Monday, June 6, 2011

MOIST CHOCOLAKE CAKE

Asalamualaikum.. moist chocolate cake versi kukus.. sejak kenaikan kadar elektrik ni.. saya baru nak belajar mengurangkan aktiviti 'kebakaran' di rumah... hahaha.. bagi mereke yg berniaga kek n cookies pasti turut menaik harga produk mereka... kerana kos telah meningkat.. cete kek pulak.. banyak resepi kek coklat sebenarnya .. kadang2 rasa tak tau mana satu yang nak dicuba.. pernah juga buat kek ni sebelum ni.. dan ada kat SINI.. macam sama pulak bahan2 kek di dapur KZai Teratak Impian.. saya CP lagi yer kak.. untuk topping saya guna topping simple jer.. belum ada sejarah membuat topping cantik macam kak zai tu.. hihihi.. terima kasih kakZai..


MOIST CHOC. CAKE

Sumber, Dapur mak Lang
Sumber 2: Dapur Mamasya
CP : Kzai@Teratakimpian

Bahan A - diayak
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1st bpowder
1st soda bicarbonate

4 biji telur
2 cwn gula halus - akak guna 1 3/4 cwn
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak- akak guna minyak jagung
1½ cwn air panas mendidih

guna loyang 10" x 10"

Cara

1. Pukul gula + telur = kembang (high speed)
2. Masukkan susu pekat }
3. Masukkan minyak }low speed
4. Masukkan bhn A sedikit demi sedikit }
5. Masukkan air panas dlm adunan tadi (part ni tak perlu pukul just ratakan ngan senduk kayu)
6. Bakar 40-45’ - bakar dkt sejam suhu 175C (bergantung kpd oven masing2)- akak bkr 1 jam 10 minit...

**nota dapur mamasya
adunan kek ni cair sbb byk guna air dan susu pekat sbb tu moist.bakar hampir sejam baru kek masak...

(Sumber hana/KOG n hasue) tak sempat nak me 'link' kan.. )
saya tapis adunan semasa memasukkannya ke dalam loyang
Kukus sekurang2nya 1 setengah jam (tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus)

Utk Topping

1/2 cwn serbuk koko van houten
1/2 cwn susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter@marjerin

Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati. kemudian curahkan ke atas kek.
kek yang di bahagi 2.. selebihnya saya untuk jamahkan pada jiran...bertoping jugak tau..

6 comments:

ijayuji said...

Salam kak! baru nak ngndeng mee kari kat bwh nun :D ni dah kuarkan kek cekelat pulak! kita nak 2 potong! lama betul tk makan kek cekelat :D

Wanieyra said...

Salam..
masing2 dok tayang kek ni, kita ni mulalah gatal tangan...

Sari Yusa Ibrahim said...

Kak Zana, wanieyra gatal tangan, saya gatal tekak, huhu

Juwita Jamaludin said...

salam kak zana.. bestnya nampak kek ni.. kalau fateh nampak mahu diterkam dalam komputer ni..:) dia minat sangat kek coklat...:)

CT Delima said...

As'salam Zana

betul tu, kadar letrik dah naik, tapi anak2 ni dok depan laptop dari pagi sampai malam ada 2 laptop kat rumah. on tv jer memanjang. adoiiii..macam nak pitam kalau nak marah2 anak2 ni kan. Tapi abg kata tak apa kasi dia puas2 dulu pastu baru suruh stop.. hihihi

kek kukus memang sedap, kadang2 lagi mois rasanya. ct kalau buat tak boleh 1 aduanan kompo tak habis lah. en tong lah yang dok perabis.. hehehe. jadi kalau dapat buat 1/2 adunan pun cukup ler hihihi

dZana said...

to ika.. boleh2x.. sama cam akk jugak.. lama tak buat.. n lama jugak tak mkn..

to wanie.. akk dah tolong tambah gatal ni wanie.. jom2x cepat..

to sari.. gatal terus ke tekak ni kene terus gi kedai kek sari.. SR ke..hihihi.. klau gatal tangan leh tunggu lagi coz jauh dr tekak.. hahaha

to ita.. seronok masak time ank2 kecik kan ita.. msing2 exited nk tgok n rasa.. bila ank2 dah beso.. huuu.. manjang akk sorang2 jer makan..

to CT.. sama je CT.. kt rmh akk ni cam cyber cafe.. sebelah laptop ada mug, piring, kacang n mcm2.. sib baik musim hujan.. sejuk .. klau tidak kul 11pg dah pasang aircond kt hall.. santak ke mlm.. gitew la anak2 kita...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin