Sunday, November 20, 2011

DONUT SURIA

Donut biasa2 jer.. tak de kentang, tak de mayo, tak de labu.. but saya sekeluarga memang menyukainya.. walaupun sekadar donut..



DONUT SURIA
By courtesy of Puan Suria Insani of Resipi.Net

Bahan A
  • 3 cawan tepung gandum/ saya buat 2 cwn
  • 3 sudu besar susu tepung/n 2
  • 3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)/ n 2
  • 3 sudu besar gula caster/ n 2
  • ** I like this count of threes....senang ingat!!!! -
Bahan B
  • 200ml air suam/ anggaran 120 - 130ml.. tuang sikit2..
  • 2 sudu teh instant yeast
  • => 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.
Kaedah penyediaan
  • Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
  • Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.
  • Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
  • Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
  • Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.

8 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

salam pagi dzana..budak2 mesti suka donutkan??tambaj ada kaler maler..lagi la suka.

nOOrsha said...

haish lam,e x mendonut..sedapnye kak ;)

Fiza Nordin said...

Menawan sungguh donut k zana tu...sy pun suka donut tp bile makan selalu kena jeling2 warning kat en hubby.... Nnt badan pun naik gebu mcm donut tu katenye hahahaa

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Zana..
Kak, Naz pun pernah buat donut suria ni dulu sblm ada blog.. Cantiknya siap ada topping coklat lagi.

Ucu Faridah said...

dtg dah petang ni..ada lagi ke...gebus2 nya donat...untung mkn donut ni sebab cepat kenyang...

Hanim said...

mmm donut, lame xbuat. nak recp ye nak buat la :) trima kasih....

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Zana..Emmmm gebusss betul donut ni...Saya sukeee yang topping choc itewwww

Nieza said...

sedapnya tgk donut ni kak...suka topping coklat:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin