Wednesday, February 16, 2011

Tiramisu Biscotti

TIRAMISU lagiiii... smlm nampak cik mimi mbuat tayangan, seblum tu kak nor ganu kita... cik mimi n kak nor guna biskut tiramisu.. saya mencari juga biskut ni .. tapi belum nak ketemuan agaknya.. yg melambak2 ada biskut marie jer.. so guna lah biskut marie.. kali ni saya letakan 4 keping biskut marie utk setiap lapisan.. biar nampak muai gitu.. rasa tetap maintain sedap.. tak terguris sedikit pun.. Resepi sy CP lagi kt sini.. terima kasih Noorsha .. juga umi_e MYR pemilik asal resepi

RESEPI TIRAMISU
Resipi Asal : umi_e, Myresipi

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )

  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek - guna biskut mery
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
  • Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cream cheese dan whipping cream
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 3 bahagian
  5. Susun 1 bahagian dalam bekas
  6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
  7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
  8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
  9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
  10. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...


Untuk yang guna biskut merie bagi menggantikan kek, boleh ikut cara dibawah.

1. Patahkan biskut dan celupkan 2 keping biskut kedalam air nescafe.kalau size biskut sama besar ngan dasar bekas, tak perlulah patahkan..
2. susun ke dasar gelas. gunakan sudu k... pastuh masukkan adunan cream cheese.
3. celup 2 keping biskut lagi ke dalam air nescafe dan susun molek² atas dasar cream cheese tu..ulang sampai penuh gelas @ bekas tu.. pastu leh ikut cara no 9 & 10 diatas )

yang ni untuk adik ku yang sedang mengidam ... di kurier oleh adikku yg buzy memanjang..

5 comments:

HaSue said...

huwaaaa..nak nangis nengok nihhh..sabar sue,sabarrr..nanti kak zana bg setengah loyang

Mas said...

waaahhhh..sedappnya...
nak join makan sekali....

Chik Mimi said...

wah berjangkit kat sini yer kak sedapkan kita punya dah entek nak mengendeng akak punya ler

Diana @ Melley Mey said...

terliur tgk nie.. wah tgk pun dah nmpk sedap nie.. belum lg makan tu... nak try buat ler nnt resipi nie.. suka sgt tgk

Mamasya said...

Salam Zana

Yummynya tiramisu tu...
licin pinggan
sotong bakar kat bawahpun nampak sedap...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin