Wednesday, February 2, 2011

POTATO WEDGES

Acara memanaskan dapur hari dimulakan dengan ... kentang goreng berpotongan wedges.. betul ke ni.. dan digayakan bersama jalapeno cheese yang di oder dari Ummi Cheezy House.. jom sarapan..
Potato Wedges My Style..
Bahan:
5 biji kentang kulit nipis saiz sederhana
sedikit garam
4 sb tepung gandum
sedikt serbuk kunyit dan garam
minyak untuk mengoreng

Cara2
1. Bersihkan kulit kentang... klau nk buang kulit pun boleh..
2. Potong bentuk baji
3. Rebus separuh masak n masukkan sedikit garam.
4. Buang air rebusan dan sejukkan
5. Bancuh tepung, garam, kunyit bersama air.. agak2 adunan tepung menyaluti kentang.. tak perlu pekat sangat.
5. Goreng dalam minyak yg banyak dengan api perlahan.. boleh guna 'deep fryer' .. saya tak da deep fryer.. so saya guna periuk kecil untuk mengoreng.. itulah deef fryer saya selama ini.. hihihi.. idea dari kawan2 jugak..

roti gulung sosej .. saya guna Cream Crakers Jacob yang dihancurkan untuk menyaluti roti gulung ni.. mudah jer kan.. resepi boleh tengok di SINI..
lepas goreng PW sambung goreng Roti Gulung Sosej...

6 comments:

indahhouse said...

Salam kak zana,
Cedapnya potato wedges tuang cheese jalapeno!! yummy!
Teringin gak nak beli... hihihi...

Ida Ddapur said...

slm k'zana....lamanyer dah tak mkn wedges ni.....huhuhuuu, nmpk sedapnyer, tambah2 digandingkan dgn cheese tu..

HALAMANKU said...

Salam KAk Zana.. aritu erma wat gak..mmmm sedap.. tgk cheese akak tu.. fuh syedapnyer...

Nora Shahaira said...

ala...ingatkan kak zana nak ngajor cara buat cheezy nyer..anak n abanhnya menjilat kalo dapat benda ni..

Nieza said...

sedapnya kak...terliur dh saya kat sini...mabeles tul cheese tu:)

AZLITA AZIZ said...

salam zana...
ni anak2 tak leh tgk ni... nanti semua suruh buat...
mak dia tgk pun dah terliur dah ni...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin