Thursday, March 8, 2012

FRUITED PULL APART BREAD

Perasaan kecewa menatap keputusan STPM masih terasa... masih bermuasabah diri mencari dimana silapnya... sepanjang perkhidmatan rasanya tak pernah jatuh tersungkur begini.. keseluruhan prestasi matapelajaran merosot dengan teruk.. rekod 100%  telah pun pecah.. perjuangan perlu diteruskan...
The sticky and finger licking bread... memang sedap ..  , saya menghadap seorang hampir separuh mengunyah kenyang... hohoho.. kalau selalu mmg boleh rimbun jugak badan ni.. sedang berusaha jugak nak menurunkan kg yg hampir nk mencecah ke 60.. Resepi mudah  dari dapur TREAT & TRICK.. tak rugi mencubanya.. 
FRUITED PULL APART BREAD
Yield   :    8-10 servings
(Link : WildYeast)
(CP : TREAT & TRICK)
DOUGH
2.5 cups all purpose flour
2 Tablespoon sugar
2  tsp  instant yeast
4 tablespoons butter melted
1  tsp salt
1  cup warm milk

TOPPING
1/2 cup brown sugar
1/4 cup raisin/dates/cranberries
1/4 cup chopped almond/pecan
3 tablespoons butter melted + saya tambah 1/2 sudu teh Cinammon powder

METHOD
Combine butter, warm milk, sugar and salt in a small bowl.
Place flour and yeast in a mixing bowl.
Gradually add milk mixture to the flour, forms into soft dough.
Transfer onto floured board, knead by  hand or mixer  until smooth.
Transfer dough into oiled and covered bowl, let rise until doubled for 1-1.5 hours.
 Generously grease 8 in round pan, sprinkle a tablespoon of brown sugar in a greased pan.
Combine remaining brown sugar, dried fruit, melted butter and nuts into a large  bowl.
Gently punch the dough down,  pinch the dough into 1.5 in  balls.
Drop the balls into brown sugar mixture, toss to combine. Arrange evenly in pan, sprinkle remaining nuts and fruit over top.
Cover and let sit in the pan  for 45 minutes. Towards the end of rising time, preheat oven @ 190C.
Bake for 15-20 minutes until golden brown.
Let sit in the pan for 10 minutes, loosen the edges before inverting onto a serving platter.
Serve warm.


18 comments:

rahel said...

Selamat malam Kak Zana..hehe..dah tido k? nak singgah join makan roti..nampak cedap sangat..

mimie said...

kak zanaaa....nampak sodappp mcm CPAB tu jgk eyhhh.....sedap mkn ngan kopi o nehh...
apepon...hidup kdg diatas n kdg dibawah.... ambil iktibar dr kesilapan lalu....InsyaAllah...

KakAsma said...

Dzana,
jangan rasa down sangat dek,mmg terasa kalau apa yang diusahakan tak mendatangkan hasil,tapi ada hikmah disebaliknya..kena teruskan usaha buat tahun2 mendatang,jangan putus asa...kejayaan ada cuma kena tingkatkan usaha,,semangat ...semangat..hehehehe sib baik ada roti boleh jadi bahaman kan..tengok geram ajer..

Chik Mimi said...

kak na ,akak dah berusaha ni semua ketentuanNya jangan sedey2x meh kita hug ,sambei mangan loti meh hehehe

~~zAnAfAhMi~~ said...

Mmg patut mkn bnyk, tengok pun dah nmpk sdp. Ala.....akk ni 60 kg, selamba jer..

ummiaisyah said...

akak tgh tensen ngan result stp ye...pengetua sy pon stress gak ni...ater sek sy ranking 7/7 dlm daerah...sy saspen tggu spm plak!

izahdaut said...

ringan je akak ai ni. tak sampai 60 kg pun. sabar la kak. semuakan dugaan Allah.. itu lah putaran hidup. taks emuanya dan selamanya kita di aats roda. kdg2 kita boleh jadi duk kat bawah pulakkan. stay cheer kak... smileee...sambil makan sambil sedih ke? no no... senyum senyum aje ok

inahar ali said...

salam rindu cikgu..woww roti ada mixfruit mmg kita suker..tp nk menguli yg malass sejak BM pn doc jatuh sakit..uhukss!!

maz said...

kakkkkk..rjin btul kak mrti...kita jgk la yg dh brthun xbuat rti sdri smjak blik msia dlu...smlm Mamafami bgi tpung rti 1kg..xthu la bila nk buat prjek tu...pgi esk dh nk jln jauh..tutup dpur 4-5 hri..cti skolah kan kak...npak lembut sngat rti kak tu...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Rindu Zana :)
Dah lah tak mau down2 be happy kay..

rajin meroti dlm mood sedih... nmpk sedap & gebus plak tuh..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..Anggap itu satu dugaan yaaa..Kadang-kadang pasti ada sedikit cabarannya...Emmm roti ni nampak mebelesssss,,,,harus cuba juga ni walau tak tau bila , yang penting simpan resipi dulu....

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Sedap betul nampak roti tu kak..rasa nak cicah dlm kopi je..hehe ;)

Cheer up dear.

maicun said...

salam akak...sabar ye kak.....apapun roti tu nampak yummy!!!

ijayuji said...

Salam cikgu! walaupun kita bukan cikgu tp kita boleh phm perasaan akak betapa kecewanya kan kak, mesti nak mencarik kesilapan tu dimana mana, takpe, usaha, berdoa n jgn putus asa, fighting!! Gemuk2 roti akak hihihi...

Mamasya said...

Aslmkum Cikgu Dzana.wpun keputusan tak memuaskan harap Dzana tak patah semangat dan terus bersemangat utk mendidik murid2 agar berjaya dg cemerlang nanti. roti baru masak tu yg sedap..lembut je...

Nieza said...

assalam kak zana, sabar yer kak kalau akak dah buat yg terbaik itu dah cukup baik..anggaplah semua ujian Allah.

sedapnya tgk roti akak ni...menarikla nanti boleh cuba:)

blogresipi.com said...

Salam Kak,
Semoga tahun depan, akan mendapat keputusan yang lebih baik insyaAllah.

Saya seorang je kot tak buat lagi bread ni. Hish... terliur pulak tengok malam2 nih.

Nur-nba said...

Salam. Kak Dzana, maaf ye kak.. Nur baru perasan entri akak ni. Harap akak tak putus asa... Kita dah buat yang terbaik namun apakan daya... Semuanya dah tertulis..anggap je itu ujian dariNya.

Result SPM untuk subjek yang Nur ajar pun merosot sikit, tapi nasib la GPS ada peningkatan. Moga tahun ni kita boleh tebus balik semua tu... Insya-Allah.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin