Thursday, January 8, 2009

KUIH BAKAR PANDAN

Yesssss.. bakar pandan again.. dah lama tak buat last seblm puasa ari tuh.. ada nostalgia.. kuih ini lah yang telah memanjangkan silaturahimku hingga ke Jepun sana.. permulaan ku utk berblogger n mengenal kwn2 cyber yang hebat2 belaka.. TQ dik ina Hana Jepun tuh kerana mjadi motivator n telah menjadikan aku seorang penagih..... penagih blog.. sesibuk, sepenat or seminit pun, tetap mencuri masa mengintai blog-blog kauorang semua... rspi ni juga my first entry di Myresepi.. tak caya..hehehe.. boleh klik di sini. Resepi juga ada di sini..

KUIH BAKAR PANDAN
(Sumber Asal : Inspirasiku di MYR)
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan1 cawan susu cair (sejat)
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara
Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
Blender hingga sebati
Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
Taburkan bijan (jika suka)
Bakar 40 - 55 minit pada suhu 180c/ hingga masak / berkerak..

ps.. kalau tak suka manis gula tu boleh kurang 3/4 cwn jerk
kalau nak kurangkan bau 'keteluran' nye boleh boh sikit esen vanila..



Lot Korner yang sentiasa menjadi rebutan... boleh bergaduh beb.. uwaaaaaa...


Sempat ke jamahkan kengkwn kat skool pagi tadi.. ada kwn yg bawa bubur asyura n ole-ole dr kwn yang baru blik dari menunaikan haji...

9 comments:

Tirana said...

Kak Zana..dah meleleh air liur ni menengok kuih bakar pandan.. Kalau tinggal sebelah rumah, dah lama tadah pinggan minta sedekah..hehehe

~ lady ell ~ said...

aduh akak..akak ni mmg pandai memasak la..meh la duk dgn ell masak kn tuk ell:)

kerak nye tu yg best...

dZana said...

tirana..hehehe..sblum tadah pinggan tu akak ajak msk sama2..

lady ell.. pandai ikut2 jer tu ell.. hehehe.. kerak tu mmg besttt..

kakchik said...

Senang juga resepi pandan bakar ni. Tima kasih Kak Zana sebab murah hati kongsi kat sini. Sambil terliur sambil copy resepi ni.

Rafizah Nordin said...

resipi kueh bako ni manis tak k zana?mcm nak try je...tp xmo la manis sgt...

dZana said...

yo kakchik..nak anto kuih tak kesampaian.. anto rspi jerk.. smga ilmu berpanjangan n menambah 'kebahagiaan'

to fiza
agk manis gak tu fiza.. 3/4 cwn gula pun ok..

|| syazwaniadnan || said...

betul2.. lot corner tu, haiyo..
boleh menangis kalau dh habis! hehe

dZana said...

wani...mula2 berebut2 mkn kerak keliling pas tu..baru mkn tengah.. hehehehe..cam tu pun ada ek..

kakchik said...

tima kasih kak zana ya.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin