Tuesday, January 31, 2012

RICH OREO CHOC BROWNIES again...


Mem'brownis' jugak.. gara2 terpandang di dapur Ayu subuh2 tadi... plan asal nak buat seperti ayu.. tapi bila terpandang 2 bungkus oreo yg tidak terusik .. terus ubah plan.. n buat oreo brownis AlongRos yang sangat sedap ini... ala2  chewy, gooey n yummy , terima kasih Along yer... hujung minggu ni nanti saya akan buat lagi untuk aimman pulak...

 saya guna oreo filling coklat .. kalau nak tgok versi yang lain boleh lah jengok2 di dapur Alongroz yer..


RICH OREO CHOC BROWNIS
 (Sumber : AlongRoz)
(Makes 8" sq) 
INGREDIENTS:
225g/8oz Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs
1 tsp Coffee Powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar
60g Flour*
40g Cocoa Powder*
1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together)
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour
(1 pack = 137g but no need to be so accurate)
 

METHOD:
1. Melt chocolate & add butter.
Stir until smooth.
2. Whisk eggs, coffee, EV & sugar until smooth.
Add in chocolate mixture & stir well.
Fold in flour mixture until well mixed.
Finally fold in Oreos.
3. Bake 170C for 45 min.

15 comments:

ummiaisyah said...

fuhh..kulitnya menggelupas tu..x penah buat bronis jd camni...ini wajib try ni!

inahar ali said...

waduh..menggiurkan sungguh bronis oreo nih..terus rasa nk membroniskan diri gak..hehe!

blogresipi.com said...

Salam Kak Zana,
memang le nampak best brownies tu. Menarik pulak letak oreo dalam brownies macam ni.

izahdaut said...

sedapnya...bak kata kak doc tu, brownies menggelupas mcm ni mmg saya sukeee

izahdaut said...

eh silap.bukan kak doc, ummiaisyah yang cakap. ngehehehe

ady said...

as-salam
wow! the brownies look marvelous)..

KakAsma said...

Dzana...
nnti bila bila akak balik kg,buat kan yooo..nak buat malas..hihihiiii
hujung minggu nie amek aiman lagi ker?

HALAMANKU said...

uish kak Zana lamanyer x wat brownies mmm sedap tu.. terliur tgk nyum2 sedap..

nuwairani ismail said...

rasa chewy tu macam mana ye? tak dapat nak bayangkan lagi..huhuhu

tun_telani said...

kak zana... sedapnyer browniess!!! tun jarang buat sbb tahu xleh resist temptation utk makan lagii dan lagii... pastu bila duk kunyah2 tu mesti rasa bersalah sbb ratio sugar n butter yg tinggi.. huhu

nOOrsha said...

sodapnye bronis kak..sukaa bronis..lame x wat...akak x sehat ek..mkn ubat n rehat cukup2 k...t care..

pssstt maceh ek atas ucapan tu..terharu sgt.. insyaallah akak teruskan berblogging mane tau one day rezeki akak pulak :)

Yatie said...

singgah sini nak tngk brownies akak plk..wow nmpk best lerrr..lenkali nak cuba resepi ni plk..menyelerakan sungguh..

Ida,Japan said...

slm kak zana...curi masa terjah sini jap, sedap pulak tgk brownies akak ni..emmm..bila la nkbuat erkk

Mamasya said...

Aslmkum C.Dzana.nengok brownies yg penuh rasa oreo....rasa nak ngap jugak.....yummm..

Chik Mimi said...

kak na cayang lamanya cheq nak membronis ni mai tunggu akak buat utk aimman nak mengendeng sekali aci dak?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin