Friday, July 31, 2009

Menangggggg... n Terima Kasihhhh...KedaiGambarKami..

Yesss... Syukur Alhamdulliah.. terpilih bertuah... kalau dah nak jadi rezeki.. memang jadi rezeki kan...suka2 n mcuba tuah di Give Away KedaiGambarKami.. pic kat atas tuh.. ialah hadiah yg bakal diterima...hadiah utama gitu... sukeeee sangat nih... terima kasih tak terhingga untuk CguFly n Catlina yer.. smga part time bisness di KedaiGambarKami nih berkembang maju.. Akak sentiasa mendoakan kebahagian untuk kalian sekeluarga n murah rezekiii... untuk rakan2 blogger yang mungkin ada tuah selepas nih.. jangan bersedih.. yang penting ialah ikatan persahabatan yang terjalin... tq againnn...
kipnap budak tecik nih lagi... rajin e-ein rajin..rajin baca buku... bila beso nanti jangan jadi cikgu..hehehe.. jadi doctor yer...

Mini Pizza..

Sementara mata menjamu Pentas Akhir Anak Wayang.. mulut mengunyah pizza versi sempoi yg masih panasss... jarang dpt tgok anak wayang nih.. tau2 dah final.. so layan jer lah mata.. dengan perut yang dah kenyang.. klau boring .. cepatlah pejam mata nih...
sebelum masuk oven... topping sosej, tomato, capsicum, cendawan, cheese...

sedia untuk dimakan..

Orange Juice

Cuaca panazzz hingga ke petanggg.. terasa kesegaran tekak nih bila dapat meneguk segelas juice buatan sendiri nih.. no tapis2.. blend n terus terjun ke gelas... kaya dengan serat fresh oren lagik ... n bagus untuk sesiapa yang ada ada masalah penghadaman... lawazzzz....

Jagung lagiii...

Sana sini ada jagung.. dan kat sini ada jagung lagikk.. baru kukus..panaz... panazzz... biji2 jagung ni tauke care 4 dah tolong tanggalkan dari empulurnyer..belek2, msuk troli, bayor n balik.. kudapan anak beranak di petang ari...

Wednesday, July 29, 2009

Ubi Gorengggg...

Ubi goreng pun nak masuk bloggg..memang gilossss ... tak da cerita & aktiviti yg menarik nak dikongsi.. selain cerita ubi goreng ni kot.. rasa tak sabar menunggu hujung minggu..bukan nak bersoping tapi nak melangsaikan beberapa menu yang sedang bersarang di kepala nih.. gara2 mengendap dapur kaki msk.. first ..dah terasa nak mkn soto pulak..hana yg stat tayang soto rasanyer ...pas tuh ros onigiri pulak tayang soto BP pas tu ita pun ambik bahagian dgn soto muar.. mmg ngences bebenor nih.. soto satu hal.. hal-hal lain pun ada jugak.. esok baru khamis... lama nye nak tunggu hari sabtu... jom makan ubi goreng cicah sambal tumis mmg best.. tapi kusss semangat.. malass nyer.. so layan dengan sambal kicap jer.. ubi mentah sumbangan kak kiah n lili.. tq geng...

Monday, July 27, 2009

Bingka Pisang

My favorite... resepi olahan sendiri.. tekak nih mmg kata sedapp.. siapa lagi nak puji kan.. syamira pun suka kuih patriotik nih.. aimman pulak pandang sepi jer. ..maklumlah tekak western.. kuih2 patriotik nih mmg tak di layan.. pisang kapas sumbangan birasku kak uji.. tq kak uji...

Bahan2
1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*

Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..

baru keluar peti ais... potong ... untuk minum petang...

Jelly Kelapa


Jom makan... projek mlm ahad semalam.. otw blik ke rmh.. terserempak pak cik menjual air kelapa.. teringat resepi K Nur.. beli sebiji dan minta pakcik tuh belah n keluarkan isi kelapa muda nyer sekali.. dpt ciput jer isi kelapa muda tuh.. RM 2.00..TQ Knur berkongsi rspi.. sy copy paste yer...

bahan2..
1 paket agar2 serbuk (10gm)
2.6 liter air kelapa ~ k.nor guna air dr 3 bj kelapa muda isi kelapa muda
11 sudu gula ~ terpulang pd citarasa masing
23 helai daun pandan

Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.Padamkan api.
Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.# sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi, bolehlah ditambah dgn air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.

berangan nak mkn jelly balik skool hari ini... mesti besttt.. sejuk jer gitu.. but... blik skool hari ini mmg dalam kesejukan.. kene hujan.. basah kuyupp.. ngoyossss... plan tak menjadi...

Sunday, July 26, 2009

Udang Lemak Cili Api

Sana sini ada tayangan amal udang.. hari ni nak ikut serta join the club juga ...untuk dinner ... udang masak lemak cili berapi.. ramai yang dah biasa masak2 lemak begini kan.. kelainan hari ini.. cuma saya tambahkan daun limau purut..okey jugak..

Breakfast...

Breakfast pagi tadi.. sosej, scrambled egg n kacang panggang..

Friday, July 24, 2009

Mexican Bun...

Utk buka puasa jugak.. kemaruk meroti dah sampaiii... hasil mngendap dpur hana hari nih.. hehehe.. menggunakan resepi cikwan.. lepas ni kene lah bertegur sapa dgn cikwan ek.. maklumlah selalu jugak mngendap dapurnyer.. malu nak menegur.. tq cikwan n hana.. nak minta izin copy rspi .. untuk di kongsi bersama kwn2 lain..

Bahan doh:-
60gm gula halus/ 300gm tepong roti/ 2 sudubesar susu tepong (anlene/low fat)/ 1 biji telor(saiz kecil)/ 30gm butter lembut/ 2sudukecil yis kering/ 140ml air (suam2 sikit=doh cepat naik)

Cara:- Sebatikan kesemua bahan kering, masukkan telor dan air, uli hingga menjadi doh kasar kemudian masukkan butter, uli lagi hingga adunan licin , lembut dan tidak lekat ditangan. Bulatkan dan tutup dengan plastik, penaikan doh 2xganda (biasanyer saya tunggu 2.5xganda). Setelah itu tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin didalamnyer dan uli sedikit. Bahagikan kepada 10 biji. Ambil sebiji dan masukkan filling kemudian bulatkan semula kemas2 dan susun diatas loyang bakar. Tunggu doh mengembang 1x ganda@ 1.5 dari saiz asal tadi sebelom dipaipkan toppingnyer.

Topping:- 60gm butter lembut/ 50gm gula halus/ 1 biji telur/ secubit garam/ 85gm tepong gandom/ 1 sudubesar nescafe larutkan dgn hanya 1 sudubesar air panas/ 1 sudukecil esen kopi
Cara:- Whisk butter dan gula hingga hancur masukkan telor , kacau sebati. Masukkan larutan nescafe dan esen, sebatikan lagi. Akhir sekali masukkan tepong dan gaul rata2. Masukkan kedalam plastik bersih, ketepikan hingga tiba masa untuk digunakan.


Filling:- biasa guna 10gm cream cheese saja..(guna butter shj..)
Tips yang selalu saya gunakan:- Paipkan topping seperti lingkaran ubat nyamuk hanya separuh dari atas kebawah bun supaya topping tidak bnyk meleleh kebawah. Saya bakar pada oven 175'c di rak tengah oven selama 15-20minit selepas oven dipanaskan 10minit



sedang beradu di BM..

toping ala2 lingkaran ubat nyamuk...


roti inti butter jer...
mama roti... bukan papa roti..

Daging Merah Ala Thai

Lauk untuk berbuka puasa hari ini.. tak tau lah walaupun penat semangat nak mmsk tu berkobar2 tak tentu hala.. so mncuba resepi jeezy di MYR.. Tq jeezy n MYR berkongsi rspi.. n minta izin copy rspi ni...

Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
Sedikit sos tiram
Sedikit sos ikan (thailand mari)
Sedikit sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)


Cara-cara
Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.
Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris


Bubur gandum plus jagung plus kacang merah..

Dessert untuk buka pose hari ini... rebus biji gandum hingga kembang, masuk jagung, msuk red bean (ready made dlm tin yer..).. gula n garam secukupnyer..last sekali santan..

Nasi Ayam

Menu buka pose semalammmm... hari ni pun pose lagik... lum dpt menu lagi nih.. nak kene gi ronda2 dulu.. pas tuh baru dpt semangat n idea.... idea nasi ayam ni dpt dr dapur ros onigiri tuh.. tpi ros buat nasi ayam hainan..kat rmh nih klau ayam rebus2 alamat nyer tak di jeling pun.. so lepas rebus kenelah goreng.. baru lah tak cukup nasi n ayam pulakk.. tq ros berkongsi rspi..

Birthday Boyyyy...

Entry tertunggakk....... 19 Julai 2009.. aiman dah 15 tahun....
Tak sempat nak msk ape2.. so layan menu KFC n kek kedai Emas BP..lokasi makan minum bertempat di kampunggg...
Semoga abang gembira, sihat, murah rezeki, mjadi anak yang solleh... n cemerlang dlm PMR..amin

Wednesday, July 22, 2009

KedaiGambarKami Give Away..

Mencuba nasibbbb.. manalah tau klau dah rezeki ..maka jadilah rezeki.. betulkan cat n cgu fly.. kihkihkih..mudah jer mnyertai give away KedaiGambarKami nih.. bak kata bebdk sekarang senang gillerrr... yang bertuahnyer seorang jer ke cat .. tak ape lah.. untuk suka2 jer.. yg penting ialah ikatan pershabatan n silaturrahim kan.. tak bertuah pun tak pe.. tak kecil hati .. uwaaa... sesiapa yg nak join n n nak tau peraturan n syarat pertandingan boleh klik di SINI.. oooopp... cepattt...
Selamat Mencuba Nasibbbb...

Monday, July 20, 2009

Apple Bun

Jom mangan roti GENDONNNN...

dah lama tak meroti nih.. bukan malas tapi merajuk tau.. sian selalu mrajuk tak pernah pun kene pujukk.. sendiri mau ingatlahhhh.. kat rmh nih klau buat roti 'biasa2' mmg tak da org nak layannn.. maka terkulat2 sipembuat nak mghabiskan.. mmg teruja nak menerai pelbagai roti yg telah di show off kan oleh kaki2 msk sekelian.. so terbekenan rspi ros onigiri aka tokey roti fames tuh.. kali nih mmg ilmu telah mjadi n licinnnn licauuu dikerjakannyer... rspi CP dr dapur ros yer.. TQ ros .. akak mmg selalu mngendap dapur ros.. tpi lum pandai nak tinggal jejak.. siannn.. kene blajo lagi nih..

SOFT BUTTER BUNS CHANNEL
Sumber: Chanel2004
Bahan-bahannya
250 gram tepung high protein/ tepung roti
50 gram tepung superfine
50 gram gula kaster 1 sudu teh garam
2 ½ sudu besar tepung susu
1 ½ sudu teh yis
1 biji telur (kecil)
30 gram mentega, dilembutkan pada suhu bilik
140 ml air

Untuk Glazing
1 biji telur, dipukul sedikit
Mentega cair, untuk sapu atas roti

Cara-caranya
1) Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh.
2) Masukkan mentega dan uli sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 2 jam.
3) Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. Biarkan ia seketika selama 10 minit. Kemudian bentukkan roti dan boleh anda isikan inti mengikut selera masing-masing.
4) Atur roti yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi yang telah dilenser dengan mentega dan disalut dengan sedikit tepung. Perap sehingga roti naik dua kali ganda.
5) Panaskan ketuhar pada suhu 200 degree C. Sapukan roti dengan telur dan bakar selama 15 minit atau sehingga kekuningan. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega cair.
6) Sejukkan roti selama 5 minit sebelum disejukkan diatas redai.







roti berinti epal.. ( plan nak buat pai epal mcm di dpur kzai tuh.. so jadi inti roti pulakkk)...

Sunday, July 19, 2009

Aneka Donut

donut...utk bekpes ... hr ni boleh pilih mana2 yg bkenan.. 3 versi..
versi coklat plus coklat rice

versi ori.. bedak gula ising..


sambil buat keje skool..........

Fried Noodles..

Tumis bwg besar n bwg putih, cili padi yg telah dikisar/tumbuk ...msuk garam.............. msuk udang,....... msuk telor..... msuk noodle yg telah dicelur n sayur2an kegemaran.. gaul .. angkat.. dah siap....
noodles yg digunakan...

Saturday, July 18, 2009

Puding Laici Dangdut

Jom kita berdangdut... rspi dr dapur kak ummi kuantan.. tuan punyer rspi asal kak hanieliza.. dah byk kali buat puding nih.. mmg sedapp.. espc. time blik sekolah.. penat.. haus..lapo.. terus buka peti ais.. n mengadap puding nih dulu.. TQ kak ummi n kak hanieliza..

Bahan2
10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici (asingkan airnya)
1 tin susu cair
Cara-Cara:-
Masak agar-agar hingga mendidih.
Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
Kemudian sejukkan dalam fridge.
Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

Ayam Paprik

Masak2 ari tuh..hari ape ntahh.. rspi main belasah jer ..potong2, campak2, n tambah ape2 yg patut..smpi rasa puas ati.. yg penting mesti ada ayam.. pas tuh daun limau purut n serai..

Thursday, July 16, 2009

Syukur Alhamdullilah....

4- 5 hr kami sebahagian adik bradik n anak branak berulang alik ke Putra Specialist Hospital Batu Pahat.... n episod berakhir pada hari ini..
My father sbelum menjalani pembedahan.. pjg kisahnyer.. dari kasih sakit, kisah klinik kerajaan, hospital kerajaan, kisah adik bradik n mcm2 ada.. n semoga semuanye udah selesaiiiii...semga abah terus sihat...

' ole-ole'... dari putra specialist hospital...
Petang.. selepas pembedahan.. sempat posing2.. bila dah rmai2 ...mcm2 cete keluar.. kami berkumpul disini hingga mlm.. semoga emak n abah terhibur dgn gelagat anak2 n cucu2 yg nakal2 belaka...

Sunday, July 12, 2009

Meehoon Sup

Menu dinner.. sempoi jer..dah lama tak buat meehoon sup.. sedap juga.. yg penting mesti ada sambal kicapp.. dah utk hari ni.. nak balik kg kejap...selamat berhujung minggu...


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin