
Bahan2
1 kg ubi - potong spt nak merebus n bersihkan..
4 sb ketumbar*
3 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih*
segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
sedikit kunyit/serbuk
garam secukup rasa.
Sedikit minyak untuk menumis
Cara2.
1. Tumbuk bahan*.
2. Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
3. Masukan ubi dan gaul rata
4. Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
5. Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
6. Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
7. Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api..

3 comments:
ubi ungkepp?? opo kuwi?? orak pernah mangan! nek ayam ungkep reti la... hehehehee... nmpk sedep tuh kak! nnti buatkan kita masa singgah taman megah! hehehehe..........
kak naaa... mmg jakun la mantu wong jowo nihhh.. nek ayem ungkep reti laaa.. hehe...nk rasaaa.. ubi lak dh abisss...
hana n anawahid..
jowo kelas bawahan jerk seng reti mangan ubi ungkep ki..kue jowo bangsawan mangan ayam ungkep..hahahaha..
Post a Comment