Thursday, February 17, 2011

KEK PUDING KARAMEL 2..

Hajat hati nak makan kek yang beralun2 tu.. dalam pada tu terasa pula nak makan karamel.. bila rajin melompat dari satu blog ke satu blog gitulah jadinya.. Projek malam yang lepas.. kali ni buat versi lain.. versi berbelang2.. cuma lainkali saya nak tambah adunan karamel tu.. utk rspi ni rasa tak puas pulak makan karamelnya.. mungkin saiz loyang yang saya gunakan besar..untuk bahagian kek nya memang menjadi.. gebu n sedap.. terima kasih kepada pemilik resepi asal Pn Munira.. resepi saya CP dari dapur Teratak Impian.. terima kasih Kzai..

RESEPI KEK KARAMEL
Source : Pn. Munira
Bahan-bahan
(A)Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
  • >>tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
(B) Bahagian Atas
  • 1/2 tin susu cair FN (200ml)
  • 70gm gula kastor
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
(C) Lapisan Kek
  • 140gm tepung gandum
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45ml minyak msk@butter cair
  • 2sb susu pekat manis - resepi asal xde.yg nih anna tambah
(D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar

Cara-cara
  • Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.
  • Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
  • Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.(masa ni bolehla tambah susu pekat manis tu)
  • Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.
  • Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
  • Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
  • Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
  • Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.


12 comments:

Nieza said...

Assalam kak Zana...sedapnya kek ni...part caramel tu saya suka sgt..hmm..nk tapau sepotong..hehe akak, nanti siggah ambil award yer:)

Ida Ddapur said...

emmm..sedapnyer k'zana...pesen ni ida lum try lagi...huhu masuk list juga la..

Mas said...

sedappnya kek karamel ni,
mas dah pernah buat...cerewet sikitkan nak membuatnya...
tapi sangat sedapp kek ni..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam, tingginya macam twin tower, apa pun memang sedap, dan akan saya cuba buat. thanks.

KakAsma said...

rajinnnnn nyer cikgu buat kek nie..tengok step pun dah tau cerewet..kalau akak buat mesti tak jadi...sebab ada yg tolong nanti...InsyaALLAh ada keizinan nanti cuti sekolah akak balik kampung..boleh kita gader2...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Zana. Memang tak jemu mkn kek karemel nikan, lagi2lah bab karemelnya tu, keknya lak mcm span menyerap karemel tu.. hehehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Assalam..selalu nampak kawan kawan buat..memang teringan nak buat tapi ada pulak penyakit "M"..kita tumpang lalu tengok jer la..

Nora Shahaira said...

dah lama nora tak buat..kak, nora dah berjaya buat roti pg tadi..tak payah uli sungguh-sungguh rupanya..hahahah

Chik Mimi said...

kak naaaaa wah dah ade kat sini kek ni nakkkk sy males nak menggodeknya

dZana said...

to nieza.. sy pun suke part karemel.. lainkali nk double kan karemel tu.. tq nieza.. nnti akk ambil yer..

to ida.. akk pun 1st time buat pesen ni.. tak megecewakan..

to mas..mmg cerewat.. kt part putih telur tu.. silap2 tk menjadi..

to paty.. tq paty..

to kaksma.. rajin sikit jer kak.. tak sabar nk dukung umar.. bila balik beritau yer..

to sri.. betul tu.. rasa nk buat lagi.. tpi bdn mcm tk larat pulak.. tk puas mkn.. hihihi

to Nazrah.. tk pe tgok dulu.. lama2 nnti tergoda pulak..

to Nora..tahniah nora..bertmbh gebu lh seisi krga hendaknya.. hihihi

to Chikmi.. tak pe.. tgok2 jer dulu.. bila dah teringat2 tu kene lah buat .. baru boleh tayang.. hahaha

openid said...

Salam Kak Zana,
Pernah buat kek ni..pernah buat... sedapppp kan kan kan... tp kek akak nampak jauuuhhhh lagi gebu. terliur den.
Ijan

Amie said...

ada lagi ke kek tu...terliur kami ni ha....minta semulut boleh...he he

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin