Thursday, January 26, 2012

TIRAMISU BISCOTTI 2

Memang sedap..   buat dengan deco yang sangat minimum.. berangan gak nk letak bluebery filling.. bila fikirkan kemanisannya .. ooopss.. kesian nanti en husben tak leh nk makan banyak..  first time jugak dapat rasa biskut tiramisu.. tq  Acu  @coklatku atas bekalan biskut tiramisu .. lum terjumpa lagi biskut ni kt BP..

 

 Resepi saya ubahsuai dari dapur Tun Telani. ..terima kasih tun   kalau nk mencuba versi yang lain boleh lah jenguk2 ke dapur Kak Nor Secubit Garam ,   atau ke dpur Shiela Spices Journey yer..

TIRAMISU  BISCOTTI
  • 1 bungkus biskut tiramisu
  • 250ml whipping cream(non diary)
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
Cara2
1. Pukul whipping cream hingga kembang/kental
2. Dalam bekas yang lain pukul cream cheese dan gula halus hingga kembang
3. Satukan whipping cream n cream cheese dengan menggunakan spatula.
4. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
5. Celup sebentar biskut dan susun lah dalam bekas yang sesuai, masukkan sedikit adunan cream tadi, kemudian ulangi sehingga habis.
6. Sejukkan sebentar , bolehlah hias ikut selera..



9 comments:

ady said...

as-salam
ish..ish..ish sedapnye..tak pernah buat tiramisu..yummy..

Nur-nba said...

Alahai.. meleleh air liur bila melihat gambar akak ni.. :D

Yatie said...

Assalamualaikum KZana,
ehhh leh sama plk kita wat tiramisu biscotti ni...mmng sedapkan, jakun pulak jadinya sbb pertama kali buat sendiri....petang tadi yatie buat bingka pisang lagi resepi akak tu..sekejap je licin...mmng sedap tul..

HomeKreation said...

Oh ada ciskek gak kat sini, tak jadi lah nak kasi ciskek persona, nak bawa balik semula lah....hehehe

umieaisyah said...

sedap...sejuk je bila lalu kt anak tekak..jap je la dh abih sebekas!

Shiela said...

Assalam.. sedapnya nampak tiramisu tu.. :)

nOOrsha said...

salam kak zana//..sedapnye tiramisu.. ai loike!!!

Ayu said...

assalam cikgu,
tiramisu yang gunakan biskut ni kita belum cuba lagi.. yang gunakan swiss roll dah cuba dah..itu pun buat sebab ada tetatmu datang..kalau buat untuk makan sendiri..nampak gaya memanglah makan sendiri sorang2 aje..hehe

blogresipi.com said...

Salam Kak Zana,
Lady fingers tu kan. Saya teringin juga nak try tp disini tak ada jual pulak.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin