Monday, March 21, 2011

CREAM PUFF

Perkerjaan di petang semalam.. melayan selera adik2 kesayangan ku yang mengandung dan tidak mengandungi... mmg kebetulan dah lama tak membuat puff ni.. dengan bilangan rakyat yg agak ramai semalam saya buat 2 adunan puff ni.. balik sekolah hari ni .. ada lagi yg menanya kemana perginya puff semalammm... hihihi.. anak oh anak.. begitulah.. saya gunakan resepi puff Nina pemilik sweetlilly kitchen.. dan untuk cream oleh Noreen My home Cooking blog.. sebelum ni saya dah pun dah menggunakan resepi ni..boleh lihat DISINI resepi memang cukup memuaskan hati saya.. Terima kasih Nina & Noreen.

CREAM PUFF
(Sumber : Sweetlilly kitchen)
Bahan utk kulit
70 gm marjerin
140 gm gandun red ross (kita guna gandum biasa aje cap sauh)
4 biji telur
200 ml air
1/4 sudu garam
1 sudu teh perisa vanila

Caranya:
1. Masak air dgn garam, bila dah menggelak, masukkan marjerin.
2. Bila marjerin cair, masukkan gandum, kacau hingga sebati . Tutup api.
3. Kacau lagi adunan tadi hingga jadi doh seketul. Sejukkan.
4. Bila betul2 sejuk, masukkan kedalam mesin adunan, campurkan vanila dan telur. Putar hingga kembang.
5. Bial sudah kembang dan sebati masukan dalam piping beg, kalau hendak senang bulatkan dgn sudu pun boleh
6. Panaskan oven 180C dan bakar selama 15- 20 min atau hingga masak kembang.
7. Bila dah masak, angkat dan belah. (Bubuh inti)

CREAM KASTARD
Bahan2 krim kastard:
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cawan) susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega

cara:

1. masukkan bahan dari no. 1 -3 ke dalam mangkuk. masukkan 1-2 sudu besar susu. kacau jangan ada yang berketul
2. masukkan telur dan kacau lagi. kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau ( saya kacau adunan atas api perlahan hingga pekat) n akhir sekali masukan mentega.)
3. tutupkan mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. guna suhu yang tinggi dan masak sehingga pekat. kacau kastard setiap satu min dan ulangi sehingga pekat
4. bila dah siap, masukkan mentega dan kacau
5. krim kastard boleh disimpan di dalam fridge kalau tak habis


9 comments:

hana said...

cantik kembang puff akak nih.. lenkali nak try resepi nih la... biler hentah tuh! hihihi

KakAsma said...

hari ahad buat gak cream puff nie..alahai penat ajer membuat,tak cantik cam zana buat,cream pun tak cute..hehehehe nak amek pic camera rosak...jadi nya tak de laa buat lagi dulu..

Watie Rose said...

salam kak zana...sy pun dah buat donut suria tu , mmg menjadi padahal lama sungguh sy tak buat donut2 nih...tq yer akak resepi yg mudah tu..

Ctnaemah said...

gebunya krim puff cikgu ni..kalau dah sejuk krim puff ni lembik tak?

dZana said...

to hana
dah bkemas2 pun masih bsemangat nk main mask2.. tabik springg la akk kt ko ina..

to kakasma.. jgn putus asa kak,, yg penting rasa bukan cute kan.. hihihi

to watie.. akk pun jrg buat watie.. klau nk buat msti tanya yg nk mkn dulu.. bru buat

to ctnaemah .. nmpknya tak lembik.. masih mengekalkan bentuk asal tu ct.. tektur nya lembut jer..

Ezadlieza said...

salam k.zana...mak aiii cantik dan gebu puff tu..bolat bolat..lama tingin nak buat...takpe satu hari nanti akan ku cuba juga....salam perkenalan kak...

mokwonik said...

mokwo pun amek resepi nak peram dulu..memang cun puff tuh!

Bee said...

kakzana, cunnya puff..apa2pun saya copy resepi dulu, pernah buat dulu ambik resepi kat majalah..tp anak2 kurang layan..nak cuba resepi ni lak..tq kak.!!

Lyza said...

salam kak zana..
Nampak gebu cream puff ni..suka tgk..lom rasa lg ni..mesti sodapp ni..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin