Saturday, November 27, 2010

KUIH TIRAM

Kudapan utk aimman n syamira di musim cuti sekolah... selain peti ais perlu di isi ... atas meja juga perlu ada benda2 yg boleh dikunyah.. Resepi dari Myresepi ..saya menggunakan kudrat BM utk mengguli.. mmg cepat n kurang lah beselerak dapur tu.. tq Shamen n MYR.. minta izin CP rspi di sini..

KUIH TIRAM
Sumber : MyResepi
Bahan-bahan

  • 500gm tepung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu margerin
  • sedikit garam
  • 160ml air
  • **6 sudu tepung jagung**
  • **6 sudu minyak**

Cara-cara

  1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
  2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)[saya masukkan semua bahan dalam BM]
  3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
  4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
  5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
  6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

2 comments:

Anawahid said...

wah... meniram gak ye kak... ana nya dh abis dahhhh... dikejekan wahid... pastu suh kita wat lg, huh! apa dia x pikir ke kederat bini dia tu nguli cam hapa... teros demam urat besoknya huhuhu... nk 3 balang kakkkkk!!!... hehe

hana said...

hakak ngan bini wahid punyer psl la nih kita jd rajen buat ini lidah buaya sebentar tadi.. dan dgn sekelip mata telah pon di telan oleh si 'buaya'2 yg tgh kelaparan itu! hahahaa

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin