Tuesday, November 15, 2011

CREAM OF MUSHROOM SOUP N GARLIC BREAD

Hari ke 2 SPM.. melayan selera aimman lagi.. dah lama dia minta.. bila time2 periksa ni memang kalau boleh semua keinginan anak nk ditunaikan .. khususnya bab2 makanan .. begitulah naluri ibu kan... selain memberi sokongan moral.. ini pun mcm sokongan jugak...
Resepi Mushroom Soup saya CP dari dapur MamaFaMi's Spice n Splendour..

CREAM OF MUSHROOM SOUP
Source : Madamme Kacip's Blogspot

Ingredients :

2 onion ~ diced
150g fresh button mushroom ~ sliced
2 pieces shitake mushroom ~ soaked and diced (I added this)
2 tablespoons corn flour ~ mixed with a bit of water
1 piece chicken cube
3 cups UHT Milk
salt to taste
1 teaspoon blackpepper powder
1 tablespoon margarine/butter
cooking oil


Method :

1. Heat oil in a pot and add in butter/margarine. Add in diced onion and stir till soft. Reduce the heat.
2. Add in mushrooms and cook till soft.
3. Pour in the milk followed by chicken cube. Add in the cornflour mixture. Bring to a boil over a moderate heat, stirring occasionally. If the gravy is too thick, you can add water to make it thinner. Add salt and black pepper to taste.
4. Using a hand blender, purée the soup.
5. Return soup to the saucepan and cook over a gentle heat.
6. Once bubbles appear on the surface of the soup, remove saucepan from heat. Serve with garlic bread.


Garlic Bread...

EMERGENCY GARLIC BREAD
(Source:Allrecipes.com)

Ingredients

  • 4 hot dog buns / I used 1 small loaf French bread
  • 4 teaspoons butter, or as needed
  • 2 teaspoons garlic powder, or to taste /2 garlic cloves n Mince the garlic

Directions

  1. Preheat your oven's broiler, or a toaster oven.
  2. Separate the bun halves, and spread butter onto the cut side of each one. Sprinkle some garlic powder over the butter.
  3. Broil or toast until golden brown, about 4 minutes.

15 comments:

cik cek said...

Emmmm...yummmy...mushroom soup...garlik bread...kak cek sukaaaa...

CatlinaFly said...

cedapnye...syahdu betul kalau mlm2 yang dingin ni dapat pekena mushroom soup dgn garlic bread/...yummy

Juwita Jamaludin said...

ini kesukaan hubby ita ni.. waktu sejuk2 gini makan panas2 sup ni memang tak ingat la makan berapa ketul garlic bread tu

CT Delima said...

As'salam Cikgu Zana

Dah besar dah anak bujang Zana ya..tak sedar dah amik SPM rupanya. Itulah bila part ni lah kita nak amil berat hal kesihatan anak2 kan. bukan masa ni jer, hari2 biasa pun mesti didtitik beratkan dalam sarapan pagi ni. ct memang selalau suruh anak2 ni ambil sarapan pagi sebelaum kesekolah..biar masa belajar perut tu tak kosong...hihihi

citer pasal mushroom soup ni, memang ct suka. kalau berbelanja barang dapur kat Giant Batu Caves tu kompom mesti singgah makan mushroom soup & garlic bread ni dulu. CM pun dah tahu citarasa bini dia ni..hehehe.

Oh..panjang nya komen. Agak2nya kek karemal tu ada balance tak nak mintak sepotong :)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Zana..
Uihhh sedapnya kak. Kalau di rumah naz ni, anak2 naz akan makan bersungguh2 ni termasuk ummi dia..hehehe....

Liza said...

salam zana...bestnya mkn sup tu utk bekpes ni....pekena pulak ngan garlic bread. mmg anak2 liza suka lah....

Chik Mimi said...

Kak na lamanya tak buat ni best2 ,kak kita tuka ngan mangkuk mushroom soup nak? hehehehe

~~zAnAfAhMi~~ said...

lamanya tak dtg sini, hampir terlupa kat cikgu Dzana ni....
anak akak suka sup mcm ni tp takde bahan kat rmh (mushroom)
itu yg periksa, yg tak ni pun, boleh tahan juga, asyik buka peti ais je.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak...wahhh mesti lagi sedap kan mushroom sup buatan sendiri.

Nieza said...

wahhh sedap ni...my fav soup juga...memang sedap mkn ngan garlic bread tu:)

Mamasya said...

Aslmkum Cikgu Zana.


Goodluck buat Aiman.moga dpt menjawap dgn baik. masa exam ni kita nak layan anak mkn sebaiknya kan..ikut selera mrk...biar anak ceria. Sup mushroom ni mmg favorit kat rumah.....seperiuk masak kejap je licin...

Ayu said...

Assalam cikgu, oh sana baru start SPM ya..kat sini O level dah habis dah..so stress dah berkurangan lah..cuma sekarang stress tunggu results ..huhu..semuga aimman dapat buat all his papers ya..
seronok lah aimman, ibu buatkan favourite food ya..hehe

blogresipi.com said...

Salam Kak Zana,
Semoga berjaya diucapkan pada Aiman... seronoklah dia dapat buat special request time2 exam camni. Memang betul tu kak, memasak makanan kegemaran dia pun satu bentuk sokongan juga kan :)

HomeKreation said...

Zana cayang, amboi melayan sakan selera anak ya. Anak Along tak selera makan... monyok jer... Along cuma doakan anak2 kita berjaya.

wie mohamad said...

peh mengancam la....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin