Thursday, March 15, 2012

HOMEMADE CHICKEN NUGGETS

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera.. 
Idea dari dapur Maicun Inilah Ceritaku.. geram bila tgok sedulang nugget homemade di dapurnya.. saya olah sedikit supaya lebih mudah bila nak dirujuk pada masa akan datang .. terima kasih Mai kerana berkongsi resepi dan inspirasi.. Nugget homemade di dapur Mai boleh lah datang ke  SINI.  


NUGGET AYAM
(Olahan : Inspirasiku dari dapur Inilah Ceritaku)
Bahan-bahannya
500 g isi ayam, dikisar
2 ulas bawang putih (cincang halus)
sedikit  oregano
3 sb tepung gandum
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Coating
serbuk roti/oat  .. secukupnya  utk 'coating'
1- 2   biji telur

Cara-caranya

1.
Campurkan semua bahan kecuali  telur dan serbuk roti/oat dan gaul sebati
2.
Ambil sedikit adunan bentukkan mengikut suka.. (bulat/leper)  ulang sehingga habis.
3. Kemudian celup ke dalam telur dan lepas itu digolek ke dalam serbuk roti.
4. Ulang semula dgn mencelup ke dlm telur dan serbuk roti jika hendakkan permukaan  luar yang tebal.
5. Goreng dengan api perlahan sehingga kekuningan.

16 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Alhamdulillah, dah tak perlu lagi beli di kedai..

izahdaut said...

comelnyaaaa.. bebola naget la ni kan kak. saya pernah ak buat ritu homemade resepi kak hana tak silap. leh la try resepi ni lk. tumpang masuk list akak yang panjang tu dulu. eh tumpang list org lak. hehe.. masuk list saya yg panjang! huhu

KakAsma said...

wahhhh..bagus nih leh buat frozen food..project juta juta..hihihihi...nampak sedap jewww!!

Gee® said...

Ermmmm...anak2 suka, boleh la k.gee buat ptg ni...thanks for sharing

hazila said...

Sedapnya kak. Tak boleh stop ni kalau dah start mengunyah...

quinnie said...

sedapnya kak zila..buat sendiri lagik..:)

Anna Qawina said...

wah rajinnya bt naget..beli 2 inggit boleh? hehe

Tina Othman said...

wah sedapnya, takpayah beli dah lepas ni hihi

Mama Hawa/Mama Nani said...

Wah blh buat kan frozen nie Zana..anytime of the day die org nk mkn senang... homemade chicken nuggets siap!! hahaha

Qasey Honey said...

alahai comeiiinye nuget ayam ni...geram lak tgk...nmpk mcm senang juga buatnya...nti kita pon nk cuba juga la...

wie mohamad said...

hehehe pas ni leh la wat sndri,x yah nk g cari jauh2...

Nieza said...

sedapnya kalau dpt cicah nugget ni ngan sos lingham..hehe

tun_telani said...

cumel mulat2 nugget ayam akak ^^ dh lama tun x buat nugget, biasa buat guna resepi kak ros JM. pasni blh try yg ni pulak.

maicun said...

good job!!!!
wah cuti sekolah...sakan kat dapur ye kak ;)...nak sikit!!! :)'

blogresipi.com said...

uish sedapppnye.. saya paling suka gambar last tu. rasa nak ngappppp aje..:D

deeTha H said...

salam kak,
wah memang sedap tu kalau buat homemade chicken nuggets sendiri, lebih sehat kan... heheh

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin