Saturday, March 5, 2011

DADIH PERASA ROS

Dadih berhias fruit koktail... memang sedap.. resepi oleh Lynn Sham yang di CP dari blog ain (Sweet thots) Terima kasih Lynn & Ain kerana berkongsi resepi..
DADIH
(Sumber: Lynn Sham)
bAHAN2
4300 ml air
15g agar-agar ( saya guna agar2 bertali 25 gm..)
350g susu tepung (saya guna susu segar 1 liter)
300g gula
Esen vanila secukupnya ( ganti sirap ros)
Secubit garam

cARA2
Rebus agar-agar dgn 3300ml air. Bila dah larut, masukkan gula & masak lagi hingga larut. Dalam bekas lain, campurkan susu tepung dgn air panas (1000ml). Larutkan. Masukkan dlm campuran agar-agar tadi. Masukkan juga esen vanila & secubit garam. Masak hingga mendidih. Tutup api & tuangkan ke dalam bekas. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.


5 comments:

Unknown said...

assalam kak...sedapnya dadih ni...nieza suka sgt mkn dadih tapi tak pernah buat lagi..nanti nk cubalah..:)

HaSue said...

waduh waduh kakkkk..kenapa harus ditayang2 dadih ros nya iniiii??bikin hati gua x keruan aja donggg..sedapnyaaaaa...terasa2 kat tekak ni hah

Chik Mimi said...

sedapnya kak musim panas2 ni makan dadih nikan

cik ain | sweet thots said...

haha... kak, x sempat nak betulkan gula tu, akak dah buat. camne, goyangnya? ada suka ka? hihi.. stok dadih kita buat aritu dah habis. nak kena buat pulak ni.

cik ain | sweet thots said...

dah check.. betul la gula nya 300g tu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin