Tuesday, December 21, 2010
Ubi Ungkep
Selain di rebus, digoreng,dibuat kuih... kalau mahukan kelainan..ubi juga boleh di masak dgn cara ini.. rebus n berempah..boleh juga gunakan serbuk kari utk menggantikan ketumbar.. tpi saya lebih suka guna ketumbar..
UBI UNGKEP
Sumber : Inspirasiku
Bahan2
1 kg ubi - potong spt nak merebus n bersihkan..
4 sb ketumbar*
3 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih*
segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
sedikit kunyit
garam secukup rasa.
Sedikit minyak untuk menumis
Cara2.
1. Tumbuk bahan*.
2. Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
3. Masukan ubi dan gaul rata
4. Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
5. Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
6. Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
7. Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
ni buat sarapan pun sedap..
wah!!sedapnya!! xterpikir nk wat cenggini...
Post a Comment