Sunday, February 28, 2010

Sekitar Majis Perkawinan di Meru,Klang...

25 Feb..bertolak dari BP pada hari jumaat ..jam 230 ptg.. singgah di Restoran Jejantas Melaka.. makan2.. tak da yang menarik sangat di sini.. mknan biasa2 saja.. takat kenyang jer.. rasa mmg 'out' ...dah lama tau.. tpi saja2 nak singgah.. mana lah tau ada perubahan kan.. sampai Meru jam 6 ptg.. malam.. walaupun mak saudara dah menyediakan rumah utk menginap.. oleh kerana kami datang dari BP dalam bilangan yang ramai.. so saya memilih utk menginap di hotel berdekatan.. bukan sombong.. tpi heheheh.. tak tau la apa nk kata eh.. 2 jam juga meronda malam dalam cuaca hujan.. jam 10 mlm.. check in di Comfort Hotel.. walau pun tak comfort mane pun..tak pe lah.. lena juga tido...
sarapan pagi di rumah pengantin.. mewah betul makanan.. martabak, roti canai. popia, nasi lemak n kuih hijau kuning tuh..
pas tuh dalam kul 11 pg..menu ayam golek n dgn berbagai lauk pauk yang lain..
kul 2 petang ..kambing bakar pulak.. org berebut2 brgambar dgn kambing.. my dear HB sibuk nak brgmbar dgn kambing pulak..
menu kul 4 ptg..bubur chacha n pau.. sapa lagi yg paling rajin tuh.. bujang ku Aimman..
pengantin..
cendolpulut durian, ice cream.. jambu n pisang

Friday, February 26, 2010

Blueberry Cheese Tart

Tiada ribut .. tiada hujan.. tengah kemarau.. tetiba teringinn nak makan cheese tart... mmmm sedapp n puas hati.. dengan filling yang enakk...

BLUEBERRY CHEESE TART
Source: Kak Rinchan

Bahan-bahan:
Untuk doh pastri
250gm butter
80gm icing sugar
2 biji telur
440gm tepung gandum
1 teaspn esen vanila

*Resepi asal separuh drp resepi di atas, che'pah gandakan dapat 70 tart saiz medium

Kaedah penyediaan:
1. Satukan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh.
2. Ambil sebahagian kecil doh dan tekankan dalam acuan tat. Sila rujuk gambar di atas.
3. Cucuk-cucuk pastri menggunakan garpu dan bakar doh pastri selama 8-10 minit atau sehingga separuh masak pada suhu 175 darjah cel.
4. Sementara itu sediakan bahan isian cheese.

Filling
Source: Kak Mas

250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

Blueberry filling

6. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
7. Pipekan cheese dlm pastry dan sudukan 1/4 sudu kecil blueberry. Buat corak ikut suka.
8. Bakar 180C dalam 5-10minit. Angkat.

Sukantara 24/25 Feb...

Bertugassss ... menjadi deejayyyy dzanaFM.. hahahaha.. tugas sukantara sebagai pengelola peserta untuk acara sukantara yang berlangsung selama dua hari.. TQ kepada semua rakan guru dan pelajar yang telah memberi kerjasama penuh sepanjang program..
lontar peluru...
menunggu gilirann...

Thursday, February 25, 2010

Chocolate Oats Crips..

Cookiesssssssss pulakk... cookies yang sangat sedapp.. tak caya.. cubalahh.. tak menyesal punya...cuma menyesal coz cepat abiss... hihihi.. rspi dari dapur maklang azie.. tq maklang..

Chocolate Oats Crips
Sumber : Koleksi resipi oats
Bahan
130g tepung gandum }
30g tepung jagung }
20g serbuk koko } ayak
½ sk serbuk penaik }
¼ sk serbuk kulit kayu manis }
¼ sk garam
90g Quaker Oat Segera
200g mentega
120g brown sugar
½ sk esen vanilla
Cara
1. Masukkan kesemua bahan yang diayak tadi dalam bekas.
2. Masukkan garam dan Quaker Oats segera dan gaul rata.
3. Pukul mentega, gula, vanilla sehingga gebu.
4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
5. Uli hingga kental. Canai doh di atas papan yg ditabur sedikit tepung.
6 Potong atau terap dan letak atas dulang.
7 Bakar dengan suhu 160 selama 12-15 minit atau sehingga rangup.

Nota
sy tambahkan 50 gm badam cincang dan bakar pd suhu 170 ..25 minit..

Wednesday, February 24, 2010

Agar-agar Santan Gula Merah..

balik jalan2 penang... dari dapur kak watie.. angkut rspi.. tq kak watie.. sesuai dgn cuaca panas skrg ni..

Bahan-bahan:
  • 10g serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/4 cawan gula putih
  • 1150 ml air
  • 120ml air campur 1 paket santan Kara ( sy guna 100ml santan kotak cap ayam)
  • 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
  • secubit garam
  • 1 helai daun pandan
Caranya:

  • Masak air dengan gula dan daun pandan (kalau guna gula merah cap bintang tak payah tapis)
  • bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
  • Kecilkan api
  • kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih
  • Tuang kedalam acuan yang anda suka
  • Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk!

Tuesday, February 23, 2010

Milo Fuze plus Nescafe Ais Blended...

haussss.... blik jalan2 jepunn... inspirasi dari hana...... tq hana...

Monday, February 22, 2010

Sambal Tumis Telur Cemplok..

masak2 sempoi petang tadi.. dengan kepala pening2 lalat balik sekolah teringat sambal tumis telur cemplok di dapur mama hawa spore yg vogue tuh.. sambal ini mmg sentiasa mendapat permintaan tinggi di rmh ini.. sebelum along n misi fmina tu buat soalan.. kita nak jwb dulu.. menu ini dimasak tidak menggunakan PC yer.. hihihi.. makan bersama udang goreng n ulam timun...

sambal tumis telur cemplok...
udang goreng.. dengan minyak masak... hahaha..

Sunday, February 21, 2010

Popia..

Popia .. inspirasi dari dapur ros.. tq ros.. popia yang kemarau carot.. tokeh carot masih beraya lagi .. so nmpak lebam jer.. yang hijau2 tuh capsicum ganti carot.. jom makann...

Saturday, February 20, 2010

Multifuntion Pressure Cooker againnnn...

Jom goreng mee hoon...
SETTING MODE STIR FRY .. fry lah segala perencah n aksesori yg patut... perasakan garam gula.. dah puas hati masukkan mee hoon.. sayur n kacau rata
tambah 1 cwn air. . n SETTING MODE STEAM .. 3 MINIT.. dah siap..
berbaloi masa.. promosi sehingga hujung Februari ni.. kemudahan mmbayar 4x..harga pasaranRM 695.00.. mmber price lebih murah.. so kene join laa..hihihi.. berminat boleh email za_na66@yahoo.com

Friday, February 19, 2010

Rich Oreo Choc Brownies

yesss.. sudah menjadi.. lihat lah pandanglah.. selepas berpandang2 di dpur alongroz, hana, ika n ayu.. mmg sedap brownis nih.. terasa segalanya.. mmg oreo.. TQ alongroz coz berkongsi rspi yg hebat ini.. resepi copypaste dr dapur Alongroz HomeKreation.. sayang alongg..


(Makes 8" sq)
INGREDIENTS:
225g/8oz Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs
1 tsp Coffee Powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar
60g Flour*
40g Cocoa Powder*
1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together)
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour
(1 pack = 137g but no need to be so accurate)

METHOD:
1. Melt chocolate & add butter.
Stir until smooth.

2. Whisk eggs, coffee, EV & sugar until smooth.
Add in chocolate mixture & stir well.
Fold in flour mixture until well mixed.
Finally fold in Oreos.

3. Bake 170C for 45 min.

Wednesday, February 17, 2010

Keria Keledek


jom makan....

Electric Multifunction Pressure Cooker..

baruuuu... keluar kotakk.. n testing..testing.. testing.. produk Amyway...multifunction.. high pressure/low pressure/ stir fry/ slow cook / steam/warm/reheat... sapa2 berminat boleh hubungi saya.. heheheh...

testing .. nasi tomato.. masa memasak 7 minit.. semua jenis nasi .. baryani, nasi lemak putih.. ijau ..hihihi.. nasi putih ... dsb ...tak kira byk ke sikit tetapi semuatnya masa memask 7 minit..

ayam mask merah juga... anggaran 15 minit masa memasak...

Tuesday, February 16, 2010

Jalan2 KL.. n Gong Xi Fa Cai...

Ahad.. jalan2 tak terancang... tetiba jer boleh sampai KL pulakk...
mood Beijing jap... di Berjaya TS...
hari isnin.. ank2 murid STPM 2009 call nak beraya kat rumah pulakk.. ayaaa.. sapa punya rayaa.. ada tetamu nk datang rumah.. so kene prepare se adanya.. kkdg tetamu ni pembawa rezeki.. kehkehkeh.. memang melimpah ruah rezeki limau tahun ni..
menu sempoi jer..

bersama guru kesayanganlah kiranya ni ..kihkihkih.. smga semuanya mdpt best result STPM nanti.. berdebar jugak menunggu ni..

Sunday, February 7, 2010

5 - 6 Februari.. PRA U CAMPING 2010..


Tired but enjoyedddd... setelah hampir sebulan merancang n mengurus pelbagai hal.. akhirnya Syukur Alhamdullilah perkhemahan F6 ini telah berjalan dengan lancar dan jayanya.. semga perserta2 yang terlibat berasa puashati n mendapat pengalaman yang bermakna n mjadi kenangan terindah.. Ucapan berbanyak Terima kasih untuk barisan pentadbir SMDKBL khasnya Tuan Pengetua yang dikasihi En Abu Bakar Sidek bin Kasbi dan En Zaini bin Ahmad atas sokongan moral dan nasihat yang diberi.. Ucapan terima kasih juga buat semua rakan guru F6 yang telah berkorban masa dan tenaga untuk menjayakan program ini.. Pn Hjh Hapidah (PK Tg 6), En Md Ayub, En Mazlan, En Khairul,Pn Sumitha, En Yeo U Seet, En Ang Yan Hai, En Yung See Boon, Pn Ngo Kim Mey, Pn Mariatu, Cik Hjh Noraini, Pn Julia dan Pn Hasnah. Juga tak lupa Pengurus Kem Desa Embun Sri Pengkalan, Pt Kuda , semua fasilitator dan En Ghani, terima kasih...
majlis penutupan rasmi...

ikhtiar hidup.. masak nasi...
ubi bakar...
Team kembara desa...
ikhtiar hidup.. memanggang ikan keli
masak nasi
badang dengan ubi kayu...


gergaji kak.. gergaji..
ikhtiar hiduppp.. api tak hidup2..
tangkap ikannn..
kolam ikan..hihihi
senaman pagi...
juri2 asperiasi seni..
bersama pengurus asperiasi seni.. kenapa la buzy2 pun badan ni boleh gumukkkkkk...
asperiasi seni 1 Malaysia
bbQQQQ....

huhuuuuu... siann.. sakit gigi....
Cikgu Ayub...menghidupkan arang biar sampai bara...
solat berjemaahhh..
LDK .. team PBSM
Merempuh halangan.. geng2 pengecut..
ooooppp.. booommmm
yessss.. selamattttt..
halangan lagi... basahhhhhh
lunchhhh...
geng tak cukup makannnn...
lunchhhhh...
team pertandingan membina menara...pengakap laut kelana
pertandingan pertolongan cemas..
mcam cemasss...
mangsa paling bising.. aiiiyaaaaa...
pertandingan kawat kaki..team JPA
team PBSM
pertandingan mendirikan khemah..



bertolakkk ke kem..
team JPA dgn menara
taeam pengakap laut kelana ...
team PBSM
geng guru perempuan f6 ....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin