Sunday, March 6, 2011

COFFEE SPONGE CAKE

Makan2 kek di petang hari.. kek yang agak mudah menyediakannya.. sukat2 n putar.. bakar .. melayan tekak adik ku yg nk makan mengalahkan org mengidam.. adik yg mengadun.. saya hanya remote control jer... resepi Sweet4ever di MYR.. mmg dah kerap menggunakan rspi ni.. hari ni memandai tukar perasa..

Kek Span Pandan

Sumber :MYRESEPI

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

· tepong super fine - 150 gram ( saya guna tepung gandum jer)

· gula kastor - 150 gram

· telor - 5 biji telor A

· ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar

· air daun pandan - 80ML ( saya tukar susu segar)

· minyak / mentega cair -80ML

· pes pandan - 5ML/ 1sudu teh ( saya guna coffee paste)

· serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh

· sedikit pewarna hijau [x] (saya letak 1st serbuk koko - utk warna .. klau tak letak pucat jer jadinya)

Cara-cara

1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)

2. perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.

3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.

4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius

5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.

4 comments:

Ummi said...

salam Zana, waaaah menjadik sakan kek cipon dia...xyah guna loyang cipon pun eks...loyang 4 segi biasa jek eh...elok jek naik...

Nieza said...

kak, cantik dan gebus jer nengok kek ni...nk cuba jugalah nanti...tapi bila yer?..haha tunggu angin rajin sampai la kot..hehe

Ayu said...

lembut nampak kek ni..
eh mestilah lembut kan..dah kata sponge cake kita ni pun...
sedap ni bau kopi tu yang kasi kita nak ngap aje..

Watie Rose said...

watie tak pernah wat sponge cake guna tpg gandum takut tak jadik, asik beli yg di kedai jerk...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin