Tuesday, June 7, 2011

SAMBAL BELIMBING

Sambal belimbing... sambal yang membuatkan saya makan bertambah2 nasi... Terima kasih Kak Kiah @ Ustazah Rokiah kerana beri saya resepinya.. Semoga Kak Kiah terus aktif .. hihihi.. walaupun telah bersara.. naik sekolah nanti jangan lupa mangkok tingkat.com saya..
SAMBAL BELIMBING
Bahan2
Segenggam ikan bilis*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
10 biji lada cili (ikut pedas)*
sedikit belacan*
6- 7 biji belimbing*- belah 2
Air secukupnya
Garam dan gula
Minyak untuk menumis

Cara2
1. Tumbuk bahan-bahan* sehingga hancur .. guna lesung batu yer..
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan* hingga sedikit garing
3. Masukkan air lebihkurang 1/2 cawan.. lebih pun tak apa..gaul rata
4. Masukkan belimbing , perlahankan api.. masaklah sehingga belimbing lembut
5. Boleh tambah air untuk melembutkan belimbing.. bila dah lembut tekanlah dengan sudip/senduk.. gaul rata..
6. Perasakan garam dan gula.. masakkan sehingga sambal kering sedikit.


ulam-ulam...

15 comments:

hazila said...

Salam kak zana, selalunya menu yang simple buat kita bertambah tambah kan.

izahdaut said...

kalau guna belimbing dah rebus pun boleh kot kak?sedap nampak tu

Diana @ Melley Mey said...

nmpk sedap sambal belimbing tu... diana x perna lg buat.. kalau jumpa belimbing nnt nak gak try resipi nie... masuk list dulu..

Anna Qawina said...

huhu..haritu ambil belimbing kat kampung, hajat nak buat gini le..cari rsp tak jumpa lak..*ke tak cari??*..last2 dah tak blh makan dah buah tu..ni makan ngan nasi pns2 sure berasap telinga...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Alamak kalau ada belimbing skrg jgk mama buat :P Cam sedap jer!!!

Ayu said...

Assalam cikgu..
memangs sedap sambal belacan belimbing ni..kita pun baru buat juga..tapi macam biasa kena tunggu queue..hehe

fmina08 said...

huh! kemecerrrrr kak!!

ijayuji said...

Salam cikgu! waaahhhhhhhhhh ngidam ni kak **tetiba** lamaaaaaaaa sgt tak dpt belimbing buluh ni! sedapnyer! dulu2 suke mkn gitu jerrr :D

Sari Yusa Ibrahim said...

akak buat sy kecur petang2 nih

Juwita Jamaludin said...

Kak mak ita pun suka buat sambal belimbing.. Ala terasa2 kat tekak ni.. Nasib x pregnant.. Hihihi.. Kalau x meleleh air liur.. Rindunya sambal belimbing

nOOrsha said...

waduhh waduhhh... tengok gambar jer dah menitik2 air liur..sedap ni kak.. kalo org pahang duiowang suke belimbing tu direbus dulu sampai hitam...pastu tumbuk ngan cili, ikan bls, bwg... pastu tumis... yg camni pun sewdap gak nih...adesss...nak cari belimbing nak cari belimbingggg.... huhuh

nOOrsha said...

waduhh waduhhh... tengok gambar jer dah menitik2 air liur..sedap ni kak.. kalo org pahang duiowang suke belimbing tu direbus dulu sampai hitam...pastu tumbuk ngan cili, ikan bls, bwg... pastu tumis... yg camni pun sewdap gak nih...adesss...nak cari belimbing nak cari belimbingggg.... huhuh

Amie said...

assalamualaikum dZana,
amie dah pernah buat sambal belimbing tu.......mmg sodap tapi rupa dia jadi belimbing hitam...

Nieza said...

sedapx2...maunya bertambah nasi ni kan..hehe

mama Tiara said...

memang sedap ni..rindu plak dgn masakan nenek kat kampung..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin