahan roti dan masukkan campuran yis.Uli doh selama 10-15 minit. Tutupkan mangkuk doh dan rehatkan doh selama lebih kurang 45 minit.
3- Keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk sedikit sebelum dicanai.tabur gandum atas tempat mencanai dan canaikan doh pada ukuran 21 x 16 inci.
4- Dalam mangkuk kecil campurkan gula perang dan cinnamon 
5-Sapukan butter lembut diatas doh yang telah dicanai tadi sehingga habis.Taburkan pula campuran gula dan cinnamon keatas doh sama rata.
6- Gulung doh kemas-kemas dan potong doh menjadi 12 potongan cinnamon roll(P.Ros dapat 15 biji).Atur doh dalam dulang yang disapu sedikit butter.Rehatkan doh selama 20 minit.
7-Bakar dengan kepanasan 180 C sehingga roti kuning keemasan lebih kurang 15 minit.
Note: Untuk kali ni P.Rose bahagikan doh kepada 2 bahagian baru diletak butter dan campuran brown sugar dan digulung. Dopotong sederhana kecil dan dapat 2 loyang kaca

 
yang ini versi walnut sticky bun.. guna adunan yang sama .. cuma ada tambahan  walnut n gula .boleh lihat di SINI..   petang ni nak menu ape yer utk berbuka.. baru jam  12 dah fikir nak makan berbuka.. hahahaha... terima kasih kak Ros.. saya CP resepi kak ros


Wednesday, June 5, 2013

NASI AYAM ISTIMEWA

 Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..
Nasi Ayam Istimewa yang sangat sedap katanya... woooo.. memang sedap.. terima kasih Azie di Azie Kitchen.. saya CP bulat2 dari dapur Azie.. boleh tgok SINI ada step by step ..

Nasi Ayam Istimewa
Oleh: Azie Kitchen

Bahan-bahan ( 6-8 orang )
Untuk rebus
1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
2 ulas bawang putih
2 cm halia yg diketuk


Untuk perap
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair

Sedikit minyak bijan

Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg diketuk. Rebus sehingga empuk.

Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap dan tabur sedikit gula dan garam. Simpan dalam peti ais selama 15 - 20 minit. Lumurkan sedikit madu. Goreng hingga keperangan. Angkat ayam dan diketuk sedikit sebelum dihidangkan.
Tips: ayam digoreng sekejap sahaja iaitu secara "Touch N Go", barulah ayam 
 lembut.   

Untuk nasi
5 cawan beras.. saya masak  2 1/2 cwn sahaja..
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai – ketuk

2 helai daun pandan
Pewarna kuning

Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis bahan penumis, daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing. 
Masukkan beras dan goreng sekejap sehingga terbit bau. Masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masukkan sedikit pewarna. Masak seperti biasa. 

Untuk sos
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka

1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam

Blendkan semua bahan di atas. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)

Untuk sup
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
Rempah sup
Garam
Daun sup yg dihiris.

Air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.

Untuk kicap 
Kicap manis cap kipas udang
Gula
3 biji cili api (jangan banyak takut pedas)

Air rebusan ayam

Masukkan kicap manis, gula dan cili api ke dalam blender dan kisar sampai jadi pekat.






Friday, May 31, 2013

GST mengantikan SST

[GST4.jpg] 

Lari daripada topik masak2 .. membaca menambah pengetahuan.. bercakap tanpa ilmu akan menyerlahkan  ketidakpandaian.. 

Apa itu GST
GST adalah cukai penggunaan yang dikenakan ke atas aktiviti nilai tambah pada setiap peringkat rangkaian pengedaran semua barang dan perkhidmatan, termasuk yang diimportmelainkan yang dikecualikan oleh Kerajaan.

Kadar GST
Kadar GST dicadangkan pada 4% iaitu lebih rendah dari kadar cukai jualan (5% dan 10%) dan cukai perkhidmatan (5%) yang dikenakan pada masa sekarang.

Mengapa GST perlu dilaksanakan?
Pelaksanaan GST merupakan salah satu langkah yang diambil oleh Kerajaan bagi menyusun semula sistem percukaian negara supaya ia lebih berkesan, saksama, efisien dan telus serta dapat mengelakkan berlakunya:-

1. Cukai terselindung
Kesan: cukai jualan yang dibayar di peringkat pengilangan telah menjadi kos kepada pemborong dan peruncit, maka ianya telah diambilkira di dalam pengiraan margin keuntungan.
2. Cukai bertindih
Cukai bertindih (double taxation) berlaku di dalam dua keadaan iaitu:-
1. Cukai bertindih di bawah sistem yang sama, iaitu samada di bawah cukai jualan atau di bawah cukai perkhidmatan.
Kesan: Pengguna terpaksa membayar harga yang lebih mahal kerana cukai perkhidmatan yang dikenakan merupakan sebahagian daripada kos menyediakan
perkhidmatan kepada pengguna.
2. Cukai bertindih di bawah sistem cukai yang berlainan iaitu barang berkaitan dikenakan cukai jualan serta cukai perkhidmatan.
Kesan: Pengguna terpaksa membayar harga yang lebih mahal kerana cukai jualan merupakan sebahagian daripada kos yang akan dimasukkan ke dalam harga jualan dan dikenakan cukai perkhidmatan apabila menyediakan perkhidmatan kepada pengguna.

Apakah barang atau perkhidmatan yang dikenakan GST ?
Semua barang dan perkhidmatan dikenakan pada kadar standard iaitu 4% melainkan barang dan perkhidmatan yang tidak dikenakan cukai iaitu pembekalan berkadar sifar dan pembekalan yang dikecualikan.

Apakah barang-barang yang tidak dikenakan GST?
Hampir semua barang makanan asas rakyat Malaysia seperti beras, minyak masak, sayursayuran,
ikan, telur, daging, ayam, gula dan tepung tidak dikenakan GST (pembekalan berkadar sifar). Rujuk Jadual 1.
Selain daripada itu, barang dan perkhidmatan yang dieksport juga tidak dikenakan GST bagi menjadikan eksport negara lebih kompetetif di peringkat antarabangsa.

Apakah perkhidmatan yang tidak dikenakan GST?
Perkhidmatan asas yang digunakan rakyat Malaysia seperti pengangkutan awam, pendidikan, kesihatan, perkhidmatan kewangan dan tol lebuhraya tidak dikenakan GST (pembekalan yang dikecualikan). Selain itu, terdapat juga perkhidmatan terutamanya yang dieksport tidak dikenakan cukai (pembekalan berkadar sifar). Rujuk Jadual 2 dan Jadual 3.

Apakah peranan yang perlu dimainkan oleh pengguna dalam membendung aktiviti pengambilan keuntungan berlebihan?
Pengguna juga boleh memainkan peranan di dalam membendung aktiviti pengambilan keuntungan berlebihan ini. Pengguna sepatutnya:-
1. membuat perbandingan harga sebelum berbelanja;
2. sentiasa merujuk kepada panduan harga pengguna;
3. melaporkan apa-apa kenaikan harga yang tidak munasabah kepada pihak yang berwajib atau persatuan pengguna; dan
4. berbelanja secara berhemah.
 
Pandangan bahawa mereka yang tidak membayar cukai penggunaan pada masa sekarang terutamanya golongan miskin perlu membayar cukai penggunaan apabila GST dilaksanakan.
Pada masa sekarang, rakyat tanpa mengira kelas pendapatan sebenarnya telah membayar cukai jualan dan cukai perkhidmatan ke atas perbelanjaan harian mereka.
Namun cukai yang dibayar ini terutamanya cukai jualan tidak kelihatan di dalam inbois atau resit kerana ianya terselindung di dalam harga barangan.
Sebagai contoh bagi setiap RM100 yang dibelanjakan oleh golongan miskin, sebanyak RM2.38 adalah untuk cukai. Tetapi apabila GST dilaksanakan dan dikenakan pada 4%,beban cukai yang ditanggung akan menurun kepada RM2.17 sahaja. Ini merupakan penjimatan di dalam perbelanjaan harian mereka.
Kajian yang dijalankan mendapati Indeks Harga Pengguna (IHP) akan mengalami penurunan sebanyak 0.10%. Berdasarkan kajian tersebut, GST yang dikenakan pada kadar 4% akan dapat mengurangkan harga bagi lapan (8) komponen IHP iaitu:-
1.  pelbagai barangan dan perkhidmatan;
2.  restoran dan hotel;
3. komunikasi;
4. pengangkutan;
5. hiasan, perkakasan & penyelenggaraan;
6. perumahan, air, elektrik, gas & bahan api;
7. pakaian dan kasut; dan
8. minuman alkohol dan tembakau.

Jadual 1: Senarai barang yang tidak dikenakan GST (pembekalan berkadar sifar)
Barang Makanan(Foodstuff). 
1.Beras & padi – semua jenis beras dan padi termasuk beras pulut, beras perang dan beras hancur
2.Gula – semua jenis gula kecuali gula kastor dan gula ising
3.Tepung – tepung gandum, tepung beras, tepung pulut, tepung attar, tepung ubi dan tepung sagu kecuali tepung jagung dansepertinya
4.Minyak masak – semua jenis minyak masak kecuali minyak bunga matahari, minyak jagung, minyak bijan, minyak zaitun
5.Garam – garam makan termasuk garam bukit
6.Sayuran – semua jenis sayuran seperti termasuk kentang, tomato, bawang, bawang putih, timun, lobak, keladi, keledek, ubi kayu, jagung dan dal
7.Rempah ratus – termasuk lada hitam, buah pala, kulit kayu manis, halia, asam jawa, serbuk kari

Kategori Deskripsi Binatang hidup, daging binatang dan organ dalaman binatang
8. lembu, kerbau, khinzir, kambing, ayam dan itik
9. Ikan dan isi ikan – semua jenis ikan kecuali ikan hiasan dan ikan untuk umpan 
11. semua jenis isi ikan yang di proses (segar, jeruk atau kering) kecuali sirip yu
12.Kerang – termasuk udang kara, ketam dan udang
13.Molluscs – termasuk sotong, siput
14.Telur burung – ayam dan itik
15.Lain-lain – anak ayam, anak lembu, anak khinzir and jejari ikan kecuali benih sayur. 
16.Elektrik – bekalan elektrik kepada pengguna domestic untuk 200 KWH yang pertama
17.Bekalan air – bekalan air kepada pengguna domestic 35 meter padu yang pertama kecuali distilled water, de-ionised water, oxygenised waterdan air mineral
18. Barangan yang dibekal di bawah Skim Pengilang Tol Diluluskan – barang yang dibekalkan dari pasaran tempatan kepada peserta skim tersebut
19.Kawasan Yang Ditetapkan – bekalan barang ke Kawasan Yang Ditetapkan (Langkawi, Labuan dan Tioman)
20.Eksport – semua barang yang dieksport samada melalui, darat, pelabuhan dan lapangan terbang
21.Deemed export– barang yang dibekal dari PCA ke kawasan yang ditentukan termasuk ke kawasan FCZ yang terletak di luar pelabuhan dan lapangan terbang dan barang yang dibeli oleh peniaga asing tetapi dibekal di dalam negara di bawah skim Skim Pengilang Tol Diluluskan 
22. Ship stores – semua jenis barang untuk tujuan ship stores/ – semua jenis barang bagi tujuan alat ganti atau perlatan yang digunakan di dalam pelayaran dan penerbangan

Jadual 2: Senarai perkhidmatan yang tidak dikenakan GST (pembekalan yang dikecualikan)
Kategori Pengangkutan penumpang (tempatan) 
1. Pengangkutan awam secara rel (KTM, LRT, ERL, Monorail)
– kapal, bot dan feri
– bus ekspress, bas henti-henti, bas pekerja, bas sekolah dan bas feeder
– teksi dan kereta sewa
- perkhidmatan ambulan
2. Perkhidmatan kesihatan – perkhidmatan kesihatan oleh hospital dan klinik swasta
3. Perkhidmatan pendidikan
– aktiviti pendidikan dan latihan oleh insititusi pendidikan swasta
– kantin di sekolah rendah dan menengah
4.Bekalan tanah dan rumah kediaman
– pelupusan atau pemberian tanah oleh Kerajaan Negeri
– jual, beli dan sewa rumah kediaman termasuk rumak kos rendah dan sederhana
– jual, beli dan sewa/pajak tanah bagi kegunaan pertanian
– tanah bagi kegunaan awam seperti untuk bangunan Kerajaan atau tanah kubur
5. Bekalan emas
– Bekalan emas untuk tujuan pelaburan
– Bekalan emas tulen dari refiner kepada pembeli pertama untuk tujuan pelaburan
6.Perkhidmatan kewangan
a. Bank
– pendapatan faedah dari aktiviti pemberian pinjaman, pendahuluan, overdraf dan lain-lain kemudahan kredit
– pulangan dari uruseniaga pelaburan seperi dividen kasar dan keuntungan dari pelupusan asset kewangan
b.Syarikat insuran – premium insuran nyawa dan keluarga
c. Firma Broker Saham – penjualan semula ‘share buy back programme’

Jadual 3: Senarai perkhidmatan yang tidak dikenakan GST (pembekalan berkadar sifar)
1. Eksport
 – perkhidmatan yang dilaksanakan di luar Malaysia
– perkhidmatan yang dibekalkan secara langsung yang berkaitan dengan tanah atau apa-apa
- pembaikan yang terletak diluar Malaysia
– perkhidmatan yang dibekalkan secara langsung berkaitan dengan barang yang dieksport
– perkhidmatan yang dibekalkan secara langsung berkaitan dengan barang yang dimilki oleh orang di luar Malaysia
– perkhidmatan pembaikan yang dijalankan di kawasan FCZ
2. Pengangkutanantarabangsa dan ancillary services
– pengangkutan penumpang dengan menggunakan kapal atau kapal terbang (ke luar atau ke dalam negara termasuk peringkat domestik)
– pengangkutan barang dengan menggunakan kapal atau kapal terbang (ke luar atau ke dalam negara termasuk peringkat domestik)
– ancillary services (termasuk punggah masuk, punggah keluar, insuran, dan freight forwarding
3. Kawasan Ditetapkan – perkhidmatan dibekalkan ke Kawasan Ditetapkan
4. Perkhidmatan pelabuhan dan lapangan terbang
– perkhidmatan yang disediakan di pelabuhan dan lapangan terbang seperti pilotage, towage, surveying classification, pembaikan dan penyelanggaraan kapal, broking dan perkhidmatan pengurusan
5.Telekomunikasi 
– perkhidmatan telekomunikasi yang disediakan oleh pembekal perkhidmatan di Malaysia kepada kawasan di luar Malaysia
– perkhidmatan roaming antarabangsa
6.Agen Skim Bayar Balik Pelancong – perkhidmatan yang disediakan oleh agen Skim Bayar Balik Pelancong
7. Perkhidmatan yang di sediakan oleh kelab, persatuan, kesatuan dll
– kemudahan yang dibekalkan oleh kelab, persatuan, kesatuan, persatuan professional kepada ahli mereka

* Sumber: Kementerian Kewangan (MOF) dan Kastam DiRaja Malaysia (KDRM)

Friday, May 3, 2013

RED VELVET CAKE


Assalamualaikum dan salam Sejahtera...
Kek yang dah lama dalam senarai dan dah terkeluar dari 'musim'..  bukan teringin nak makan tapi teringin nak buat.. bila dah buat baru lah rasa puas n kononya hilanglah stress berkerja tu.. resepi saya copypaste dari DUNIA DAPUR KAMA.. terima kasih pemilik resepi asal n juga kama yg telah memanjang2kan resepi ini..

KEK RED VELVET

Sumber : Kak Nor (AnNurBeauty)
Bahan2 :

250g tepung kek (guna tepung gandum biasa campur 1st baking powder)
1/2 sdt garam
15g serbuk koko @ 2 sb serbuk koko
113g butter @ 1/2 cawan butter (guna 1/2 dari 1 ketul butter 250g)
160g gula kastor
2 biji telur -gred A
1 sk esen vanila
240ml @ 1 cawan buttermilk  - jika tiada, kita buat sendiri
1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka - untuk buttermilk
2 sm perwarna merah @ 4 sm serbuk perwarna merah
1 sk cuka
1 sk soda bikarbonat

#Cara membuat buttermilk
Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon dgn sukatan yang sama.

Cara membuat kek :
Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter. Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.

Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2. Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung) 

Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati. 

Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak. 

Sejukkan di atas redai kemudian belah 2 atau 3 bahagian.

 Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese bersama bahan2 lain dan putar sehingga smooth dan sedikit pekat ( agak2 kepekatannya dah sesuai utk disapu pada kek ) Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka. 

Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda.



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin