Thursday, June 2, 2011

PANCAKE




Jom breakfast... pancake, apple karamel & icecream... Resepi pancake oleh Yani di MYR , TQ yani for sharing this recipe..

Saya blend semua bahan dlm blender.... senang ... bahan2 saya gandakan 2.. maklumlah cuti2 sekolah ni..

PANCAKE

Sumber : MYResepi

Bahan-bahan ( 10 biji-mini size )

  • * 1 biji telur
  • * 3 gula kastor
  • * 1 sudu besar minyak jagung
  • * 130ml susu segar(3/4 cwn)
  • * sedikit esen vanila
  • * 150gm tepung gandum ( 1 cwn membumbung)
  • * 1.5 sudu kecil baking powder
Nota : boleh tambahkan sedikit susu jika adunan pekat.

Cara-cara

  1. Masukkan telur,gula, dan minyak jagung ke dalam mangkuk. Kacau dengan hand whisk sehingga sebati.
  2. Masukkan susu segar dan esen vanila. Kacau lagi.
  3. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati
  4. Panaskan non-stick fry pan. Masukkan satu sudu besar utk dapatkan mini size atau satu senduk kecil untuk dapatkan size yang lebih besar ke atas fry pan. Bila nampak lubang-lubang, balikkan pancake tadi ke sebelah yg satu lagi. Biar sehingga masak.
apple karamel.. betul ke ni namanya.. resepi pandai2 sendiri jer ni

Apple Caramel Sauce
(oleh : Inspirasiku)
Bahan2.

3 biji epal potong dadu (buang kulit)
gula perang ikut manis/suke
kismis
sesudu butter

Cara2
Masak sehingga gula cair dan epal lembut sedikit. . dah siap..

saya suke .. sedang2 jer masak epal tu ....aiskrim, apple sos n coklat rice..

9 comments:

nuwairani ismail said...

gebu betol pancake kak dzana ni..tak terfikir nk mkan dgn apple caramel.selalu sy makan dgn jem @ butter je.menarik!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam rindu Zana..
Best betul dpt menikmati breakfast ala2 western di pagi yg nyaman.. Gebu betul pancake tuh mama nmpk :P

Sue @ Nenie said...

Salam Kak...Bagussssnya idea gandingkan pankek ni ngan epal karamel tu...biasa mkan ngan madu jeeee...

Mas said...

wahhh..gebu montoknya pancake tu..
nampak punn sedapp sangat...

Juwita Jamaludin said...

Salam kak.. Sedap nampak pancake mkn dgn apple karamel tu .. Leh gak cuba nanti

Nuridah said...

Mlm2 kalau bertandang kerumah kawan2 kan pasti perut jadi keroncong...mcm bunyi double bass...hehe...

Pancake buat breafast mmg sedap gitu.

Anna Qawina said...

aslmkm...nak tumpang bekpes sini..nak penkek 2 keping..eskrim 4 scoop..hehehe..

CatlinaFly said...

cedapnye pancake...

bobhandburry said...

Salam kunjungan, Blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin