Thursday, November 24, 2011

NASI GORENG PATAYA

Asalamualaikum dan selamat pagi!..
Hari ini aimman periksa paper Fizik balik jam 3.30 ptg ... semalam paper add math balik jam 4.30 ptg.. selalu saya bekalkan aimman nasi, sambal tumis bilis n telur dadar untuk bekalan ke sekolah.. tanpa jemu.. hihihi.. klau hari berkerja biasanya sebelah malam saya dah siapkan sambal tumis dulu.. saya selalu juga pesan jangan beli makanan di kantin or van diluar sekolah khasnya semasa periksa begini.. hari ni pagi2 lagi saya masakan menu fav aimman utk bekalannya ke sekolah.. Semoga anak ibu dapat menjawab soalan dengan tenang..

bekalan utk ayah...
NASI GORENG PATAYA
(Sumber : SELERA MALAYSIA)

INGREDIENTS:


4 cups of boiled rice
1 slice of chicken breast (cut into small pieces)
5 cloves of shallot (finely chopped)
3-4 cloves of garlic (finely chopped)
1 capsicum (cut into small pieces)
1 carrot (cut into small pieces)
3 eggs
Some cooking oil
Salt to taste

HOW TO:

Step one (Fried Rice): Heat the oil and fry shallots and garlic until fragrant. Then add chicken and continue frying about 2 minutes. Add carrot and capsicum continues frying for about 3 minutes. Add one egg and stir well. Finally add rice and some salt. Continue to stir until all ingredients are thoroughly mixed.

Step two (Omelet Wrap): Whisk 2 eggs with a bit of salt. Heat some oil into a frying pan. Add the whisked eggs to make omelet. Once ready put a cup of fried rice at the center of the omelet and wrap it up.


12 comments:

ady said...

as-salam
pagi2 tgk nasi pataya ni berselera..good 4 b/f..

tun_telani said...

kak zana.. mmg betul tu kak. kdg2 makanan yg dibeli x terjamin kebersihan dia. risau jugak kalau2 food poisoning musim2 exam ni kan.. moga anak teruna akak dpt menjawab soalan dgn baik.

Chik Mimi said...

wah kak na sedapnya tapikan cheq tak gheti nak melenggang teloq tu hehehe cantik je akak buat

nOOrsha said...

salam kakzana..sedapnye sarap ngan nasi goreng pataya...saye nak order sepinggan, letak cili lebey ea.. hehe

p/s : donut yg putih tu sy glaze ngan peanut butter..mudahje, campur peanut butter ngan sket air panas, kacau rata..agak2la kecairan nye, pastu terus curah atas donut td... :)

hazila said...

Pengorbanan ibu supaya anak anak tidak sakit semasa musim exam ni. Kalau salah makan, sakit boleh effect mood nak exam pulak kan...

Nieza said...

sedapnya tgk nasi goreng pataya ni kak lama tak buat...memang my fav ni:)semoga anak akak dpt menjawab exam dgn baik..insyaAllah.

Yatie said...

Yatie doakan moga anak akak dpt menjawab soalan peperiksaan dngn baik dan semoga lulus dngn cemerlang....syukur sangat sbb akak sediakan sendiri bekalan utk anak ke sekolah...anak akan ingat dan amat menghargainya..lagi pun terjamin, lebih2 lagi bila tngh exam ni kan..

Sugar 'n' Spice said...

wahhhh...sedapnyerrrr....lama dah x mkn nasi goreng pattaya...bole order nihh..... goodluck utk ank akk yg duduki exam...

maz said...

kakakkkk...amboiii goyang kaki npakkk..cpat2 p buat 2 bngkus lgi nsi ptaya tuu...sni xde mnu siam cm tuu..muahhh...

Anna Qawina said...

akak..nak nasik satu. telur kat atas..haha..sedapnya kalaau ada yg masakkan..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Dzana...
Kasih syg ibu tidak ada tolak banding nyer Dzana...
Hari minggu lps mak mama blk kampung sbb kematian ibu saudara nyer kat sg gerisik betul ke? mama tak dpt ikut coz ada byk jemputan n tak muat kereta abang.

Ni kalau anak mama si nazli nmpk mesti suruh msk sbb suka sgt mkn nasi pataya :P yum3x

nuwairani ismail said...

untungnya anak akak boleh makan bekalan yang mak dia buatkan...dulu kita makan apa yg dihidang di asrama sekolah je...itupun bulan pose...kekadang turun sahur. kekadang tak...huhuh...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin