Wednesday, March 2, 2011

DULCE DE LECHE BROWNIES

Hasil bersilat di petang hari semalam.. walaupun rupa tak se ayu di dapur Ayu.. yg penting rasanya yg hebat.. dengan perangai tuan tanah yg kurang sabar nk menunggu brownies ni menyejuk .. begini lah rupa brownies de leceh yg terhasil selepas di potong2.. saya buat 2 adunan kerana loyang saya bersaiz 12" x 12".. dengan setin DDL jer.. rasa macam dah banyak .. tpi bila di potong2.. n makan .. masih mencari2 di mana DDL tu.. terasa tak puas mengunyah DDL.. untuk melihat hasil yang hebat boleh lah ke dapur AYU Curlybabe's Satisfaction ye.. TQ ayu kerana sudi berkongsi rspi..
Dulce de Leche Brownies
Adapted from The Sweet Life in Paris (Broadway Books) David Lebovitz
(Source: CURLYBABE'S SATISFACTION.)
Ingredients:
8 tablespoons salted or unsalted butter, cut into pieces-(Ayu used 115g)
6 ounces semisweet chocolate, finely chopped-(Ayu used 180g)
1/4 cup unsweetened Dutch-process cocoa powder-(25g)
3 large eggs
1 cup sugar-(225g- Ayu used 90-100g)
1 teaspoon vanilla extract
1 cup flour-(110g)
optional: 1 cup toasted pecans or walnuts, coarsely chopped-(Ayu didnt put this)
1 cup Dulce de Leche-(Ayu used 1 can dulce de leche)-or up to taste

Cooking Directions:
Preheat the oven to 350 degrees.(170c)
Line a 8-inch square baking dish with a sheet aluminum foil that covers the bottom up over the sides. If it doesn’t reach all the way up and over all four sides, cross another sheet of foil over it, making a large cross with edges that overhang the sides. Spray the bottom and sides of the foil with cooking spray.
In a saucepan melt butter, add the semi-sweet chocolate, stirring constantly over very low heat until the chocolate is melted. Remove from heat and whisk(Ayu used electric hand mixer) in the cocoa powder until smooth. Add in eggs one at a time, then stir in the sugar, vanilla, then the flour and nuts if using.

Pour half of the batter into baking dish. Spoon one-third of the Dulce de Leche, over the brownie batter evenly in dollops, then drag a knife or spatula through and swirl. Pour the remaining brownie batter over, then spoon the remaining Dulce de Leche in dollops over the top of the brownie batter. Use a knife or spatula to swirl the Dulce de Leche creating a marbled effect.

Bake for 35 to 45 minutes. The brownies center will be slightly firm when they are done. Remove from the oven and allow cool completely.
Sources:-From http://www.missinthekitchen.com

12 comments:

Mas said...

perhhh..brownies..sedappnya..
peberet mas tu..he..he..

Ayu said...

Assalam cikgu,
kalau nak dapatkan ddlnya tu fair & square in every bite, itu yang kita swirlkan dia jadi semua dapat..hehe
ddl brownies cikgu pun nampak moist & the ddl tu nampak sedappp..thanks cikgu sudi cuba..akhirnya terjadi juga brownies ni ya..hehe

Nora Shahaira said...

masih tak faham lagi..nanti study lagi..de lecek meleceh tu..

anymz said...

wah dah menjangkit kat sini bronis ayu ni..kita pun nak cuba lah cikgu...bronis ni versi apa pun sewdap kan?

ain (sweet thots) said...

akak... ngancam je kita nampak. kita dah buat jugak. baru siap dlm sejam tadi.. rasa nak ngam jer.. tp memikirkan dah mlm2 nk tido ni...tahan je la sabar, tunggu esok .. huhu.

CoklatKu & MurahOnline said...

kak long..tinggalkan utk kite tau..kite nak balik nie..huhuhuhu:(

HALAMANKU said...

Kak Zana... sedap tu.. erma nak juga...he he he rajinnyer..

Chik Mimi said...

k naaaa hantaq ler sikit nak ghase

Wanieyra said...

nak try jugalah ...sedap ke

Nieza said...

kak, sedapnya tgk brownies DDL akak ni...mcm mana lah rasanya yer...tapi nk buat malas la nk rasa yg akak watni ada lagi tak?.hehe

moklong said...

aduhhh sedapnya...

HomeKreation said...

Amboi dik zana makan broni tak ajak pun aaar.... tak kisah lah, kita angkat je dulang tu bawa balik.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin