Bahan-bahan
2 keping dada ayam (potong-potong memanjang)
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung beras
1 biji telur (pukul sedikit)
* 10 batang cili kering (kisar kering... tukar sebuk lada
* 3 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
* 1 sudu besar sos worchester (optional.. tak letak coz tak tau mende apa nih...
* gula, garam, serbuk lada hitam, serbuk lada putih
2 keping dada ayam (potong-potong memanjang)
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung beras
1 biji telur (pukul sedikit)
* 10 batang cili kering (kisar kering... tukar sebuk lada
* 3 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
* 1 sudu besar sos worchester (optional.. tak letak coz tak tau mende apa nih...
* gula, garam, serbuk lada hitam, serbuk lada putih
Cara-cara
Campurkan bahan-bahan bertanda * kepada potongan ayam. Gaul & perap sekejap. Nak perap lama pun bagus juga.
Panaskan minyak untuk menggoreng. Sementara itu, campur sebati kedua-dua jenis tepung.
Ambil ayam yg telah diperap tadi, celup rata ke dalam telur. Kemudian golek-golekkan pula ke dalam campuran tepung.
Gorenglah ayam yg telah disalut tepung tadi hingga keemasan.
p/s: langkah no.3 boleh diulang 2 kali (telur-tepung-telur-tepung) untuk lebih kerangupan
1 comment:
Kite panggil ni paha ayam kecik... sangat sedap dimakan begitu saje.. mintak dua ketui.heheh.
Post a Comment