Wednesday, October 5, 2011

KEK KUKUS PELANGI

Kek lagi... resepi dari dapur Nazrah Bakery.. TQ naz kerana berkongsi resepi.. smga rezeki naz berniaga kuih muih terus melimpah ruah.. kek ini tekturnya lembab n lembut .. memang diluar jangkaan.. sangat menepati citarasa saya.. n hasil 'ketamakan' saya .. dapatlah kwn di bilik guru menjamahnya esok.. sebenarnya kek ni saya buat 1 1/2 adunan dan menggunakan loyang 10' x 10'.. saya minta izin dari naz CP resepi disini.. terima kasih nazrah..

KEK KUKUS PELANGI


Rujukan : Buku Steamed Cake
Dari rumah : Nazrah Bakery

Bahan2

250 gm mentega / * 375 gm
5 biji telur gred B/* 7 biji
250gm tepung superfine/ 375 gm tpg naik sendiri
225 gm gula caster (kita kurangkan kepada 180 gm)/* 300 gm
100 gm susu pekat manis /*150 gm
1/2 sudu besar serbuk penaik/* tak letak coz guna TNS
1/2 sudu besar esen vanilla / * 1 sb

Hiasan : Pewarna

Cara2

1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat
2. Ayak tepung dengan serbuk penaik dan ayakkan ke dalam adunan telur dan kaub balik adunan.
3. DI bekas yang lain pukul mentega dan susu sehingga gebu.
4. Masukkan adunan mentega ke dalam adunan telur tadi dan sebatikan adunan.
5. Bahagikan adunan dan warnakan.
6. Acuan 8" bulat/* loyang 10' x 10'
7. Sendukkan adunan berselang seli sehingga habis dan tutup acuan dengan aluminium foil
8. Kukus selama 1 jam 30 minit./* 2 jam

Catatan : yang bertanda * utk rujukan saya .. resepi asal boleh klik di SINI

11 comments:

CatlinaFly said...

gebus gebus..;)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam rindu & Slmt pagi Zana :)
Wow sekali buat sampai 1 1/2 adunnan!!! Rezeki rakan2..insyallah & mudah2an Allah balas kebaikkan mu Amin

Nmpk lembut & sweet color jer kek kukus Zana..hmmnn blh print resipi dulu lah

Ezadlieza said...

salam k.zana sihat? wah hari ni ada kuih kukus...ada lebih lagi tak? nak sikit...heheheh..muka tak malu kan nak buat ler sendirikan kak...

Nazrah said...

tkasih kerana mencuba...memang sedap kan kek ni...lembut dan manis gitu..

nuwairani ismail said...

tengok ke rupa pon nampak moist... untung kawan2nya dapat merasa kek sedap dan tambah sedap lagi sebab free!

Nieza said...

assalam kak zana, wahhh sungguh gebus kek kukus pelangi tu kak...colour pun cantik:)

Ayu said...

Assalam cikgu..
tengok pun dah tahu sedap ni..mesti masuk list lah kalau cikgu cakap sedap..

Deliah's Deli said...

nmpak halus mulus..sure masuk mulut terus hilang je ni..sedap! :)

Mamasya said...

Aslmkum K.Zana

lembut nampak kek ni.untung kwn2 dpt rasa...

openid said...

Salam kak Zana,
lembutnya nampak kek akak tu. Tp kalau antara kek dengan ayam goreng oats, yang ayam tu lagi menjadi pojaan hatiku. hihihi :)
Ijan

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
cantik gebu kek nie... lembut n nampak sedap.. warnanya pun cantik...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin