Saturday, November 27, 2010

APAM SALJU

Nak tayang jugak.. buat setengah dpd adunan.. anak2 macam biasa la.. tak nak layan kuih orangtua.. mkn cam tu jer.. kebetulan minggu ni mcm susah nk dapat kelapa.. klau ada kelapa tentu lagi sedap .. resepi dari dapur Yatie Sinar Kehidupan... minta izin CP resepi kt sini.. TQ Yatie!!...

APAM SALJU
Sumber : Yatie Sinar kehidupan..

Bahan-bahannya.


2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin