Monday, March 19, 2012

APPLE CROSTATA

Assalamulaikum & Selamat Sejahtera..
 Aktiviti pagi semalam.. melayan epal yang macam tak abis2 di peti ais.. sangat tertarik dengan resepi apple crostata di TREAT & TRICK.. sesiapa yang suke apple pie tak rugi rasanya mencuba resepi ini.. TQ sis berkongsi resepi .. n Congratulations coz resepi ini menjadi  Top 9 FOODBUZZ pada 18 Mac 2012 (The best of 5,971 posts from the Foodbuzz Community, as chosen by our editors and users )


TIPS TO MAKE PERFECT PIE CRUST
(Source: TREAT & TRICK)
It is not difficult to bake one. Here are the tips to make a perfect pie crust:

  1. Butter  and water should be ice cold
  2. Handle the dough as little as possible. Overworking the dough will make it tough. 
  3. Gradually add  enough water to form into a  pliable dough. It must sticks together and not crumbly.
  4. Refrigerate the dough before rolling out 
  5. Prepare the filling 10 minutes  before removing the dough  from the refrigerator.
The following recipe produces a flaky and tender crust that is so easy to handle. It turns out perfectly every time!

APPLE CROSTATA
Yield    :    8 servings
(BY: TREAT & TRICK)
CRUST

2 C all purpose flour
2 tablespoons sugar
1/2 C butter cut into cubes
1/4 tsp salt
4-5  tablespoons ice water

FILLING
3 C peeled apples, sliced 1/4 in thick
2 tsp  lemon juice
6 tablespoons brown sugar
3 tablespoon all purpose flour
1 tablespoon butter to dotMETHOD

Place  flour, sugar  and salt in a mixing bowl.

Using your fingertips,  quickly rub in the butter until  the mixture  resembles bread crumbs.( saya guna Food processor)

Gradually add a tablespoon of ice water at a time, use your fingers to press the crumbs firmly together to form a ball of dough.

Wrap the dough in plastic,  chill for 30 minutes-1 hour.

For filling, combine sliced apples and lemon juice. Add the rest of the ingredients except butter.

Roll out the pastry on floured  board into 14 in circle. Transfer them onto baking sheet. Heat the oven @ 190C.

Mound the filling in center of the dough leaving 2 in border around the edges.

Fold edges of  dough over apple filling, crimp edge slightly. Dot with butter.

Bake until crust  turns golden brown for 30-35 minutes. Cut into wedges and serve warm.


13 comments:

Qasey Honey said...

nmpk sedap la pie tu...bleh cuba nti ni...

Nieza said...

wahh top resepi tu tahniah sure sedap kan kak.

Amie said...

Boleh dimakan bila-bila masa ni... nampak sedaplah!

ijayuji said...

Salam kak! waaahhh! sedap ni kak, kalau tabur cinamon sedap tak? ehehehe... tunggu lori epal terbalik baru leh buat niii jarang2 beli apple hihihi...

Ezadlieza said...

kak dzana... makk aiii tergoda ler... siap berkelopak rupanya..apple ada tu sebiji dlm freeze...lieza ni kan kak beli apple kadang tu 2 biji pun tak terabih...bole buat pai ni..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Dzana...

Wah3x nmpk delicious lah rasa mcm ala2 apple pie yer Zana?
Nice pictures too :)

Anna Qawina said...

aslmkm kak..sedap yer.,jrg sgt bli epal ni..nk je mkn/...hihi

rahel said...

Wallaaa..ini klu petang2 pekena teh o ni mesti ngam betul..sedap nampaknya.

HomeKreation said...

Aslmkm Zana cayang. Baru nak start bw semula. Ni Liana pun datang sama hanto kek suji kat auntie....mmmmuah2.

KakAsma said...

Dzana,
apple tu pntang ada kejap ajer licin..nie guna apple merah ke ijo yer....

Ayu said...

assalam cikgu..
wah nampak sedap ni..tapi macam biasalah kat rumah kita ni..tart2, puding2 kena beg them to eat tau...huhu

maz said...

kakkkkk...mnu omptihhh tu...sdpnya dpt nga kopi O scwn...ada lgi ke lebih kak...bak la sptong...umah kita klu buat sah kita yg kna hbiskan...

Nur-nba said...

No wonder resepi ni top.. Tengok gambar je dah terasa keenakannnya.. hehe..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin