Tuesday, April 29, 2014
BREAD BUTTER PUDDING
Assalamualaikum dan selamat sejahtera...
Suka guna resepi ni.. mmg sedap.. ditambah pulak dengan butterscoth yg meleleh2 tu.. menjamu rakan di bilik guru masa bila ntah.. sampai sudah terlupa..
Terima kasih Ita Rohaya Bakery dah tuan punya resepi Chef Asma
Butter Pudding
Sumber : Kelas Puding Chef Asma
Bahan2 (A)
10 keping roti(secukupnya lebihkan pun takpe)
250g butter
250g kismis
serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj
(B) Filling kastard
1 liter fresh milk
200g gula castor
10 biji telur
1 tsp esen vanilla
Cara2nya:
1.Sapu acuan dgn butter & potong tepi roti(jgn di buang)
2.Sapu roti ngan butter & susun roti dlm acuan.
3.Setiap lapisan tabur kismis & serbuk kulit kayu manis
4. Buat sehingga beberapa lapisan & tuangkan filling (bahan B).
5.Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut.
6. Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.
Cara2 buat filling:
1.Campurkan kesemua bahan
2. Tuangkan keatas roti & biarkan roti lembut.
Vanilla Sauce
Bahan2 (A)
1 liter fresh milk
200g gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
(B)
40g custard powder
250ml air
Cara2nya:
1. Panaskan baha(A) sehingga mendidih
2. Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A)
3. Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Assalam cikgu..
wah bread pudding nampak sedap...
teringat kita dulu2 pertama kali cuba chocolate pudding cikgu..dari situlah kita kenal cikgu...:)
tengok pun dah terliur
Post a Comment