Friday, December 31, 2010

Aiskrim Goreng

Projek lama yg dah terpendam.. semalam bila terpandang di blog Catlina terus ke dapur hana selongkar atas n bawah..hihihi.. mmg teruja utk mencuba ais krim goreng ni. sebelum ni pernah makan di sebuah warong sebelum jambatan Tongkang pechah tu.. biasalah bila makan.. saya akan membelek2 n dgn rasa tak malu n ringan mulut terus bertanya makcik yg mgoreng ais krim ni.. berpandukan rspi di dapur Hana n saya mengubahsuai sedikit rspi ini.. Saya CP resepi dari dapur hana yer.. terima kasih dik ina n lina.pg..

Bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak
  • Cara-cara:
    1. Lembabkan roti dengan air /saya gelek jer roti tu..
    2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
    3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
    4. Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)./saya guna cawan plastik .. idea dari catlina..
    5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
    6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.
Roti putih... digelek sedikit utk mendapatkan roti yg sederhana padat....
Letakan aiskrim pilihan... kebetulan ada 2 box aiskrim di peti ais.. sukenya...
aiskrim lava coklat
Tangkupkan kepingan roti tadi dengan kepingan roti lain di atas aiskrim ...lupa nk snap pic pulak.. lepas tu ambil lah cawan (sesuaikan dgn saiz roti) tekankan atas roti .. sehingga menjadi seperti di bawah..terus simpan dalam bahagian bhg dinginbeku peti ais..
Lebihan tepi2 roti tu jgn di buang.. hihihi.. boleh buat puding roti pulak lepas ni..
aiskrim roti yg telah siap.. saya dpt 12 keping.. simpan semalaman sebelum di goreng...
goreng dalam minyak yang panas.. sebaiknya bila minyak dah panas terus masukkan aiskrim ni dlm kuali.. balik2kan hingga kekuningan.. n siap boleh terus di makan...
sangat yummyyyyyyy... jom makan aiskrim goreng di petang jumaat yg indahhhh...

23 comments:

alinac lover said...

nakkk try la psni

hana said...

arghhhhhhh sini sejokkkkkkkkk tp klu dubagi pree nganga ajerrr! haha....... gud idea tuh kak!

nba-Nur said...

Wah sedapnya.. Thanks kak.. sebab share.. Nanti if Nur dah cuba Nur tayang kt blog ye.. Tq kak atas ucapan di shoutmix Nur.
Teringin nak jumpa akak.. camne nak contact ek?

CatlinaFly said...

waahhhh expresssss nye...lawa aiskrim akak..ada lagi sikit dlm peti sejuk malam ni jugak sy gowengggg !!sejuk pun sejuklah tak kiraaaa! hehehe

Nieza said...

wah sedapnya kak...lum pernah buat lagi tapi dh pernah mkn kat kedai nasi kandaq dulu....bolehlah try nanti..:)

Nora Shahaira said...

la..begitu saja ka..?mantap..leh try..

lina_pg said...

tq sudi cuba rcp eskrim goreng ni.sedap kan?

Misz Yuyu said...

nak try! =)

HomeKreation said...

Salam dik Zana. Kita pun dah buat sebab terinpirasi tengok zana berulang2 buat ni....sodap, cam kat kedai...hehe.

Sally said...

Salam kak Zana,
ler rupanya senang jer nak buat eskrim goreng ni..nak cuba la..

Sally said...

Kak Zana,
lupa nak tanya..lembapkan tu macamana caranya..renjis air skit ker cleup dgn air?

AliaNajwa said...

omg,i'm gonna try this!=)

'Aishah Jauhara said...

Salam.

Minta izin nak share di blog ye :)
TQ~

wawazidanne said...

sya share yer....nak try pas ni...tq

wawazidanne said...

saya share ni resipi...nak try...

wawazidanne said...

wawazidannne@yahoo.com
saya share ni resipi arr...

seqyun said...

Tq so much 4 da recipe.dh buat smlm & ari ni..best sgt2..hubby yg x sabar2 nk mkn.pastu soh buat byk2 lg..hehehe..anyway 2 thumbs up la...

yaqut hulaif said...

luar biasanya resepi nie.

Cikgu Yus said...

Assalam...saya dah try resepi nie. saya juga share di blog saya. terima kasih sangat2...sedap.

http://yus-mysmallitleworld.blogspot.com/2011/07/hi-korang.html

ungu karmila said...

cmner roti tu leh lekat?
saya wat xjadi la...
bile xjd tension jerk..

Akim Iqbal said...

boleh buat dekat isteri nanti :)

mommynana said...

Haha best! I will try! Byk btol nk try bln pose nih. :D

Cikna said...

Sedap&simple, dah goreng kne mkn cpt2 kalau x ti xsdp........;-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin