Request syamira pulak.. guna stok yg ada dalam esbox..inspirasi drp mat gebu n ubahsuai ikut apa yang ada .. TQ mat.. n rspi asal boleh dapat di sini
BAHAN DOH :
BAHAN DOH :
500 g tepung roti( guna tepung gandum...)
250 ml air suam
10 g yis segera
1 camca besar gula halus
4 camca besar mentega
1 camca teh bread softerner
1 camca teh bread improver
BAHAN SOS:
1 biji bwg besar ,potong dadu
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji tomato, potong dadu
5 sb sos tomato
5 sb sos cili
sedikit serbuk lada
sedikit piza seasoning
(tumis bwg putih, bwg merah hingga layu masuk yg lain2, kacau sebati hingga masak n tutup api)
BAHAN ISIAN :
2 biji tomato , hiris nipis
2 biji tomato , hiris nipis
6 batang sosej ayamas, hiris bulat
10 kuntum cendawan butang, dihiris
1/2 biji red capsicum
1/2 biji green capsicum
Keju Mozarella secukupnya
CARA DOH :
1. Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh.
UNTUK PIZZA :
1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat.
2. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella.
3. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan.
1 comment:
ala sedapnya.... yum yum. nampak sedap sangat pizza k.zana. kakchik takde breadmaker, huhuhu. kenalah uli sendiri ya.
hari ni nak buat pizza untuk anak2 sedara.
Post a Comment