Wednesday, March 21, 2012

BREAD AND BUTTER PUDDING

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera

Makan2 yang dah terlepas .. banyak versi  pudding roti sebenarnya.. semuanya kalau cukup roti, susu, telur & gula, susun, kacau,  tuang n bakar pasti menjadi . Saya google jer image puding roti , pilih image yang sedap mata memandang n tgok bahan2 yg digunakan.. jika semua ada or boleh skip  .. on saja...

Recipe for Bread and Butter Pudding
(Source:  http://www.thats-serendipity.com/2009/12/bread-and-butter-pudding-recipe/
Ingredients
  • 6 slices of bread
  • Butter for spreading
  • 2 eggs
  • 1.75 cups milk
  • 0.5 cups raisins
  • 2 Tablespoons sugar
  • 0.5 teaspoons nutmeg
  • 0.5 teaspoons vanila extract
Method:
  1. Preheat oven to 180°C/360°F
  2. Butter the bread and cut each slice into quarters or fingers. You can remove the crusts if you want to however I prefer to leave them on as I like the way they cook up.
  3. In a bowl, beat the milk, eggs, sugar and vanilla extract together.
  4. Place a layer of the buttered bread into the bottom of an oven proof dish
  5. Sprinke with some of the raisins.
  6. Add another layer of bread and then more raisins
  7. Continue until all the bread and raisins have been used.
  8. Gently pour in the milk mixture.
  9. Sprinkle the top with a little nutmeg
  10. Pop it into the oven for approx 40 minutes
  11. It’s ready when the top is golden and the custard has set and a knife comes out clean

Kalau berkuah lagi best ni..tapi  tak sempat nak berkuah pun dah licin.. suke tekturnya yg lembab n lembut jer lalu kt tekak..

9 comments:

Watierman said...

Assalam Dik Zana...hrmmm dah lama tak jenguk kat dapur ni...ada puding roti....sabar Watie....telan liur jerlah dulu....yummm!!

Makbed said...

suka suka!! thanks .

KakAsma said...

Dari dulu,kini dan seterusnya selalu berangan nak buat tapi tak pernah nak dapat buat..ada ajer yang takde..hehehehe..sugee tu Umar suka tul makan..dia ajer tolong perabihkan..tapi bersepah satu umah!!!

HALAMANKU said...

Salam Kak Zana memang sedap kalau akak yang membuatnyer erma datang tinggal makan he he he sabo jekkan? yelah kak.. lelagi tgk puding roti yang garing tu ngan kismis n taburan gula.. nyum3 makan time suam2 tak cukup sepotong tu he he he

hazila said...

Saya pun selalu google, tengok gambar menarik baru tengok bahan bahan sebelum mencuba.

Sue @ Nenie said...

Salam..saya paling suke klu makan pudding roti ni ngan eskrem especially time puding ni suam-suam gitewwww

ummiaisyah said...

dh lama x mkn ni kak Zana...kt rmh ni roti x smpt dbuat puding...mmg habih kena ngapp je...

Nieza said...

sedapnya tgk butter puding ni kak..lama tak buat ni.

LinRosly said...

Assalamualaikum DZana

Kak Lin suka tengok org meroti tapi Kak Lin tk pandai meroti...hehehe

Sedapnya minum dengan air Kopi O Fav Kak Lin...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin