Bahan-bahan ( 20 biji sederhana saiz )
3 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 SUDU BESAR GULA
11 GRAM YIS
2 SUDU BESAR AIR
3/4 CAWAN SUSU CAIR
1 BIJI TELUR
3 SUDU BESAR MENTEGA
1/2 SUDU KECIL GARAM
1 TITIK ESEN VANILA (JIKA MAHU)
1 TITIK ESEN ROS (JIKA MAHU)
1 1/4 SUDU TEH PELEMBUT BIO BOSTAN(tak letak...)
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan ke dalam BM (no.10)
2. Keluarkan dr BM dan biarkan selama lebih kurang 30 minit.
3. Uli doh sekali lagi sehingga ulian menjadi pejal (4 atau 5 minit).
4. Terap doh.Perap selama 25 minit atau apabila doh sudah naik secukupnya.
5. Goreng pada api yang sederhana dan balikkannya dengan kerap. Goreng sehingga kuning keemasan. Sekiranya hendak dibekukan, memadai kuning pucat sahaja.
2. Keluarkan dr BM dan biarkan selama lebih kurang 30 minit.
3. Uli doh sekali lagi sehingga ulian menjadi pejal (4 atau 5 minit).
4. Terap doh.Perap selama 25 minit atau apabila doh sudah naik secukupnya.
5. Goreng pada api yang sederhana dan balikkannya dengan kerap. Goreng sehingga kuning keemasan. Sekiranya hendak dibekukan, memadai kuning pucat sahaja.
2 comments:
waaaaa gebusssnyer donut tuu
same jer dgn awak punya azie...
Post a Comment