Sunday, December 28, 2008

Egg Tart...again

again.. guna rspi di dpur fiza..lebih sedapp.. credit to untie yochana
rspi mcm biasa..angkut saja.. TQ fiza n untie yochana

Bahan-bahan untuk Pastry Crust
100g unsalted butter
40g icing sugar
sedikit garam
1 bj telur
20g susu tepung
220g tepung gandum
1/2 s/k esen vanila
Bahan-bahan untuk Egg Custard
2 bj telur
45g gula kastor
sedikit garam
1 s/k lemon juice
80ml susu segar
40ml air
1/2 s/b esen vanilla
Cara-cara untuk membuat Pastri Crust
1. Campurkan semua bahan kecuali telur.
2. Sebatikan hingga menjadi 'crump'.
3. Masukkan telur dan adunkan sehingga menjadi doh.
4. Biarkan selama 20 minit. Acukan ke dalam acuan tart.
5. Cara-cara untuk membuat Egg Custard
6. Campurkan semua bahan dan sebatikan. Tuang dalam tart.
7. Bakar 175c - 20 minit - Lebihkan api bawah.

6 comments:

Rafizah Nordin said...

sy 1st time buat pastry crust ni terus jatuh cinta. lepas ni kalau nak wat cheese tart dll pun mmg nak pakai resipi pastry crust ni je...

nurulhuda abu bakar said...

hi kak dzana, egg tart ni my fav... kalau beli tu tak cukup je rasa... bila nak buat tak confident... igt nak try buatla... saya try master bahan2 dia dulu ek, nanti kalau ada mcm tak faham saya tanya kak dzana eh? boleh tak? hehe

thanks & happy new year...

nurulhuda abu bakar said...

aha pastu saya link blog kak dzana ye... ;)

dZana said...

nurulhuda.. no problem huda.. klau ikut step tu rasanya tak da masalah.. selamat mcuba n happy new year..

nurulhuda abu bakar said...

kak dzana, tlgla attend soalan saya ni.. hehe ;)

1) unsalted butter kat supermarket ade eh? brand ape ye kak dzana?

2) yang nak buat pastri tu campurkan camne ek? dalam mangkuk besar la kan?

3) yg egg custard tu, campur jugak dalam mangkuk eh?

itu aje, ingat nak buat weekend ni la... hehe, nanti saya post... tak berapa pandai masak.. time single cmni okla, nanti dah kawin susah la jwabnye, ni nak cuba-cuba la.. untung ade org yg boleh ajar2kan...

kak dzana jwb kat sini je nanti saya check...

thanks tau...

dZana said...

to nurul.. cian adik akak ni.. unsalted butter kkdg jer ada disprmarket..akak guna butter biasa jer pun boleh..pastri tu senua boh sekali kecuali telur..gentel tepung n yg lain2 smpi cam jadi serbuk roti pas tu baru boh telur..n uli hingga jadi doh.. sekejap jer uli tu..

custard boh semua bahan n kacau sebati n tuang dlm pastri pas tu boleh bakar.. sedapppp...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin