Wednesday, March 16, 2011

Kek Gulung Kasih

Orang mengulung.. saya pun rasa nk mengulung... klau org punya gulungan cantik rupa paras.. saya punya gulungan versi comot2 n serabai jer.. hahaha.. kalau nk tengok rupa paras sebenar kek gulung ni bolehlah ke Dapurku Sayang.. tuan punya asal resepi ni.. resepi saya CP jer dari dapur Dayang..saya suke resepi begini sebab tak perlu byk bekas yg digunakan..masuk dlm mangkuk adunan n putar jer..tektur kek ni agak padat, lembut n mengenyangkan.. klau nk yg ringan2 n span .. yg terkini boleh merujuk di dapur hana yg sedang berkemas2 untuk pulang ke tanah air..semoga hana sekeluarga dipermudahkan urusan n perjalanan .. saya menggunakan loyang saiz 9" x 9" n filling buttercream n jem rosselle.. terima kasih Dayang..

Kek Gulung Kasih
(Sumber: Dapurku Sayang)
bahan-bahan :
  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • Pewarna merah, hijau dan kuning

cara-cara :
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
  2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
  6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
  8. Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
  9. Gulung kek dengan kemas.
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan.


19 comments:

izahdaut said...

kak zana..saya pun buat petang semalam...hikhik...tapi gulungan saya sememh je..akak lagi lawoo...saya masih tak pandai la teknik menggulung tu kak zana..huhuhu

Mama Hawa/Mama Nani said...

Huhuhu jealous pulak tgk org menggulung!!!

Salam Zana... salute lah kat Zana walaupun kata nye x cantik gulungan nyer tapi blh lah drp yg tak blh gulung langsung!!! Tak tahu bila agak nye Hawa nak menggulung...

J41 said...

salam... cntik sgt tu zana... sure sedap gandingan bc n jem roselle... waiting list nk buat dh ada tp bila la agaknya masa yg sesuai....

AZLITA AZIZ said...

waaaa.... kat sini pun ada jugak.... ni mmg kena cuba ni... tak tahan tengok dah tergoda dah!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

oklah tu kak.. janji keknya boleh digulung... kek yg siap gulung tu nampak mcm besar kan? tapi hakikatnya.. kecik comel jer saiz dia... syok pulak menggulung kek ni kan? dah lama tak asah skill menggulung.. bila dah mula.. rasa macam nak buat lagi jer.. hehe..

HaSue said...

akk pun dah menggulung juge yer..meh bak sepotong..nak rasa dulu..hihi

DJ Dayang said...

salam...

wah! kat sini pun ade kek gulung yer...musim memnggulung agaknya minggu ni kan...hehe

cantik dan sweet jek kaler kek tu. ade krim lagi. nice!

trm ksh yer sudi cube resepi ni. jgn serik tau. :)

dZana said...

to izah.. akk pun sama izah.. akk ni buat kerja kasar.. klau sekolah main baling2 buku.. kt dapur pun cam nk baling2 pinggan mangkuk..semua nk cepat..tpi berangan nk hasilnya cantik..

to Mama
betul tu mama.. nk jampi mama suh baut cepat ni.. puhhh..puhhhh.. hihihi

to J41
tq..tq.. tak pe.. ada masa nnti bolehlah mcuba..

dZana said...

to Ita
cepat2 ita.. sementara hero2 tu ada kt rmh.. tentu mereka happy ..

to Madiha
akk pun sama madiha.. rasa nk buat lagi.. nk buat cantik2 mcm madiha n dayang punya.. hihihi

to Hsue
akk tak sempt nk simpan utk sue.. tak cukup sue.. akk dpt mkn kt hujung jer tau.. huwaaaa

to Dayang
TQ dayang berkongsi rspi.. akk suke rspi ni..mudah n tak byk kerenah.. masa msk pun cepat.. cuma akk jer cam tak sabo.. eeeee...

CoklatKu & MurahOnline said...

kak long..jem rozel?huhuhuhuhu;(

Sheila Shafea said...

kat cini pun dah sampai jugak keee..izah pun dah but..hemmm x leh jadi ni pasti nak mengulung jugak heheheh

Yatie said...

waduh cantiknya kek gulung kasih akak punya....dah musim mengulunglah nampaknya...bilalah Yatie nak mengulung gak ni....macaroon kat bawah tu pun sweet sangat...suka kaler pink...

dZana said...

to coklatku
terimak kasih atas sumbangn jem rozel mu itew.. kihkihkih.. gula aising yg ko beli kau angkut semua ke.. huwaaaaa...

to sheila.
demam mgulung dah bermula ni sheila.. kene cepat2 ambil bahagian.. hihihi

to yatie..
bila byk BW.. smgt nk mncuba terus berkobar2.. klau yatie buat msti lagi cantik.. mcm dah suke wana pink pulak saya ni kan.. hihihi

Nieza said...

wah kak, sana sini sinun ada kek gulung ni..cantik..bila lak nk sampai dapur saya ni...tak pernah buat lagi menggulung kek ni.

MamaFaMi said...

Sedapnya...

Mamasya said...

Salam Zana

lembut nampak kek swiss roll tu...cantik warna pink.
tertarik juga tengok macaroon kat bawah tu...warna pink

♥ Che NamNam ♥ said...

Rupa tak pentinggg yang penting sodapp..!!

tengok color yang meriah tue pon dah menyelerakann..hushhh...

Umm Mymoonah said...

Very colourful and yummy cake, your macarons looks perfect. Following you :)

geez said...

memang marvelous!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin