Sunday, March 27, 2011

Puding Roti Berkaramel

Sedap.. n tektur yg lembut..ramai kawan2 blogger yg dah mencuba rspi ni.. tpi anak bujangku aimman pandai pulak merasa.. 'kenapa lain jer rasa puding karamel ni bu..'.. kata si ibu ..'makan jer la.. jgn byk komlen'.. maknanya si aiman tak kisah tu ambik kisah pulak rasa puding ni.. macam tak bekenan la tu.. dia lebih suke puding karemel yg ori.. tapi saya tetap suke puding ni..kurang rasa ke'telur'annya... TQ kepada Rosaliza tuan punya resepi ni..(rasa2nya la).. rspi saya copy paste dari Dapurku sayang.. TQ Dayang..

Resepi Puding Roti Berkaramel
(Sumber/Copypaste : DapurKu Sayang)
bahan-bahan :

Karamel :
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.

Puding :
  • 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara :
1. Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan. Tuangkan ke dalam karamel tadi.
2. Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda.



11 comments:

HaSue said...

anak akak tu sama ngan hb sy laa kak..tp mkn gak..cuma prefer yg plain je..hehe..sedap kan puding nih..x berat sgt ngan perisa roti

izahdaut said...

apa bezanya kak dengan yg plain tu? rasa tak licin ye?

akak saya dah buat bingka labu tu.memang best la kak zana ek. sedap.hubby saya pun suke..tapi tak buat entry lagi.esok kot

Nora Shahaira said...

aduh..macam best tapi takut tak ada sape nak makan pulak..

Ummuafiq Hashim said...

Saya dan hubby memang suka tapi nak buat selalu takut dua-dua gedebab sebab anak-anak tak suka.

Bee said...

K Zana, suka sangat dgn puding roti, tambah2 lak ada karamel gitu...sedap 3x!!!

Sari Yusa Ibrahim said...

haiiii... bila leh mencuba ni.. sume kata sedap...

Naz said...

Akak..sihat?
Naz pun suka yg jenis cam ni sbb kurang sikit rasa and bau telurnya tu.. Lagipun dgn campuran roti tu, dapat bnyk kan puding ni..
Best!best!

Nieza said...

assalammualaikum kak zana, wah mcm2 menu best2 saya dah tertinggal kat sini..lately ni bz ckit tak sempat nk bw...btw sedapnya puding tu....tak pernah buat lagi mcm tu..tapi memang suka mkn puding caramel ni...nanti nk cubalah.:)

si dara said...

best nye klau pndai masak :(
indah dunia rse nye

openid said...

hehehe... garang nye ibu. Mujur marah2 sayang je kan... :)
Tak try lagi beroti macam ni...yg tak beroti pun dah lama benor tak buat :)
ijan

Ezadlieza said...

salam k.zana..kabare..sihat?..wah puding roti karamel ni mmg kurang rasa ketelurannya yer..roti tgh byk tu...rasa cam nak buat..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin