MEE KARI
Sumber : MyResepi
Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- mee kuning - celur sekejap
- 300g potongan ayam/daging/tetel.. sy guna ayam
- 200g udang segar
- *1-1/2 biji bawang besar
- *2 ulas bawang putih
- *2 atau lebih tangkai lada merah - leh juga gune cili kering
- * 1 inci halia
- * 1 inci lengkuas
- rempah tumis 4 sekawan
- 2 sudu besar pes kari daging
- 1 batang serai - ketuk
- 1 tangkai daun kari
- 2 sudu besar kerisik- saya tak letak
- 1-2 ketul kiub ayam
- 1-2 keping asam gelugur
- santan pekat
- air
- fish ball/fish cake
- tauhu pok
- kerang rebus - jika ada
- garam, perisa/gula (jika suka)
- >>Bahan-bahan sampingan<<
- sawi - celur ngan pokok2 skali then potong 3cm
- taugeh - buang ekor
- telur rebus - belah dua
- tauhu goreng - hiris nipis
- bawang goreng, daun bawang, hirisan cili ijau dan merah.
- limau kasturi / limau nipis
- sambal tumis
Cara-cara
- Blend bahan yang bertanda *.
- Tumis bahan2 tersebut dan juga bhn2 rempah tumis hingga naik minyak.
- Masukkan ayam/daging/tetel dan juga air. rebus hingga empuk.
- Masukkan pes kari daging, serai, daun kari, kiub ayam,asam gelugur dan juga santan. didihkan sebentar.
- Masukkan pula udang, kerang, fish ball, tauhu pok,kerisik,garam dan juga perisa/gula jika suka.
- Didihkan lagi sekali. tutup api.
- Hidangkan mee bersama2 kuah dan bahan2 topping dan juga sambal utk yg suka lebih pedas!
2 comments:
Kak zana nak dinner sini .. Lapar la
sedapnya..kata bahan seadanya, tapi kelihatan serba lengkap.
Post a Comment