Thursday, January 13, 2011

Bubur Putih Bubur Merah

13 Januari.. Happy Birthday my dear HB.. huuuu... tak sempat nak buat kek untuk ayah.. ini je yg sempat ...kali ini sambut harijadi fesyen dulu2.. makan bubur merah bubur putih jer dulu.. harap2 esok sempat buat kek n masak2 ..

Smbg cerita ... bubur putih bubur merah ni lagi... orang jawa kata 'bancahan'... yg seakan2 bermaksud mcm tanda kesyukuran..

Resepi atas permintaan sahabat2 blogger yang dikasihi...

Bahan2:
1 cwn beras pulut.
air secukupnya utk memasak pulut..
1 cwn santan
garam
gula pasir ikut manis
gula merah/melaka ikut manis juga..
daun pandan

Cara@
1. Basuh pulut n masak hingga pulut kembang.. klau kering letak air lagi..
2. Bila pulut dah kembang, masukkan garam dan santan.. gunakan api perlahan.
3. Bila dah mendidih keluarkan/asingkan sesenduk bubur putih/saya suka mkn yg putih .. sy asingkan 2 senduk
4. Masukan gula pasir dan gula merah dalam baki bubur tadi.. kacau hingga gula hancur.. rasa manisnya.. tutup api .. siap...

8 comments:

...mommy jue... said...

nie macam bubur bacaan ek? orang jawa selalu buat.. my mom in law kalau bday anak2 adalah dia masakkan nie...

Cikmin said...

Salam kak zana...pernah sekali je makan bubur ni..ada jiran tu jual anak dia..hasil duit tu buat bubur putih bubur merah ni lah...hiks..

HaSue said...

Happy birthdayyy buat hb kak zana...yeyey esok kak zana nak buat kek..!booking sepotong ye kak..hihih..bubur nih nampak sedap laa pulak..nama pun dah macam bwg putih bwg merah dah.x pernah makan laa bubur ni..ada resepi ke kak?

Nieza said...

Salam Kak Zana, tgk bubur ni teringat arwah tok dulu...kalau ada kenduri wajib buat bubur ni...sampai la ni mak saya still buat lagi...tapi saya jer x reti2 nk buat hehe

kakchik said...

Happy B'day untuk suami kak zana. Semoga panjang umur, sihat tubuh badan sentiasa dan bahagia dunia akhirat bersama kak zana dan anak2. Sedap tu makan bubur tradisional pun. Kakchik pun terliur dhn bubur tu. Yum!

CoklatKu & MurahOnline said...

hpy beday abg din:)smga sht2 sokmo..kak long cpt r bt kek..bt cis kek..hehehe;)

Yatie said...

Salam KZana,
Happy Birthday to suami akak...moga sentiasa bahagia bersama keluarga tercinta dan sentiasa dlm limpah rahmatNYA...yatie mmng suka bubur ni...kdng2 kalau teringin nak makan, yatie buat je...mmng sedapkan..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam, bubur ini mengingatkan saya pada arwah umi, dia selalu siapkan bubur ini kalau ada birthday dalam family. Rasanya bubur ini tradisi orang Jawa, arwah bapa jawa. Thanks saya baru cadang nak buat tapi was-was tak tahu bahanya apa. Dah tahu sekarang, bolehla test.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin