Friday, November 25, 2011

BINGKA SUJI @BAKED SUJEE KUIH

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Minum petang semalam.. selepas terpandang di Dapur Tanpa Sempadan kepunyaan En Mat Gebu 2 hari lepas.. TQ cik mat memberi inspirasi.. dah lama sebenarnya nk mencuba resepi AlongRoz ni .. oleh kerana asyik bertangguh jer.. terus terlupa.. Tq Along kerana berkongsi resepi yg sedap ni.. mmg best makan ketika kuih ini masih panas2..
Saiz loyang saya 8' x 8'.. resepi versi Bahasa Melayu boleh klik DI SINI...

BAKED SUJEE KUIH

By: Roz@HomeKreation
Source: Jo's Deli Bakery (slightly modified)
Makes 8" round
INGREDIENTS:
3 Egg
110g Sugar
160g Sugee
250ml concentrated Coconut Milk
1 tsp Pandan Paste
1/4tsp Salt
435ml Water
90g Butter

30g Plain Flour

METHOD:
1. Beat eggs & sugar until sugar is dissolved.
Transfer into a saucepan & mix in sugee, coconut milk, pandan paste, salt & water.

2. Cook over medium heat until thicken like porridge consistency.
Remove from heat & add in butter & flour.

3. Pour into a greased tin & bake in preheated oven 190C for an hour.
Use grill for the last 5 minutes for extra brown top.

4. Cool completely before slicing.

13 comments:

KakAsma said...

Waaa,akak nampak gak kat umah mat tu bingka nie,ada suji kat umah,ingat nak buat kek sugee lum buat lagi,hehehe semalam buat bingka kentang ajer..boleh masuk list nie...
nnti akak masukkan no phone maksu yer..eh ado laii tak bingka tu...meh anto sikit!!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Slmt pagi Cikgu Dzana :)

Blm pernah buat kuih bakar sugee lagi Dzana.. mcm mana rasa dier??? Jakun plak mama nih hehehe

dZana said...
This comment has been removed by the author.
Ummi said...

Assalam Dzana, waaaah kelmarin tgk kat dapur CMG...dah jangkit sini eks...mesti dicuba nih! CMG kata sedap sangat2.... :)

dZana said...

to kakasma..
kak bila2 klau blik BP buatkan saya kek suji yer.. ni saya tempah.. no maksu tu smskan pun boleh.. lupa kita kan selalu calling2.. nnti kalau ada kwn2 yg nk mkn kuih talam boleh saya suggest kan..

to mama hawa
ikut selera saya mmg saya suke.. rasa lemak2 n tpg suji .. tak pndai nk cete la pulak.. hihihi.. rasa mcm talam suji pun ade.. mkn masa panas2.. lembik2 tu yg best..

dZana said...

to Kak ummmi

betul kata CMG la tu kak.. dah lama simpan rspi ni.. dah bertimpa2.. tpg suji pun stok lama.. bila check tarikh luput msih jauh lagi.. kalau guna santan fresh n daun pandan fresh lagi sedap agaknya.. saya guna yg santan kotak n flavor pdn jer..

Ida,Japan said...

slm k'zana....sedapnyer kuih suji...pernah gak buat dulu2 versi kaler putih,lama sgt dah, sebelum kenal dunia blogging lg tuh...kak mekasih yer di atas wishes tempohari

ady said...

as-salam
tak pernah dgr bingka suji ni..1st time npk ...

Amie said...

cantik....rasanya mestilah sedapkan!

Chik Mimi said...

Walla kak Na kita mmg suka bingka suji ni ,cantik ar kaler dia

Nieza said...

sedapnya tgk bingka ni kak...hari tu masa CMG tayang dah masuk list dah resepi ni tapi lum kesempatan lagi nk cuba tetiba nampak kat dapur akak...best ni nk cuba juga nanti:)

LinRosly said...

Assalamualaikum...

Bingka Suji...Kak Lin Pernah Makan Tapi Tak Pernah Buat...Sedap Rasanya..

Mat Gebu said...

Musim bingka sudah datang.... ^__^

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin