Tuesday, March 8, 2011

PIZZA

Dah lama berangan nak buat pizza ni.. hasil bertangguh dari ke hari ... jam hampir jam 10 mlm semalam dapatlah makan pizza panas fresh dari oven.. kali ni menggunakan resepi doh dari dapur AlongRoz HomeKreation dan bahan2 toping menggunakan stok yang ada di peti ais.. minta izin along CP resepi di sini yer.. utk rujukan akan datang dan tatapan kawan2 yg bertandang ke Inspirasiku.. terima kasih Along..
PIZZA
(Source: HomeKreation)
INGREDIENTS:
500g Plain Flour
260g Water
2 tbsp Sugar
11g Instant Yeast
1/2 tsp Salt
2 tbsp Olive Oil
For topping, see below

METHOD:
1. Mix all the ingredients in a mixer with dough hook until smooth.
Knead lightly with hand & rest until it doubled up.

2. Punch the dough & roll to fill pizza pan.
(I used 32" diameter pan & had some leftover dough which I turned into french roll).
Brush surface of dough with olive oil & bake for 10 min.

3. Spread tomato sauce on top of the pizza dough.
Top with canned spinach, big onion ring, capcicum, tuna, olives & mushrooms.
Lastly, sprinkle mozarella cheese on top.
(UNTUK TOPPING.. saya menggunakan capcicum, mushrooms n sosej yg direbus dahulu kemudian di potong2)..

4. Bake for 15-20 min at 180C until cheese is melted & crust at the edge is golden brown.

pizza versi 'square'.. rasa malas pulak nak mengeluarkan loyang2 bulat.. so sambar jer apa yg ada... saya tabur dengan sebungkus (250 gm) mozarella..
dah masak... melimpah2 mozarella cheese ... sangat yummyyyyyyyyy.....

6 comments:

Nieza said...

uishhh sedapnya kak pizza ni..suka yang byk topping cheese tu..:)

Nora Shahaira said...

huaaa..tak nak kawan kak zana, dia ada mixer...(jeles)

selalu gi domino je..feveret food tu pizza tu..bila la nak buat sendiri..huaaa...

IEZA said...

emmm..bestnya pizza..camna nak buat..oven rosak..apa-apa pun nampak cam best jer pizza tu.

Watie Rose said...

teringin nak buat pizza tp sy tak reti nak uli doh tu, aci tak lau beli dah siap....hik3

indahhouse said...

Salam kak zana,
Uish.. meleleh nengok pizza. Tangan saya ni kejung, kak.. penah buat pizza tapi jadi kejung. ikiki.. seronok rasanya kalu menjadi macam kak zana buat.

ilham_un said...

serius terliur.
memang peminat pizza la.tak puas walau baru jek makan ngan kawan2.

http://semekarsakuraputih.blogspot.com/2011/03/dapat-duit-perabih-duit.html

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin